Davenport

Davenport - Forhend obojruč v podání americké tenistky Lindsay Davenportové | foto: AP

V Indian Wells kralovala Davenportová

I n d i a n W e l l s - Americká tenistka Lindsay Davenportová získala po vítězství ve finále dvouhry na turnaji v Indian Wells, v němž porazila jedničku Martinu Hingisovou 4:6, 6:4 a 6:0, také titul v deblu. Se svou partnerkou Corinou Morariuovou přehrály na podniku s dotací 4,45 miliónu dolarů rusko-běloruskou dvojici Anna Kurnikovová, Nataša Zverevová 6:2 a 6:3. Do finále mužské dvouhry postoupili nenasazený Španěl Alex Corretja, jenž si poradil s Ekvádorcem Nicolasem Lapentim v poměru 6:3 a 6:4, a Thomas Enqvist ze Švédska, turnajová desítka a vítěz vyrovnaného třísetového duelu s australským hráčem Markem Philippoussisem 6:3, 6:7 a 7:6.
Davenportová prokázala ve finále ženské dvouhry pevné nervy. První sadu ztratila v poměru 4:6 a ve druhé prohrávala už 2:4, pak ale získala deset her v řadě, obrátila výsledek a ve třetím setu uštědřila své rivalce dokonce 'kanára'. Bilance vzájemných zápasů vyznívá jasně pro Američanku, která vyhrála pojedenácté, zatímco Hingisová dokázala zvítězit jen sedmkrát.

"Martina mě dokáže pokaždé spolehlivě vyprovokovat k nejlepšímu výkonu. Vždy, když proti ní hraju, soustředím se, jak nejlépe mohu," přiznala Davenportová, která získala svůj 28. turnajový titul. "Pikantní je, že se pokaždé sejdeme ve finále, takže jde o víc, než jen o vylepšení bilance," doplnila Američanka. Třiadvacetiletá vítězka letošního Australian Open má za to, že se proti ní Hingisová nedokáže uvolnit a hrát to, co je normálně zvyklá. "Myslím, že to došlo až tak daleko, že proti mě prostě nerada hraje," tvrdila Davenportová.

Hingisová to odmítla a opáčila, že proti Američance hraje to, co proti všem. "Nejde o to, že bych se jí bála," zasmála se Švýcarka, která v uplynulých devíti zápasech s  Davenportovou vyhrála jen dvakrát. "Trochu mě štve, že s ní stále prohrávám," připustila však. "Ale opravdová noční můra by to byla až tehdy, kdybych vůbec nevěděla, co na ni hrát. Dnes jsem měla smůlu. Ale co, Lindsay je o čtyři roky starší, ještě pořád mám čtyři roky na to, abych se dostala na její úroveň," uzavřela světová jednička.


Výsledky - Muži:
Dvouhra - semifinále:
Corretja (Šp.) - Lapenti (8-Ekv.) 6:3, 6:4, Enqvist (10- Švéd.) - Philippoussis (12-Austr.) 6:3, 6:7 (6:8), 7:6 (8:6).
Čtyřhra - semifinále: Palmer, O'Brien (2-USA) - W. Ferreira, Kafelnikov (JAR/Rus.) 6:4, 6:4, Haarhuis, Stolle (7-Niz./Austr.) - Federer, Hrbatý
(Švýc./SR) 3:6, 6:3, 6:2.
Ženy:
Dvouhra - finále: Davenportová (2-USA) - Hingisová (1-Švýc.) 4:6, 6:4, 6:0.
Čtyřhra - finále: Davenportová, Morariuová (3-USA) - Kurnikovová, Zverevová (4-  us./Běl.) 6:2, 6:3.

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga