Ruská tenistka Veronika Kuděrmětovová po vítězném mači na turnaji v Indian Wells. | foto: AP

Šéf WTA: Jednotlivci by neměli pykat za rozhodnutí autoritářské vlády

  • 15
Ruské a běloruské hráčky budou moci dál startovat na turnajích ženské tenisová asociace WTA. Tvrdý postih po invazi ruské armády s podporou Běloruska na Ukrajinu se tak zatím v tenise dotkl jen soutěží družstev, kde ruské týmy tak nesmí obhajovat titul v Davisově poháru ani v Poháru Billie Jean Kingové. Stejný postoj zaujala většina sportovních federací.

V mnoha odvětvích jsou i jednotlivci z Ruska a Běloruska vyloučeni ze soutěží, tenisté ovšem dál nastupují jako neutrální sportovci.

Reakce sportu na válku na Ukrajině

„Člověk nikdy neví, co budoucnost přinese. Ale mohu říct, že my jsme nikdy nebránili tenistkám v účasti na našem okruhu v důsledku toho, jaké politické postoje jejich vlády zaujímaly,“ řekl šéf šéf WTA Steve Simon v rozhovoru pro BBC. „Takže by se muselo stát něco opravdu zásadního, aby se to změnilo. Ale znovu říkám, nikdo zatím nevíme, kam tohle povede.“

Například britská vláda začala v uplynulých dnech řešit, za jakých podmínek by mohli ruští tenisté a tenistky startovat ve Wimbledonu. Podle ministra sportu Nigela Huddlestona by měli hráči jako Daniil Medveděv poskytnout ujištění, že nepodporují kroky ruského prezidenta Vladimira Putina. O přesné podobě takových záruk ale zatím není jasno a zástupci All England Clubu s vládou o podmínkách jednají.

Andrej Rubljov na turnaji v Indian Wells.
Daniil Medveděv

Ruští tenisté Andrej Rubljov a Daniil Medveděv dali hned na začátku útoku na Ukrajinu veřejně najevo svůj nesouhlas.

Podle Simona by WTA musela změnit svůj postoj ke startu ruských a běloruských tenistek v případě, že by vlády jednotlivých zemí těmto hráčkám zakázaly vstup na své území. „Rozhodně si ale nemyslím, že by jednotliví sportovci měli být těmi, kdo jsou trestaní za rozhodnutí autoritářské vlády, která se dopouští hrozných, zavrženíhodných věcí,“ dodal.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga