KONEC. Venus Williamsová vypadla na Roland Garros už v prvním kole.

KONEC. Venus Williamsová vypadla na Roland Garros už v prvním kole. | foto: Reuters

Stop v prvním kole? Nevzdám se jen proto, že je to těžké, říká Venus

  • 4
Paříž (Od naší zpravodajky) - Příjmení Radwaňská v pavouku Roland Garros = stop pro Venus Williamsovou. Loni vyřadila bývalou světovou jedničku ve druhém kole starší a zkušenější Agnieszka, letos v úvodním duelu turnaje nestačila Američanka na mladší z polských sester Urszulu. Po třech hodinách a 19 minutách Venus prohrála 6:7 (5), 7:6 (4), 4:6.

Kroutila hlavou, obličej skrývala do ručníku, zatínala zuby. Nepomohlo. Její antuková sezona je letos mizivá. Na zeleném povrchu v Charlestonu si zahrála v semifinále, ale na sestru Serenu nestačila.

A oranžová barva povrchu jí opravdu nesedla, v Římě prohrála na úvod s Britkou Laurou Robsonovou, v Paříži s mladší Radwaňskou. Bývalá první juniorka světa si před zápasem zašla pro radu ke starší sestře. "Pomohla mi," přiznala Urszula Radwaňská. Přes tři hodiny si 37. tenistka žebříčku WTA opakovala: Venus je velká bojovnice, nevzdává se, nesmíš povolit.

Tak nepovolila. A starší z amerických sester musela skousnout další prohru, tu na kurtu i tu se svým organismem. 

Tak nějak už se srovnal s následky Sjögrenova syndromu, autoimunitního onemocnění, které jí lékaři diagnostikovali před dvěma lety. Jenže necelý měsíc před 33. narozeninami tráví Venus opět čas zejména u lékařů a fyzioterapeutů. Ne a ne se zbavit zánětu v dolní části zad.

MÁM TO! Urszula Radwaňská slaví vítězství nad Venus Williamsovou.
NEJDE TO. Venus Williamsová vypadla na Roland Garros už v prvním kole.

PŘEKVAPENÍ. Urszula Radwaňská vyřadila v prvním kole Roland Garros Venus Williamsovou.

I v Paříži nastoupila s vědomím, že není ideálně připravená. Že nebude moct použít svou nejsilnější zbraň - servis. "Šlo hlavně o to uvést míč do hry. Jenže tohle nejsem já," vypravovala zklamaně po maratonské bitvě.

V tie-breaku druhého setu prohrávala 0:4, ale vývoj otočila. Ve třetím setu dotáhla z 1:5 na 4:5. Víc nic. "Pro mě je pozitivní, že jsem zvládla tříhodinový zápas," řekla. Jenže - není to pro bývalou světovou jedničku a vítězku 44 turnajů málo? "Jsem silná a jsem bojovnice. Loňský rok byla jedna velká výzva, ale několikrát jsem uspěla."

O konci kariéry nepřemýšlí. "Kdyby to byl poslední zápas, řekla bych to. Nevzdám se jen proto, že to je náročné. To nejsem já. Budu se snažit zlepšit."

V Paříži ji čeká ještě jedna mise, se Serenou se pokusí o třetí deblový titul na Roland Garros. "Myslím, že Serena to bude muset celé odpracovat. Já zůstanu na síti na voleji a ostatní je na ní."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga