Nosková si v Brisbane zahraje semifinále, Bouzková v Aucklandu dohrála

  • 13
Česká tenistka Linda Nosková postoupila na turnaji v Brisbane do semifinále. Devatenáctiletá Češka ve čtvrtfinále porazila o tři roky mladší ruskou soupeřku Mirru Andrejevovou 7:5, 6:3. O účast ve finále si 40. hráčka žebříčku zahraje v sobotu se světovou čtyřkou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu, jíž po prvním setu vzdala jiná Ruska Anastasia Potapovová. Marie Bouzková vypadla v Aucklandu ve čtvrtfinále. Pátá nasazená Češka podlehla turnajové dvojce Elině Svitolinové z Ukrajiny 0:6, 3:6.

Nosková ve čtvrtém utkání v Brisbane poprvé nemusela hrát tři sety. V úvodní sadě duelu s Andrejevovou, jež byla ve čtvrtfinále na WTA Tour poprvé v kariéře, nebylo pro obě tenistky výhodou podání. Během devíti her každá z hráček proměnila tři brejkboly.

Noskové se to potom podařilo ještě jednou ve dvanáctém gamu a jako první v Brisbane vzala Andrejevové set. Také druhé dějství obě hráčky začaly ztrátou podání, ale pak už byla česká tenistka na servisu jistější, při vedení 3:2 zaznamenala další brejk a utkání už dopodávala do vítězného konce.

Česká tenistka Linda Nosková v duelu s Argentinkou Julií Rieraovou na turnaji v...

Zápas byl prvním čtvrtfinálovým duelem teenagerek na akci minimálně úrovně WTA 500 od roku 2009, kdy proti sobě nastoupily na US Open Caroline Wozniacká a Melanie Oudinová. Nosková zatím kopíruje loňský vstup do sezony, kdy prorazila z kvalifikace až do finále v Adelaide. Do boje o titul prošla potom také v srpnu v Praze, na první turnajový triumf ale stále čeká.

Nadala zastavil ve čtvrtfinále Thompson

Španělský tenista Rafael Nadal při návratu na kurty po roční zdravotní pauze vypadl v Brisbane ve čtvrtfinále. Bývalý první hráč světa nevyužil v duelu proti domácímu Jordanu Thompsonovi tři mečboly a prohrál 7:5, 6:7, 3:6.

Vítěz 22 grandslamových titulů, jenž od loňského Australian Open nehrál a v létě podstoupil operaci kyčle, získal v duelu plném dramatických výměn úvodní set za 77 minut a ve druhém si v desátém gamu vypracoval při podání soupeře první mečbol. Ten ale nevyužil stejně jako další dvě šance v tie-breaku.

Druhý set nakonec Nadal po téměř hodině a půl ztratil a ve čtvrté hře třetí sady přišel poprvé v utkání i o servis. Thompson už nabídnutou šanci nepustil a sedmatřicetiletého Španěla, který si v závěru vyžádal na kurtu pomoc fyzioterapeuta, ve třetím vzájemném zápase po takřka třech a půl hodinách poprvé porazil.

„Že jsem odvrátil mečboly, mi úplně vypadlo z hlavy,“ řekl Thompson na webu ATP. „A nemůžu být šťastnější. Porazil jsem ve čtvrtfinále doma v Brisbane Rafu a myslím, že jsem i v prvním semifinále na tvrdém povrchu,“ dodal devětadvacetiletý tenista.

„Je to škoda, protože jsem měl hodně šancí a nehrál jsem špatně. Byl jsem míček od postupu,“ uvedl Nadal, který si v závěru třetí sady nechal ošetřit levou nohu. Po utkání přiznal, že se obává, aby operovaná kyčel vydržela nápor na Australian Open.

První grandslam sezony startuje za týden. „Určitě to není stejná bolest jako před rokem, protože tehdy jsem okamžitě tušil, že je problém. Teď jsem nic takového necítil. Ale jde o stejné místo, takže samozřejmě trochu obavy mám,“ prohlásil Nadal.

„Doufám, že to nebude nic vážného a budu moci příští týden trénovat a potom i hrát v Melbourne. Ale abych byl upřímný, teď nejsem schopný nic říct na sto procent,“ připustil Nadal.

Turnaj mužů a žen v Brisbane

tvrdý povrch

Muži (dotace 739 945 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:

Rune (1-Dán.) - Duckworth (Austr.) 6:2, 7:6 (8:6)
Safiullin (Rus.) - Arnaldi (It.) 7:6 (7:4), 6:2
Dimitrov (2-Bulh.) - Hijikata (Austr.) 6:1, 6:4
Thompson (Austr.) - Nadal (Šp.) 5:7, 7:6 (8:6), 6:3

Ženy (dotace 1 736 763 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:

Nosková (ČR) - Andrejevová (Rus.) 7:5, 6:3
Rybakinová (2-Kaz.) - Potapovová (11-Rus.) 6:1, skreč
Azarenková (8-Běl.) - Ostapenková (3-Lot.) 6:3, 3:6, 7:5
Sabalenková (1-Běl.) - Kasatkinová (5-Rus.) 6:1, 6:4

Bouzková uhrála tři gamy

Marie Bouzková vypadla na prvním turnaji sezony v Aucklandu ve čtvrtfinále. Pátá nasazená Češka nenašla ani ve třetím zápase za sebou recept na Elinu Svitolinovou z Ukrajiny a turnajové dvojce podlehla za 66 minut 0:6, 3:6.

Pětadvacetiletá Bouzková se v úvodním setu nedokázala proti přesněji hrající soupeřce prosadit. Zatímco Svitolinová jen minimálně kazila, svým tlakem nutila bránící se českou reprezentantku k častým chybám.

Po kanáru v prvním setu vykřesala Bouzková naději na obrat v úvodu druhé sady, v níž využila svoji první šanci v zápase na brejk. Dostala se do vedení 3:1, náskok ale neudržela a po dalších dvou ztrátách podání prohrála.

Šanci na titul má Bouzková v Aucklandu ještě ve čtyřhře. Po boku Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové, s níž tvoří první nasazený pár, ji v sobotu čeká semifinále. V prvním duelu o postup do finále dnes neuspěla Anna Sisková, která ve dvojici s Francouzkou Jessikou Ponchetovou podlehla kazašsko-slovenskému páru Anna Danilinová, Viktória Hrunčáková.

Turnaj žen v Aucklandu

tvrdý povrch, dotace 267 082 dolarů

Dvouhra - čtvrtfinále:
Svitolinová (2-Ukr.) - Bouzková (5-ČR) 6:0, 6:3
Gauffová (1-USA) - Gračovová (8-Rus.) 6:1, 6:1
Navarrová (4-USA) - Martičová (7-Chorv.) 6:4, 6:3
Wang Si-jü (Čína) - Parryová (Fr.) 6:7 (3:7), 6:3, 6:4

Čtyřhra - semifinále:
Daniilinová, Hrunčáková (2-Kaz./SR) - Sisková, Ponchetová (4-ČR/Fr.) 7:6 (7:2), 4:6, 10:7

Turnaj mužů v Hongkongu

tvrdý povrch, dotace 739 945 dolarů

Dvouhra - čtvrtfinále:
Rubljov (1-Rus.) - Fils (8-Fr.) 6:4, 1:6, 6:2
Šang Ťün-čcheng (Čína) - Tiafoe (3-USA) 6:4, 6:4
Ruusuvuori (Fin.) - Kotov (Rus.) 6:3, 7:6 (7:4)
Ofner (Rak.) - Bautista (Šp.) 6:4, 6:4

United Cup družstev

Austrálie (tvrdý povrch)

Čtvrtfinále
Německo - Řecko 2:1

Kerberová - Sakkariová 0:6, 3:6
Zverev - S. Tsitsipas 6:4, 6:4
Siegemundová, Zverev - Sakkariová, P. Tsitsipas 6:3, 6:3

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga