Italka Francesca Schiavoneová (vlevo) a Australanka Samantha Stosurová.

Italka Francesca Schiavoneová (vlevo) a Australanka Samantha Stosurová. | foto: AP

Ze zapadlého kurtu na centr. Která z finalistek přepíše v Paříži historii?

  • 0
Možná je to náhoda, možná symbolika. Před 53 týdny se na Roland Garros potkaly v 1. kole. Na kurtu číslo osm před 259 diváky. Teď jim bude patřit téměř patnáctitisícový centrální dvorec. Samantha Stosurová a Francesca Schiavoneová se v sobotu poperou o svůj premiérový grandslamový titul.

Stosurová: australská vítězka grandslamu po 30 letech?

Před rokem se o ně téměř nikdo nezajímal. Australanka Stosurová - 32. tenistka světa - porazila Italku Schiavoneovou (50. v žebříčku) na zapadlém kurtu číslo osm ve dvou setech 6:4, 6:2 a odstartovala svou překvapivou jízdu až do semifinále.

cesta stosurové

SF: Jankovičová (4-Srb.) 6:1, 6:2

ČF: S. Williamsová (1-USA) 6:2, 6:7, 8:6

4.k.: Heninová (22-Bel.) 6:2, 3:6, 6:3

3.k.: Pivovarová (Rus.) 6:3, 6:2

2.k.: De Los Riosová (Par.) 4:6, 6:1, 6:0

1.k.: Halepová (Rum.) 7:5, 6:1

Vzájemné zápasy se Schiavoneovou:
4-1 (na antuce 2-0)

Po roce je tady šestadvacetiletá Stosurová znovu - a ještě o dvě kola dál. O titul bude bojovat s téměř třicetiletou Schiavoneovou - první Italkou v grandslamovém finále v historii.

Bude to popáté za 42 let open éry, co se o grandslamový titul poperou dvě finálové debutantky.

"Je to něco fantastického," rozplývala se Stosurová poté, co v semifinále zničila Srbku Jelenu Jankovičovou. "Nevím, jestli jsem kdy sehrála lepší zápas," usmívala se.

Hraje v životní formě. Vždyť tři zápasy po sobě zdolala bývalé nebo současnou tenisovou jedničku. Justine Heninovou, Serenu Williamsovou. I Jankovičovou.

"Porazila jsem všechny tři. Proč bych nemohla vyhrát ještě jednou?"

A touží přepsat historické tabulky. Vždyť poslední Australankou v grandslamovém finále byla Evonne Goolagongová ve Wimbledonu 1980. V Paříži ještě o sedm let dříve uspěla Margaret Courtová.

"Nikdy jsem je neviděla hrát. Ale pokud navážu na jejich úspěchy, bude to neuvěřitelné. A Evonne byla kapitánkou fedcupového týmu, když jsem do něj jako velmi mladá přišla. Byla mým velkým vzorem," dodala rodačka z Gold Coastu.

Proti o tři roky starší Schiavoneové bude velkou favoritkou. Vždyť Italku porazila ve čtyřech předchozích duelech, z toho dvakrát na antuce. Neztratila ani set.

Samantha Stosurová (vlevo) a Francesca Schiavoneová pózují před finále s trofejí pro vítězku Roland Garros

Samantha Stosurová (vlevo) a Francesca Schiavoneová pózují před finále s trofejí pro vítězku Roland Garros

Schiavoneová: první Italka v grandslamovém finále vůbec

Schiavoneová, jíž bude 23. června třicet let, překvapila nejen sama sebe a v sobotu může získat vůbec první ženský grandslamový titul pro Itálii.

cesta schiavoneové

SF: Dementěvová (5-Rus.) 7:6 skr.

ČF: Wozniacká (3-Dán.) 6:2, 6:3

4.k.: Kirilenková (30-Rus.) 6:4, 6:4

3.k.: Li (11-Čína) 6:4, 6:2

2.k.: Fergusonová (Austr.) 6:2, 6:2

1.k: Kulikovová (Rus.) 5:7, 6:3, 6:4

Rodačka z Milána za deset let své profesionální kariéry jen třikrát prošla to čtvrtfinále grandslamu - v Paříži se jí to povedlo jen při debutu v roce 2001.

"Proč jsem prorazila až tak pozdě? Asi jsem dosud nebyla připravená," uculovala se po semifinále s Dementěvovou, které soupeřka po prvním setu pro zranění vzdala. "Každý zraje jinak. Můj čas přišel teď."

V pondělí se coby nejstarší hráčka od roku 1998 katapultuje do světové desítky, spolu s Pennettaovou bude mít Itálie mezi elitou dvojnásobné zastoupení.

"Na tohle jsem čekala celý život. Byla jsem zrozená k tomu, abych hrála tenis a tohle je sen, který se proměnil ve skutečnost."

Schiavoneová dala o sobě vědět pořádně už v dubnovém semifinále Fed Cupu, kdy v Římě smetla Lucii Šafářovou 6:0, 6:2. Přesto o ní fedcupový kapitán Corrado Barazzutti tvrdil, že příliš často bojuje sama se sebou. Ten teď otočil. "Když hraje dobře, umí porazit každého," vzkázal.

Po čtvrtfinále s Dánkou Wozniackou políbila Schiavoneová pařížskou antuku. Vítězný rituál si zopakovala i po semifinále. "Chutná dobře," pochvalovala si.

Bude ji líbat i potřetí?

Která z tenistek se stane vítězkou dvouhry na Roland Garros?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:30 sobota 5. června 2010. Anketa je uzavřena.

Samantha Stosurová
Samantha Stosurová 172
Francesca Schiavoneová
Francesca Schiavoneová 56

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga