Rus Daniil Medveděv pózuje s trofejí pro šampiona Turnaje mistrů.

Rus Daniil Medveděv pózuje s trofejí pro šampiona Turnaje mistrů. | foto: Reuters

Medveděv si bez porážky podmanil Turnaj mistrů, finále s Thiemem otočil

  • 21
Minulý rok se při premiérové účasti na Turnaji mistrů rozkoukával, všechny tři zápasy prohrál. Letos už ale Daniil Medveděv předvedl na prestižní akci zcela odlišnou, vyspělejší tvář a bez jediné prohry dokráčel k titulu. Ruský tenista ve finále udolal Dominica Thiema 4:6, 7:6 (7:2) a 6:4. Čtyřhra se v Londýně stala kořistí nizozemsko-chorvatského páru Koolhof, Mektič.

Závěr tenisové sezony zcela opanoval Medveděv

Ruský tenista na poslední týdny skvěle načasoval formu a po titulu z pařížského podniku Masters dobyl ještě hodnotnější pohár z Turnaje mistrů. Na elitní akci pro osm nejlepších tenistů sezony navíc uspěl ve všech pěti duelech, rok uzavřel sérií deseti výher.

V Londýně zvítězil plným právem, vždyť na cestě k prvenství porazil Novaka Djokoviče, v semifinále Rafaela Nadala a v boji o trofej Thiema. Stal se tak prvním tenistou v historii, který na Turnaji mistrů porazil první tři hráče žebříčku. 

Thiem vs. Medveděv

Reportáž z finále

Ve finále se 24letý Rus výtečně pohyboval, vydával se na síť, kde přesně zasahoval, předvedl více vítězných úderů a méně chyb než soupeř.

„Je to jedno z mých největších vítězství v kariéře, hráli jsme dvě hodiny a 42 minut, navíc proti tak skvělému hráči jako Dominic, který už se grandslamovým titulem zapsal do historie tenisu,“ cenil si poháru Medveděv.

Oba borci předvedl v posledním utkání okruhu ATP v turbulentním tenisovém roce 2020 plejádu báječných výměn, v níž se honili po kurtu a střídali výtečnou obranu s překvapivými přechody do útoku.

Rakušan Dominic Thiem se napřahuje k forhendu ve finále Turnaje mistrů.

Zlomový moment prvního setu přišel v pátém gamu, v němž podávající Medveděv prohospodařil náskok 40:0. Nezvládl třeba jednoduchou smeč u sítě, proti brejkbolu pak předvedl dvojchybu.

Thiem zakolísání soupeře pohotově využil a jediný úspěch na příjmu mu stačil k vítězství v sadě. Setbol proměnil díky pásce, která změnila trajektorii jeho v nouzi hraného prohozu, Rus neměl šanci zareagovat.

Ve druhém dějství si ani jeden z aktérů brejk nevypracoval, byť zejména Thiem mocně atakoval soupeřovo podání. Jenže Medveděv pokaždé hrozby odvrátil, úspěšně se potýkal i s čopovanými bekhendy, kterými jej protivník trápil.

S narůstajícím skóre tenisté stále častěji sahali v jinak úchvatných výměnách k ukvapeným a chybným rozhodnutím, jímž zmařili své předchozí úsilí.

Set tak gradoval ve zkrácené hře, do níž lépe vstoupil Rakušan s náskokem 2:0. Nicméně poté se několikrát unáhlil z forhendu a Rus uzmul všech sedm zbylých bodů a vyrovnal. Thiem neuspěl teprve ve druhém z pěti tiebreaků, které letos v Londýně podstoupil.

Ztráta koncovky se na Rakušanovi podepsala jak psychicky, tak fyzicky.

Vítězové

Turnaje mistrů za posledních šest let

  • 2020 Daniil Medveděv
  • 2019 Stefanos Tsitsipas
  • 2018 Alexander Zverev
  • 2017 Grigor Dimitrov
  • 2016 Andy Murray
  • 2015 Novak Djokovič

Ve třetí sadě za stavu 1:1 zaspal na servisu a záhy zaostával 0:40, dokázal se však znovu zkoncentrovat a podání uhájil. O chvíli později už ale kapituloval, v další dlouhé hře Medveděv nadvakrát přesně zasáhl na síti, proměnil první z devíti brejkbolů a odskočil na 3:2.

A tím Medveděv zápas rozhodl.

S přehledem udržel náskok až k vítězství, mečbol proměnil přímým bodem z podání a na oslavu jen udiveně pokrčil rameny. Stal se šestým šampionem Turnaje mistrů za posledních šest let.

První společný titul a rovnou z Turnaje mistrů

Čtyřhru na Turnaji mistrů si podmanili Wesley Koolhof a Nikola Mektič. Nizozemsko-chorvatská dvojice porazila ve finále Rakušana Jürgena Melzera s Francouzem Edouardem Rogerem-Vasselinem 6:2, 3:6 a 10:5 a získala první společný titul.

Koolhof (vlevo) a Mektič pózují s trofejí pro šampiony čtyřhry na Turnaji mistrů.

Pátí nasazení finalisté US Open Koolhof s Mektičem zakončili triumfem v londýnské hale O2 první sezonu a po ní se rozejdou. Mektič se již dohodl pro příští rok na spolupráci s krajanem Matem Pavičem. Ten zakončil sezonu jako světová jednička s Brazilcem Brunem Soaresem, ačkoli ze skupiny v Londýně do semifinále neprošli.

Koolhof a Mektič si za triumf na Turnaji mistrů rozdělí odměnu 254.500 dolarů.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně

tvrdý povrch, dotace 5,7 milionu dolarů

Dvouhra - finále:
Medveděv (4-Rus.) - Thiem (3-Rak.) 4:6, 7:6 (7:2), 6:4

Čtyřhra - finále:
Koolhof, Mektič (5-Niz./Chorv.) - Melzer, Roger-Vasselin (7-Rak./Fr.) 6:2, 3:6, 10:5

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga