V tenisu řádí obři. Patří jim budoucnost?

  3:00
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Na jedné straně kurtu stojí dvoumetrový kolohnát. Na druhé poklusává podobný řimbaba. Jedno eso sviští za druhým. Mezihra prakticky neexistuje. Bude tak vypadat tenis budoucnosti? Ovládnou jej dvoumetroví hráči, jejichž doménou je zabijácký servis?

„Víc podobných hráčů by mohlo hru zatraktivnit,“ míní kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil. „Posledních pět roků je tenis skoro jen bojem ze základní čáry.“

Tři gigantičtí „mušketýři“
Ivo Karlovič, 208 centimetrů.
John Isner, 205 centimetrů.
Chris Guccione, 200 centimetrů.

To jsou tři jména, která postrkují hru k podobnému vývoji. První z nich se díky bombarďáckému podání vyšplhal až na 22. místo světového žebříčku. Isner řádil loni ve Washingtonu, kde vyřadil Tima Henmana nebo Tommyho Haase a skončil až ve finále. V 1. kole Australian Open na něj čeká francouzský lišák Santoro, po něm případně Federer.

Nemá proč se bát ani Švýcara, potrápil ho loni na US Open. A Guccione? Levák minulý týden vyprovodil v Sydney Berdycha i Štěpánka, za turnaj si připsal 88 es, až ve finále ho zastavil Tursunov – symbolicky dvěma vyhranými tie-breaky.

„Platná taktika proti takovému hráči není,“ přiznává Tomáš Berdych. „Musíte zvládat svůj servis a vydržet do tie-breaku, kde on snad udělá dvojchybu. Neznám jiný způsob, jak hrát proti Karlovičovi a spol.“

Jak se stát mistrem es

Nadhoz
Předchází úderu, na který je ve srovnání s jinými čas. Ale dá to práci, aby míček nelétal pokaždé jinam. V úplných začátcích se vyplatí trénovat nadhoz na terč. Jen tak, bez samotného servisu. „Musí to být provedené celou rukou, ne jen zápěstím,“ říká fedcupový kapitán Petr Pála.

Koordinace
Podle daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila je právě tohle nejtěžší. Začínajícím dětem se ze všeho nejrychleji musí vštípit správná technika. „Než se jim to zafixuje, trvá to dva až tři roky,“ tvrdí Navrátil. „Když děti ještě v devíti letech servírují druhé podání zespodu, tak to o jejich technice cosi napovídá.“

Držení
Základ všeho. Mělo by být bekhendové, s forhendovým jsou problémy. „Výjimkou byl Becker, který to držel forhendem, a servis měl přitom vynikající,“ popisuje Navrátil.

Postavení nohou
Další důležitá položka, jde v ní o nasměrování celého těla. „Záleží, kam člověk podává. Musíte stát rameny ve spojce, kam servírujete,“ vysvětluje Pála. Ale i tady jsou výjimky ze všech šablon. Třeba John McEnroe, který se natáčel bokem. „Jeho servis se pak nedal číst,“ tvrdí Navrátil.

Psychika
Samozřejmě, i ta je při podání klíčová. Být vyrovnaný, nenechat se rozhodit. Ovšem vzpomeňte právě na McEnroea. Byl to kliďas? Ani náhodou. A vida – taky to šlo. 

Berdych si zoufá, že podobný styl už není skutečný tenis. Pokud by se měla budoucnost sportu ubírat tímhle směrem, považoval by to za jeho zkázu. „Člověk toho moc neovlivní.“

Česká dvojka Radek Štěpánek namítá, že z dobrého hráče neudělá vynikajícího jen servis. „Podívejte se na hráče se skvělým podáním, kteří už vyhráli nějaký grandslam. Jako Ivaniševič. Všichni měli i nějakou mezihru. Bez ní to nejde.“

A že sám s ryšavým Australanem Guccionem prohrál? „Je nepříjemné, že se proti němu nedostanete do zápasového rytmu. Chodí ze strany na stranu, čeká na šanci.“

Kam až vystoupají dlouháni?
Berdychův kouč Navrátil je přesvědčen, že Guccione se může dostat do první dvacítky. Na rozdíl od Isnera, který má podle něho horší techniku a hru na síti. Ale pozor, Isnera chválí Federer: „Má velký potenciál. Vždy je těžké porazit ho.“

Aby ne, vždyť Isner ovládá klíčové tenisové řemeslo! Když list USA Today vyhlašoval v roce 2005 soutěž o deset nejtěžších úkolů ve sportu, číslem pět bylo úspěšné odvrácení servisu, který má rychlost větší než 209 kilometrů za hodinu. I takové pumelice Isner vypouští. Rekord moderní éry drží Američan Roddick, servíroval rychlostí 249 kilometrů za hodinu.

„Úspěšný return servisu o rychlosti 209 až 225 kilometrů za hodinu se už dotýká hranice lidských schopností,“ říká profesor Pennsylvánské univerzity Howard Brody.

Podle mnohých měl nejlepší servis v historii Pete Sampras, paradoxně žádný obr. Trefoval růžky. Přesně, tvrdě a nemilosrdně. Jednou jeho podání dokonce udělalo díru v raketě Pata Raftera.

Od jeho éry se pořadatelé turnajů snaží hru zpomalit, mění povrchy i typy míčů. Kam to povede?

Ivo. Kolos, který servíruje z 2. patra

Soupeři mu z legrace říkají: „Ivo, můžeme si ušetřit spoustu energie, když nebudeme hrát na dva sety, ale rovnou na dva tie-breaky.“

Chorvat Ivo Karlovič má pro takové žerty pochopení. Však to tak opravdu často chodí. Svůj servis jen tak neztratí. Ale zároveň jej málokdy vezme soupeři. Jeho zápasy se tak často vlečou až do zkrácených her. Až v nich se duel s Karlovičem láme.

„Jeho podání? Takovou zbraň nemá v tenise nikdo,“ uznal Andy Roddick, sám spoléhající na skvělý servis, když Karloviče porazil 7:6, 7:6 ve finále turnaje v Queen’s Club 2005.

Proti metrákovému rodákovi ze Záhřebu je to lopota. Včera v 1. kole Australian Open to poznal Brit Baker, kterého Karlovič porazil 6:4, 6:4, 6:7, 6:4. Prásk, eso. Prásk, eso. Prásk, eso.

S 208 centimetry je Karlovič nejvyšším tenistou, jaký kdy na okruhu ATP hrál. To je zásadní výhoda. Z jeho výšky se prostě na hru dívá trochu jinak. „Servíruje z druhého patra,“ žertuje fedcupový kapitán Petr Pála. „Má nejlepší servis ze všech,“ říká David Ferrer.

Za rok je Chorvat schopen dát 1 318 es, proti Braccialimu jich jednou za zápas nasázel 51. Někdy to na výhru stačí, jindy ne. Pohybuje se mezi 22. a 24. místem na žebříčku, výš nikdy nebyl. V minulosti už porazil Hewitta, Roddicka, Blakea, potrápil Federera.

Přestože se v grandslamu dostal zatím nejdál do 4. kola Wimbledonu, může svou bilanci hodně rychle vylepšit. „Proč? Třeba protože už nemá výhradně jen podání. Za poslední rok hodně, opravdu hodně zapracoval na své mezihře,“ řekl chorvatský novinář Neven Bertičovič.

Během občanské války v Jugoslávii hrál Karlovič místo tenisu basketbal. Jinak to nešlo. Jen dobře, že se za nějaký čas mohl k raketě ležící v koutě vrátit.
Asi nebude nikdy tak slavný jako jeho krajan Ivaniševič. Ale žezlo vládce nad královskou disciplínou tenisu svírá pevně. Až si míček zase nadhodí k servisu, zbystřete. Uvidíte mistra.

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Česko - Švýcarsko 1:2. Generálka na MS nevyšla, prosadil se pouze Krejčík

5. května 2024  12:21,  aktualizováno  18:29

Aktualizujeme Také ve třetím utkání na Českých hokejových hrách národní tým prohrál, Švýcarsku v Brně podlehl...

Kozel potvrdil spekulace: Ano, končím, nedělalo se mi v tom příjemně

5. května 2024  18:28

Dotazy už se vyčerpaly, ale trenér libereckých fotbalistů Luboš Kozel si vzal na tiskové konferenci...

ONLINE: Slovácko - Sparta 0:2, Kuchta pálí podruhé, opět přehodil brankáře

5. května 2024  17:10,  aktualizováno  18:26

Sledujeme online Sparťanští fotbalisté hrají v prvním kole nadstavbové části na hřišti Slovácka, kde si před rokem...

Plzeň - Ml. Boleslav 3:0, Šulc v roli nahrávače už v úvodu zařídil výhru

5. května 2024  14:30,  aktualizováno  18:13

V rozmezí 10. a 12. minuty si Pavel Šulc dvakrát naběhl z pravého křídla, dal míč pod sebe a pak se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....