Tchajwanská tenistka Sie Šu-wej (vlevo) s belgickou parťačkou Elise Mertensovou...

Tchajwanská tenistka Sie Šu-wej (vlevo) s belgickou parťačkou Elise Mertensovou s trofejemi pro vítězky wimbledonského deblu. | foto: AP

Wimbledon poznal deblové šampiony, Lindě Fruhvirtové finále juniorky uniklo

  • 4
Po vyčerpávající řeži ve finále čtyřhry žen zvedly ve Wimbledonu vítězné trofeje tchajwanská tenistka Sie Šu-wej s belgickou parťačkou Elise Mertensovou, které přetlačily po dvou odvrácených mečbolech ruský pár Jelena Vesninová, Veronika Kuděrmětovová 3:6, 7:5, 9:7. Soutěž mužů zase ovládli Chorvati Nikola Mektič a Mate Pavič, kteří zdolali španělsko-argentinské duo Marcel Granollers, Horacio Zeballos 6:4, 7:6, 2:6, 7:5. Talentovaná Češka Linda Fruhvirtová vypadla mezi juniorkami v semifinále singlu i deblu.

Statečný, ale marný boj. Plíšková ve finále Wimbledonu padla s Bartyovou

Finále dvouhry žen

Ashleigh Bartyová (vlevo) a Karolína Plíšková s trofejemi po odehraném finále...

Sie Šu-wej v Londýně obhájila titul, který předloni vybojovala s Barborou Strýcovou. Za stavu 5:4 ve druhém setu přitom podávala Vesninová na vítězství, ale nakonec o servis přišla a vzápětí Rusky ztratily celou sadu. 

V rozhodujícím setu nevyužily obdobnou šanci ani Mertensová se Sie Šu-wej. Za stavu 7:6 mohly zápas znovu dopodávat Rusky, ale následující tři gamy prohrály.

Mertensová triumfem potvrdila posun do čela deblového žebříčku, kde vystřídá Barboru Krejčíkovou. 

Jedničkou už byla letos v květnu díky titulu na Australian Open s Běloruskou Arynou Sabalenkovou, s níž ovládla i předloňské US Open. Sie Šu-wej má na kontě ještě o jeden grandslamový primát ve čtyřhře víc, tři získala ve Wimbledonu.

Jelena Vesninová (vpravo) a Veronika Kuděrmětovová ve finále čtyřhry žen ve Wimbledonu.

Mektič s Pavičem potvrdili proti španělsko-argentinské dvojici Marcel Granollers, Horacio Zeballos roli turnajových jedniček a zvítězili po dvou a tři čtvrtě hodinách. 

Ve vyrovnaném duelu s minimem ztracených podání si Chorvaté na začátku třetího setu vybrali slabší chvilku, ale v následující sadě si vypracovali dva mečboly a druhý z nich proměnili.

Od začátku letošního roku, kdy se Mektič s Pavičem dali dohromady, společně vyhráli už osm turnajů. Pavič ovládl debl na Australian Open 2018 a US Open 2020, Mektič v mužské čtyřhře na grandslamu slaví poprvé.

Marcel Granollers (vpravo) a Horacio Zeballos ve finále čtyřhry mužů ve...
Nikola Mektič (vlevo) a Mate Pavič ve finále čtyřhry mužů ve Wimbledonu.

Šestnáctiletá nasazená osmička Fruhvirtová, která dosud na grandslamovém turnaji nikdy tak daleko nedošla, podlehla na londýnské trávě o rok starší španělské tenistce Ane Mintegiové 3:6, 5:7.

Starší ze sester Fruhvirtových tak ve Wimbledonu nenaváže na Lindu Noskovou, která na antukovém Roland Garros získala titul a stala se první českou juniorskou grandslamovou šampionkou od roku 2014, kdy na US Open triumfovala Marie Bouzková.

Na finále nakonec ve Wimbledonu Fruhvirtová nedosáhla ani ve čtyřhře v páru s osmnáctiletou Ruskou Polinou Kuděrmětovovou. Turnajové dvojky v semifinále podlehly belgicko-finské dvojicí Sofia Costoulasová, Laura Hietarantaová 6:2, 2:6, 8:10.

Tenisový Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 35 milionů liber

Muži
Čtyřhra - finále:
Mektič, Pavič (1-Chorv.) - Granollers, Zeballos (4-Šp./Arg.) 6:4, 7:6 (7:5), 2:6, 7:5

Ženy
Čtyřhra - finále:

Sie Šu-wej, Mertensová (3-Tchaj-wan/Belg.) - V. Kuděrmětovová, Vesninová (Rus.) 3:6, 7:5, 9:7

Juniorky
Dvouhra - semifinále:

Mintegiová (Šp.) - L. Fruhvirtová (8-ČR) 6:3, 7:5

Čtyřhra - semifinále:
Costoulasová, Hietarantaová (Belg./Fin.) - L. Fruhvirtová, P. Kuděrmětovová (2-ČR/Rus.) 2:6, 6:2, 10:8

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga