Turnaj mistryň plný změn: po dvanácti letech bez Češek, polovina debutuje

  13:15
Divokou Guadalajaru střídá texaský Fort Worth. Spojené státy přivítají tenisový Turnaj mistryň poprvé od roku 2005, nicméně západomexické město, od nějž přebraly štafetu, i letos sehrálo zásadní roli. Právě v něm se rozhodovalo o posledních pěti účastnicích prestižního podniku. Vykrystalizovala z něj pestrá směsice jmen, která mají se slávou na konci roku minimum zkušeností. I kvůli tomu, že poprvé po dvanácti letech scházejí české singlistky.
Iga Šwiateková z Polska se raduje ze získané výměny.

Iga Šwiateková z Polska se raduje ze získané výměny. | foto: AP

Loni se na Turnaj mistryň probojovaly Karolína Plíšková a Barbora Krejčíková, letos měly Češky k účasti daleko. Nejvýše postavená Petra Kvitová figurovala v době konce kvalifikace na 16. místě. Krejčíková však bude s Kateřinou Siniakovou usilovat o triumf v deblu.

A kdo se popere o prvenství ve dvouhře? Pouhé čtyři účastnice z osmi si Turnaj mistryň už vyzkoušely, vždy však pouze jednou. Druhá polovina zažije velkou premiéru.

VÝSLEDKY: K+S na Turnaji mistryň prohrály ve finále, singl ovládla Garciaová

Už v polovině září měla jistou účast současná vládkyně ženského žebříčku Iga Šwiateková, která letos k trofeji z Roland Garros 2020 přidala další dva grandslamové tituly.

Zopakovala pařížský úspěch a jako první polská tenistka si potěžkala trofej pro vítězku US Open. Je proto jasnou favoritkou rovněž ve Forth Worthu, i vzhledem k tomu, že ve startovní listině nenajdete jinou grandslamovou šampionku.

Domlouvají se beze slov, umí velké akce. A teď K+S zaútočí na Turnaj mistryň

V neprospěch Polky může hrát únava. „Sama jsem zvědavá, jak to po fyzicky náročné sezoně zvládnu,“ přiznala pro WTA. Žádná hráčka totiž letos neabsolvovala více utkání: Šwiateková jich na okruhu WTA zvládla 70 a padla jen osmkrát.

Další dva vyhrané mače přidala v Billie Jean King Cupu, její šňůra vítězství mezi únorem a počátkem července se zastavila na čísle 37. Celkem získala osm titulů, naposledy s lehkostí surfařky prosvištěla turnajem v San Diegu.

Polská tenistka Iga Šwiateková si užívá trofej za vítězství na turnaji v San Diegu.

Loni skončila na Turnaji mistryň už ve skupině, nyní bude mít motivaci o to větší, protože kvůli nabitému programu předem avizovala, že se jedná o její poslední představení v sezoně. Na finálové akci Bille Jean King Cupu v Glasgow, která na Turnaj mistryň bezprostředně navazuje, nenastoupí.

Stejně jako Polka si v září zajistila jednu ze vstupenek Uns Džábirová. Tunisanka letos prošla do finále Roland Garros i Wimbledonu, ale pokaždé odcházela jako poražená. Chuť vítězství poznala v Madridu, kde poprvé v kariéře zvítězila na turnaji kategorie WTA 1000.

Uns Džábirová z Tuniska se raduje ze získané výměny v semifinále US Open.

A nyní ji v Texasu čeká další velká premiéra. „Říkám tomu ‚mini grandslam‘. Vždycky jsem snila o tom, že si na něm zahraju,“ neskrývala nadšení po US Open, kdy si zajistila místenku.

Američanka Jessica Pegulaová sice v Guadalajaře jako poslední hráčka nemusela o Turnaj mistryň bojovat, přesto podnik ovládla a skvěle se naladila do Fort Worthu, kde kromě singlu nastoupí po boku další hráčky z USA Coco Gauffové i ve čtyřhře.

Jessica Pegulaová jako vítězka turnaje v Guadalajaře

Ve 28 letech prožila nejúspěšnější sezonu, když na všech grandslamech buď vyrovnala, nebo překonala své dosavadní maximum. A poprvé se představí i na Turnaji mistryň. „Jen jsem všem ukázala, že každý může jít vlastní cestou a postupně se zlepšovat,“ prohlásila.

Zbylé hráčky se kvalifikovaly až v návaznosti na výsledky z Guadalajary, kde se finišovalo 23. října.

Kdo slavil v Mexiku?

Krajanku Pegulaovou doplnila teprve osmnáctiletá Coco Gauffová. V současnosti čtvrtá žena žebříčku je nejmladší účastnicí od roku 2004, kdy se před zraky publika v Los Angeles proháněla Maria Šarapovová.

„Jsem šťastná, že jsem si udržela pozici mezi elitou. Už nemusím přemýšlet, jestli tam skutečně patřím,“ radovala se mladá tenistka.

Coco Gauffová v zápase třetího kola Wimbledonu.

Mezi nejlepší osmičkou hrály dvě Američanky ve dvouhře naposledy v roce 2009, kdy v Dauhá nastoupily obě sestry Williamsovy.

Podruhé v řadě si Turnaj mistryň zahraje Maria Sakkariová, která zabrala poslední volné místo díky mexické finálové pouti. V souboji o titul sice s Pegulaovou padla, ale mohla se radovat aspoň z pozvánky na slovutný podnik v Texasu.

Řekyně Maria Sakkariová se hecuje ve druhém kole Roland Garros

„Po Indiana Wells jsem se hodně trápila, ale na závěr jsem si dala krásný dárek a ve Fort Worthu si zahraju,“ zářila a připomněla svou velmi nevyrovnanou sezonu. Loni úspěšně prošla skupinovou fází, v semifinále byla nad její síly Estonka Kontaveitová.

Možná nejpřekvapivější účastnicí je Francouzka Caroline Garciaová. Její druhý start na Turnaji mistryň by na začátku roku předpovídal jen málokdo.

Hráčce, která si v roce 2017 na závěrečném podniku zahrála semifinále, patřila před Roland Garros až 79. příčka. Jenže na domácí půdě ovládla debl, načež opět nastartovala kariéru i v singlu.

Caroline Garcíaová vítězí ve finále turnaje v Cincinnati nad Petrou Kvitovou.

Francouzce pomohla taky změna trenéra. Do svého týmu přivedla Bertranda Perreta, který jí dodal sebevědomí, jež tvoří oporu jejího riskantního herního stylu.

V sezoně nasázela neuvěřitelných 369 es, jen o jedno méně než wimbledonská vítězka Jelena Rybakinová, která statistiku ovládla. K tomu Garciaová přidala vítězství na tisícovce v Cincinnati a následně si na US Open střihla první grandslamové semifinále v kariéře.

Ovšem krátce před Turnajem mistryň Perret spolupráci kvůli neshodám ukončil. Šance na další překvapivý úspěch Garciaové tak mírně poklesly.

Do výčtu hráček, které si zahrají Turnaj mistryň podruhé, patří i Běloruska Aryna Sabalenková. Loni si připsala jediné vítězství proti současné jedničce Šwiatekové a skončila už ve skupině.

Aryna Sabalenková z Běloruska returnuje v semifinále US Open.

Aktuálně sedmá hráčka světa prožila úspěšná tažení v Cincinnati, Římě či na US Open, jenže ani z jednoho titul nevytěžila. Ve Fort Worthu nastoupí opět pod neutrálním statutem.

Bez národních symbolů se musí obejít i Ruska Darja Kasatkinová, která navázala na vydařený rok 2021 a stabilní výkonnost si držela i letos. Bez větších výkyvů odehrála zápasy na tvrdých površích, antuce i trávě.

Ruska Darja Kasatkinová během semifinále Roland Garros.

Současná osmá příčka mezi ženami je její dosavadní nejlepší umístění. V závěru sezony jí pomalu docházel dech, i proto bude v Texasu patřit spíše k outsiderům. Ale podceňovat houževnatou Rusku se rozhodně nevyplatí.

Turnaj mistryň se odehraje od pondělí 31. října do pondělí 7. listopadu. Podle původních plánů se mělo hrát v Šen-čenu. Kvůli covidu a nevyjasněné aféře kolem bývalé světové deblové jedničky Pcheng Šuaj ale tenisová asociace WTA pozastavila konání jakýchkoliv akcí na území Číny.

Los tenisového Turnaje mistryň ve Fort Worthu (USA)

Dvouhra:
Skupina Tracy Austinové:
Iga Šwiateková (1-Pol.), Cori Gauffová (4-USA), Caroline Garciaová (6-Fr.), Darja Kasatkinová (8-Rus.)

Skupina Nancy Richeyové: Uns Džábirová (2-Tun.), Jessica Pegulaová (3-USA), Maria Sakkariová (5-Řec.), Aryna Sabalenková (7-Běl.)

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Duplantis se na větrné Tretře pokoušel o světový rekord, Manuel zářila na čtvrtce

28. května 2024,  aktualizováno  21:09

Světová atletická esa se zase po roce sešla v Ostravě. Automat na světové rekordy Armand Duplantis...

Macháče nesrazilo pětihodinové čekání, v Paříži postoupil do druhého kola

28. května 2024,  aktualizováno  21:04

Aktualizujeme Jediný český tenista zasáhl do programu třetího hracího dne Roland Garros. Tomáš Macháč se nenechal...

Jsem úplný profík. Macháč po zdolání Djokoviče ví: Přichází čas naší generace

28. května 2024  20:50

Paříž (Od našeho zpravodaje) V pátek v Ženevě přemohl světovou jedničku Novaka Djokoviče, o den později ve Švýcarsku neúspěšně...

Takový čas? Nevěřím. A teď běžet rychle i v Římě a v Paříži, velí Manuel

28. května 2024  19:50

Když se za cílem ostravské Zlaté tretry podívala na čas vítězné Natalie Kaczmarekové 50,09, usmála...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...