Bohdan Ulihrach

Bohdan Ulihrach - Český tenista Bohdan Ulihrach. | foto: ČTK - EPA

Ulihrach s Novákem hrají o finále

Mnichov - Finále turnaje v Mnichově si určitě zahraje český tenista. Mezi čtyři poslední hráče se totiž v pátečních zápasech probojoval jak Bohdan Ulihrach, tak i Jiří Novák. Oba hráče nyní čeká vzájemný souboj o postup. V prvním zápase přehrál Bohdan Ulihrach Argentince Squillariho a na jeho úspěch navázal i jeho daviscupový kolega, když porazil Australana Arthurse. Na Mallorce už skončila cesta Slávy Doseděla, jehož zastavil domácí Martin. O postup bojují v pátek ještě další Tabara s Vaňkěm v Houstonu.

Bohdan Ulihrach nastupoval do zápasu s pětadvacetiletým Argentincem s vědomím, že letos už jej jednou dokázal zdolat. Přesto byl třetí nasazený Squillari favoritem, v poslední době se mu poměrně dařilo, na antukových turnajích byl hodně vidět. Navíc v Mnichově už dva roky neprohrál, oba poslední ročníky skončily jeho triumfem.

České tenisty ovšem zastihl mnichovský turnaj ve výborné formě. Ulihrach výborně měnil rytmus hry a nebál se použít i své oblíbené kraťasy. Za stavu 5:2 a při měčbolu ve druhé sadě mu ovšem povolily nervy a nechal svého soupeře dotáhnout. "Začal hrát neskutečně, ale dokázal jsem to dotáhnout. vrátil se k těžkým chvilkám Ulihrach. Zápas přece jenom dotáhl k vítězství 6:4, 6:4 a čeká jej daviscupový spoluhráč Jiří Novák.

Novák předvedl v tomto týdnu zázračné zmrtvýchvstání. Zatímco v dosavadní sezoně předváděl jenom nekončící tenisové trápení, na mnichovské antuce báječně ožil. Nezastavil jej ani Wayne Arthurs. Ve čtvrtfinálovém zápase spolu oba hráči sehráli zcela vyrovnaný první set, v němž rozhodl Novák až v tie-breaku. Druhá sada již byla jsou záležitostí a český tenista ji vyhrál v poměru 6:1.

"Alespoň bude jeden z nás ve finále," konstatoval Ulihrach, letošní finalista z Dauhá. V podobném duchu hovořil daviscupový kapitán Jan Kukal, momentálně zároveň Novákův kouč. "Je opravdu jedno, kdo vyhraje, hlavně že je jistý finalista. Máme české dny v Mnichově," těšil se Kukal.

Další možnosti na postup českých hráčů do závěrěčných částí slibují i další dva turnaje. Na španělské Mallorce se dosud dařilo Slávovi Dosedělovi a pokud mu forma vydrží, nemusel by být domácí Alberto Martin nepřekonatelným soupeřem. V americkém Houstonu přešli do čtvrtfinále hned dva hráči. Michal Tabara bude hrát s Belgičanem Olivierem Rochusem a Jiřího Vaňka (omlouváme se za původní zprávu, že tento hráč vypadl) čeká Francouz Golmard. "To už tu hodně dlouho nebylo. Je to potěšitelné a povzbuzující, ale lámat se vše bude až na grandslamovém Roland Garros. Nesmí se to přeceňovat," hodnotil výsledky českých tenistů trenér daviscupového týmu Jan Kukal.

Mnichov
Dvouhra, čtvrtfinále: Ulihrach (ČR)
- Squillari (3-Arg.) 6:4, 6:4.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga