Iga Šwiateková z Polska se raduje ze získané výměny.

Iga Šwiateková z Polska se raduje ze získané výměny. | foto: AP

Turnaj mistryň plný změn: po dvanácti letech bez Češek, polovina debutuje

  • 1
Divokou Guadalajaru střídá texaský Fort Worth. Spojené státy přivítají tenisový Turnaj mistryň poprvé od roku 2005, nicméně západomexické město, od nějž přebraly štafetu, i letos sehrálo zásadní roli. Právě v něm se rozhodovalo o posledních pěti účastnicích prestižního podniku. Vykrystalizovala z něj pestrá směsice jmen, která mají se slávou na konci roku minimum zkušeností. I kvůli tomu, že poprvé po dvanácti letech scházejí české singlistky.

Loni se na Turnaj mistryň probojovaly Karolína Plíšková a Barbora Krejčíková, letos měly Češky k účasti daleko. Nejvýše postavená Petra Kvitová figurovala v době konce kvalifikace na 16. místě. Krejčíková však bude s Kateřinou Siniakovou usilovat o triumf v deblu.

A kdo se popere o prvenství ve dvouhře? Pouhé čtyři účastnice z osmi si Turnaj mistryň už vyzkoušely, vždy však pouze jednou. Druhá polovina zažije velkou premiéru.

VÝSLEDKY: K+S na Turnaji mistryň prohrály ve finále, singl ovládla Garciaová

Už v polovině září měla jistou účast současná vládkyně ženského žebříčku Iga Šwiateková, která letos k trofeji z Roland Garros 2020 přidala další dva grandslamové tituly.

Zopakovala pařížský úspěch a jako první polská tenistka si potěžkala trofej pro vítězku US Open. Je proto jasnou favoritkou rovněž ve Forth Worthu, i vzhledem k tomu, že ve startovní listině nenajdete jinou grandslamovou šampionku.

Domlouvají se beze slov, umí velké akce. A teď K+S zaútočí na Turnaj mistryň

V neprospěch Polky může hrát únava. „Sama jsem zvědavá, jak to po fyzicky náročné sezoně zvládnu,“ přiznala pro WTA. Žádná hráčka totiž letos neabsolvovala více utkání: Šwiateková jich na okruhu WTA zvládla 70 a padla jen osmkrát.

Další dva vyhrané mače přidala v Billie Jean King Cupu, její šňůra vítězství mezi únorem a počátkem července se zastavila na čísle 37. Celkem získala osm titulů, naposledy s lehkostí surfařky prosvištěla turnajem v San Diegu.

Polská tenistka Iga Šwiateková si užívá trofej za vítězství na turnaji v San Diegu.

Loni skončila na Turnaji mistryň už ve skupině, nyní bude mít motivaci o to větší, protože kvůli nabitému programu předem avizovala, že se jedná o její poslední představení v sezoně. Na finálové akci Bille Jean King Cupu v Glasgow, která na Turnaj mistryň bezprostředně navazuje, nenastoupí.

Stejně jako Polka si v září zajistila jednu ze vstupenek Uns Džábirová. Tunisanka letos prošla do finále Roland Garros i Wimbledonu, ale pokaždé odcházela jako poražená. Chuť vítězství poznala v Madridu, kde poprvé v kariéře zvítězila na turnaji kategorie WTA 1000.

Uns Džábirová z Tuniska se raduje ze získané výměny v semifinále US Open.

A nyní ji v Texasu čeká další velká premiéra. „Říkám tomu ‚mini grandslam‘. Vždycky jsem snila o tom, že si na něm zahraju,“ neskrývala nadšení po US Open, kdy si zajistila místenku.

Američanka Jessica Pegulaová sice v Guadalajaře jako poslední hráčka nemusela o Turnaj mistryň bojovat, přesto podnik ovládla a skvěle se naladila do Fort Worthu, kde kromě singlu nastoupí po boku další hráčky z USA Coco Gauffové i ve čtyřhře.

Jessica Pegulaová jako vítězka turnaje v Guadalajaře

Ve 28 letech prožila nejúspěšnější sezonu, když na všech grandslamech buď vyrovnala, nebo překonala své dosavadní maximum. A poprvé se představí i na Turnaji mistryň. „Jen jsem všem ukázala, že každý může jít vlastní cestou a postupně se zlepšovat,“ prohlásila.

Zbylé hráčky se kvalifikovaly až v návaznosti na výsledky z Guadalajary, kde se finišovalo 23. října.

Kdo slavil v Mexiku?

Krajanku Pegulaovou doplnila teprve osmnáctiletá Coco Gauffová. V současnosti čtvrtá žena žebříčku je nejmladší účastnicí od roku 2004, kdy se před zraky publika v Los Angeles proháněla Maria Šarapovová.

„Jsem šťastná, že jsem si udržela pozici mezi elitou. Už nemusím přemýšlet, jestli tam skutečně patřím,“ radovala se mladá tenistka.

Coco Gauffová v zápase třetího kola Wimbledonu.

Mezi nejlepší osmičkou hrály dvě Američanky ve dvouhře naposledy v roce 2009, kdy v Dauhá nastoupily obě sestry Williamsovy.

Podruhé v řadě si Turnaj mistryň zahraje Maria Sakkariová, která zabrala poslední volné místo díky mexické finálové pouti. V souboji o titul sice s Pegulaovou padla, ale mohla se radovat aspoň z pozvánky na slovutný podnik v Texasu.

Řekyně Maria Sakkariová se hecuje ve druhém kole Roland Garros

„Po Indiana Wells jsem se hodně trápila, ale na závěr jsem si dala krásný dárek a ve Fort Worthu si zahraju,“ zářila a připomněla svou velmi nevyrovnanou sezonu. Loni úspěšně prošla skupinovou fází, v semifinále byla nad její síly Estonka Kontaveitová.

Možná nejpřekvapivější účastnicí je Francouzka Caroline Garciaová. Její druhý start na Turnaji mistryň by na začátku roku předpovídal jen málokdo.

Hráčce, která si v roce 2017 na závěrečném podniku zahrála semifinále, patřila před Roland Garros až 79. příčka. Jenže na domácí půdě ovládla debl, načež opět nastartovala kariéru i v singlu.

Caroline Garcíaová vítězí ve finále turnaje v Cincinnati nad Petrou Kvitovou.

Francouzce pomohla taky změna trenéra. Do svého týmu přivedla Bertranda Perreta, který jí dodal sebevědomí, jež tvoří oporu jejího riskantního herního stylu.

V sezoně nasázela neuvěřitelných 369 es, jen o jedno méně než wimbledonská vítězka Jelena Rybakinová, která statistiku ovládla. K tomu Garciaová přidala vítězství na tisícovce v Cincinnati a následně si na US Open střihla první grandslamové semifinále v kariéře.

Ovšem krátce před Turnajem mistryň Perret spolupráci kvůli neshodám ukončil. Šance na další překvapivý úspěch Garciaové tak mírně poklesly.

Do výčtu hráček, které si zahrají Turnaj mistryň podruhé, patří i Běloruska Aryna Sabalenková. Loni si připsala jediné vítězství proti současné jedničce Šwiatekové a skončila už ve skupině.

Aryna Sabalenková z Běloruska returnuje v semifinále US Open.

Aktuálně sedmá hráčka světa prožila úspěšná tažení v Cincinnati, Římě či na US Open, jenže ani z jednoho titul nevytěžila. Ve Fort Worthu nastoupí opět pod neutrálním statutem.

Bez národních symbolů se musí obejít i Ruska Darja Kasatkinová, která navázala na vydařený rok 2021 a stabilní výkonnost si držela i letos. Bez větších výkyvů odehrála zápasy na tvrdých površích, antuce i trávě.

Ruska Darja Kasatkinová během semifinále Roland Garros.

Současná osmá příčka mezi ženami je její dosavadní nejlepší umístění. V závěru sezony jí pomalu docházel dech, i proto bude v Texasu patřit spíše k outsiderům. Ale podceňovat houževnatou Rusku se rozhodně nevyplatí.

Turnaj mistryň se odehraje od pondělí 31. října do pondělí 7. listopadu. Podle původních plánů se mělo hrát v Šen-čenu. Kvůli covidu a nevyjasněné aféře kolem bývalé světové deblové jedničky Pcheng Šuaj ale tenisová asociace WTA pozastavila konání jakýchkoliv akcí na území Číny.

Los tenisového Turnaje mistryň ve Fort Worthu (USA)

Dvouhra:
Skupina Tracy Austinové:
Iga Šwiateková (1-Pol.), Cori Gauffová (4-USA), Caroline Garciaová (6-Fr.), Darja Kasatkinová (8-Rus.)

Skupina Nancy Richeyové: Uns Džábirová (2-Tun.), Jessica Pegulaová (3-USA), Maria Sakkariová (5-Řec.), Aryna Sabalenková (7-Běl.)


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga