Britka Emma Raducanuová nemůže uvěřit, že postoupila do finále US Open.

Britka Emma Raducanuová nemůže uvěřit, že postoupila do finále US Open. | foto: AP

Šok na US Open. O titul si zahrají náctileté Fernandezová a Raducanuová

  • 148
Obě semifinále dvouhry žen na grandslamovém US Open nabídly souboj mladičké tenistky proti ostřílenější favoritce. A v obou případech se překvapivě radovaly neokoukané tváře. Nejprve 19letá Leylah Fernandezová udolala světovou dvojku Arynu Sabalenkovou 7:6, 4:6 a 6:4, poté 18letá Emma Raducanuová přehrála Mariu Sakkariovou jasně 6:1 a 6:4.

Čí příběh je senzačnější? Posuďte sami. 

Světová hráčka číslo 73 Fernandezová si svými výkony na US Open zaslouží přízviska postrach hvězd či přebornice třísetových řeží. 

Ve třetím kole zaskočila obhájkyni Naomi Ósakaovou, poté šampionku turnaje z roku 2016 Angelique Kerberovou a ve čtvrtfinále nasazenou pětku Elinu Svitolinovou.

V semifinále se nezalekla ani Sabalenkové, která ji přitom výrazně převyšuje tělesnou konstitucí i zkušenostmi. Ovšem psychicky měla navrch mladičká levačka z Kanady, která výtečně ustála klíčové momenty. 

Kanaďanka Leylah Fernandezová podává v semifinále US Open.

V koncovce prvního dějství odvrátila setbol, ve zkrácené hře pak od stavu 3:3 i díky chybám Sabalenkové získala čtyři body v řadě. 

V závěru druhé sady sice podlehla drtivému tlaku rozzuřené sokyně a v deváté hře přišla o servis, na rozhodující set se ale skvěle zkoncentrovala. 

52 chyb

se dopustila Sabalenková, Fernandezová jen 23. 

Díky brejku odskočila na 4:2 a přestože o náskok vzápětí přišla, za stavu 5:4 na rozdíl od Sabalenkové zachovala potřebný klid. 

Naopak Běloruska veškeré předchozí úsilí zahodila, když předvedla dvě dvojchyby v řadě a při mečbolu poslala bekhend daleko do autu. 

Fernandezová radostí padla na kurt, dvorec Arthura Ashe explodoval v euforii. „Netuším, jak jsem dokázala vyhrát, asi jen díky divákům,“ soukala ze sebe přešťastná vítězka. 

Publikum ji hnalo od začátku, Kanaďanka jej přiváděla do varu svou odvážnou hrou. Sabalenková to nesla nelibě a ve druhé sadě se mohutnou gestikulací snažila ochozy strhnout i na svou stranu. 

Přineslo jí to však jen dílčí úspěch.  

První kvalifikantka v grandslamovém finále

Fernandezová se v sobotním finále utká s o rok mladší Britkou Raducanuovou, která si hladce 6:1 a 6:4 poradila s Řekyní Sakkariovou. 

Její účast ve finále je snad ještě bombastičtější. 

Raducanuová startuje teprve na svém druhém grandslamu v kariéře a v žebříčku figuruje na 150. pozici. V New Yorku vyhrála už devět zápasů, všechny bez ztráty setu. Probít se z kvalifikace až do grandslamového finále se před ní nepodařilo žádné ženě ani žádnému muži.

Britka Emma Raducanuová slaví postup do finále US Open.

Dcera čínské matky a rumunského otce ve čtvrtfinále zastavila olympijskou vítězku Belindu Bencicovou, v semifinále pak rozejtou Sakkariovou, která předtím servisem vymazala Karolínu Plíškovou. 

Mladá Britka se ale, stejně jako Fernandezová, svalnatější soupeřky nezalekla. V utkání zdárně přežila všech sedm brejkbolů, sama na returnu slavila třikrát. A byla výrazně jistější: dopustila se jen 17 nevynucených chyb v porovnání s 33 z rakety Řekyně. 

US Open

příloha iDNES.cz

Po necelé hodině a půl proměnila mečbol snadným forhendem do protipohybu soupeřky a ve čtvrtek už podruhé rozpoutala na tribunách Asheova stadionu šílenství. 

Snad aby si hráčky na finále vzaly klapky na uši, neboť obě se po celou dobu turnaje těšily z masivní podpory diváků. A fanoušci je dotlačili pořádně daleko. 

Sestry Fruhvirtovy musejí čekat do pátku

O postup mezi poslední čtveřici párů ve čtyřhře juniorek měly usilovat Linda a Brenda Fruhvirtovy, jejich utkání s nasazenými jedničkami Jimenez Kazintsevovou z Andorry a Španělkou Mintegi del Olmovou však pořadatelé odložili na pátek.

Na druhém největším dvorci areálu odehrály svá semifinále mužské deblové dvojice. V pátek se o titul utkají americko-britský pár Ram, Salisbury a spolupráce Brazilce Soarese a Brita J. Murrayho. 

Tenisový grandslam US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 57,5 milionu dolarů

Ženy
Dvouhra - semifinále:
Fernandezová (Kan.) - Sabalenková (2-Běl.) 7:6 (7:3), 4:6, 6:4
Raducanuová (Brit.) - Sakkariová (17-Řec.) 6:1, 6:4

Muži
Čtyřhra - semifinále:
Ram, Salisbury (4-USA/Brit.) - Querrey, Johnson (USA) 7:6 (7:5), 6:4
Soares, J. Murray (7-Braz./Brit.) - Polášek, Peers (8-SR/Austr.) 6:3, 3:6, 6:4


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga