Ulihrach skončil až ve finále

D a u h á (K a t a r ) - Spanilá jízda Bohdana Ulihracha turnajem v katarském Dauhá se zastavila na raketě bývalé světové jedničky Chilana Marcelo Riose. Český tenista, který do finále přešel přes nasazenou jedničku Rusa Kafelnikova a Francouze Escudeho, svému soupeři podlehl po setech 3:6, 6:2 a 3:6. Český tenista tak přišel o možnost stát se jedničkou na žebříčku ATP.

Čtyřiadvacetiletý Ulihrach přitom neměl hrát na turnaji s téměř milionovou dotací výraznější roli. Do hlavní soutěže se musel probojovat přes kvalifikaci a v pavouku na něj čekala jména, která mají v současném tenise pořádný zvuk.

Rychlý proces s trápícím se Marcem Rossetem ze Švýcarska předznamenal Ulihrachovo tažení přes favority. Pátý hráč světa Jevgenij Kafelnikov asi začne věřit v úvodu sezony na český syndrom, protože přesně před rokem prohrál pro změnu v Chennai s Michalem Tabarou. Na kolínského rodáka nestačil ani Francouz Escude, 45. hráč světa. Vše tak skončilo až na Marcelo Riosovi.

Pro Bohdana Ulihracha by účast ve velkém finále mohla znamenat obrat v postupném pádu, ve který se jeho kariéra zvrátila v roce 1998. Hráč, který byl v kariéře nejvýše na 22. příčce, získal v Kataru 35 bodů do žebříčku a 81.000 dolarů. Jeho soupeř obohatí své konto o 127.000 dolarů.

Vítězný Rios má ještě jeden důvod k radosti. Díky 50 bodům se stal prvním premiantem žebříčku ATP v této sezoně a potvrdil svá slova o tom, že se hodlá vrátit zpět mezi absolutní elitu. "Chci se vrátit zase na vrchol. Nikdo mi nic nedaroval, musel jsem na sobě hodně tvrdě pracovat a snažit se. Myslím, že bych to mohl dokázat," nešetřil čerstvě ženatý Chilan sebevědomím.

Poražený Ulihrach uznal, že hrál proti lepšímu soupeři. Hlavní důvod prohry viděl v pomalém začátku, kdy nechal soupeře rychle utéct a vyhrát první set. "Jsem ale šťastný z takového začátku sezony. Doufám, že svou současnou formu ještě zúročím," pochvaloval si v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Titul v deblu si z Dauhá odváží druhá nasazená dvojice Knowles, Nestor. Bahamsko-kanadský pár nepřipustil žádné překvapení a španělsko-ruskou dvojici Ballcells, Olchovski porazil zcela jednoznačně po setech 6:3, 6:1.

Výsledek - finále:
Dvouhra: Rios (Chile) - Ulihrach 6:3, 2:6, 6:3
Čtyřhra: Knowles, Nestor (Bah./Kan.) - Ballcells, Olchovski (Špa./Rus.)


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga