Krejčíkovou nezastavila ani Šwiateková. Česká tenistka vyhrála turnaj v Dubaji

  15:55aktualizováno  26. února 10:41
Vítězné tažení Barbory Krejčíkové tenisovým turnajem v Dubaji nezastavila ani světová jednička Iga Šwiateková. Češka porazila Polku 6:4, 6:2 a získala na silně obsazené akci kategorie WTA 1000 první letošní titul. Dvojnásobná vítězka předloňského Roland Garros smetla trojnásobnou grandslamovou šampionku za hodinu a 32 minut. Při deváté finálové účasti na okruhu vybojovala šestý triumf ve dvouhře.

Krejčíková předčila Šwiatekovou podruhé za sebou a vyrovnala bilanci vzájemných zápasů na 2:2. Naposledy proti ní uspěla vloni v říjnu ve finále turnaje v Ostravě. Tentokrát ukončila polské tenistce sérii osmi vítězství a uštědřila jí teprve třetí porážku v kalendářním roce.

Sedmadvacetiletá Krejčíková završila turnaj ziskem dalšího cenného skalpu. V Dubaji předtím porazila také světovou dvojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska, trojku Jessicu Pegulaovou z USA a osmičku Darju Kasatkinovou z Ruska. V osmifinále vyřadila i krajanku Petru Kvitovou.

Krejčíková - Šwiateková

zápas jsme sledovali v podrobné reportáži

„Znamená to pro mě hodně. Byl to pro mě skvělý týden. S každým zápasem jsem se zlepšovala a dnes jsem ze sebe vydala to nejlepší,“ řekla Krejčíková v rozhovoru na kurtu. „Výsledek mě moc těší. Obdivuju Igu za to, co dokázala, mám k ní velký respekt a je pro mě velkou inspirací. Bylo to skvělé finále a s výsledkem jsem spokojená,“ doplnila Krejčíková, která ve druhém kole s Kasatkinovou odvrátila čtyři mečboly.

V hlavním městě Spojených arabských emirátů nechala zapomenout na předloňskou finálovou porážku se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou. V aktualizovaném žebříčku WTA se posune 16. místo za Kvitovou (15.) a před Karolínu Plíškovou (17.)

Krejčíková se stala pátou hráčkou za posledních čtyřicet let, které se podařilo na jednom turnaji porazit světovou jedničku, dvojku i trojku. Předtím to zvládly jen Sabalenková, Steffi Grafová a sestry Serena a Venus Williamsovy. „Je to velký úspěch, užívala jsem si to tu. Mám ráda zápasy na velkých kurtech a byla tu skvělá atmosféra. Věřím, že je přede mnou ještě spousta takových duelů,“ radovala se Krejčíková.

Šwiateková nenavázala na týden starý triumf v Dauhá a nevyužila šanci stát se první tenistkou od roku 2007, která oba turnaje v jedné sezoně vyhrála. Tehdy to dokázala Belgičanka Justine Heninová. Rodačka z Varšavy prohrála teprve třetí z 15 finálových zápasů - vedle dvou neúspěchů s Krejčíkovou podlehla ještě v roce 2019 v Luganu Slovince Poloně Hercogové. V rozhodujícím utkání turnaje WTA 1000 neuspěla vůbec poprvé po předchozích pěti triumfech.

Barbora Krejčíková ve finálovém souboji s Igou Šwiatekovou v Dubaji.

Brněnská rodačka Krejčíková zahájila utkání zostra. Hned v první hře sebrala Šwiatekové servis a vzápětí získala náskok 3:1. Polka sice srovnala krok a Češce vzala podání i za stavu 3:4, v deváté hře ale přišla o servis potřetí a Krejčíková získala po 44 minutách sadu ve svůj prospěch. Šwiateková, která na cestě do finále prohrála jen devět her, přišla o set po šesti zápasech.

V úvodu druhé sady odvrátila Krejčíková dva brejkboly a od stavu 1:2 už nedala světové jedničce šanci. Za povzbuzování z hlediště „Bára, Bára“ získala zbývajících pět her a dotáhla duel k vítězství.

Bývalá světová dvojka Krejčíková se stala deset let po triumfu Kvitové druhou českou vítězkou turnaje.

Turnaj žen v Dubaji

tvrdý povrch, dotace 2 788 468 dolarů

Dvouhra - finále:
Krejčíková (ČR) - Šwiateková (1-Pol.) 6:4, 6:2.

Čtyřhra - finále:
Kuděrmětovová, Samsonovová (Rus.) - Čchan Chao-čching, Čchan Jüng-žan (Tchaj-wan) 6:4, 6:7 (4:7), 10:1.

V Dauhá kraloval Medveděv

Ruský tenista Daniil Medveděv vyhrál turnaj v Dauhá. Ve finále v souboji bývalých světových jedniček porazil dvakrát 6:4 Brita Andyho Murrayho a připsal si druhý titul v sezoně.

Medveděv vstoupil do zápasu rázně a první sadu pro sebe získal poté, co se ujal vedení 4:1. Sedmadvacetiletý Rus také do druhého setu vstoupil brejkem, náskok 3:1 sice promarnil, ale za stavu 4:4 získal rozhodující brejk.

Ruský tenista Daniil Medveděv vyhrál turnaj v Dauhá

Osmý hráč světa Medveděv ani ve třetím vzájemném zápase s Murraym neztratil set a po triumfu v Rotterdamu zaznamenal druhý letošní turnajový úspěch. Celkem rozšířil sbírku na 17 titulů.

Naopak pětatřicetiletý Murray, který v semifinále v dramatickém duelu vyřadil Jiřího Lehečku, promarnil šanci na první titul od roku 2019. V Dauhá si trojnásobný grandslamový šampion zahrál rekordní páté finále, na úspěchy z let 2008 a 2009 ale nenavázal.

Turnaj mužů v Dauhá

tvrdý povrch, dotace 1 485 775 dolarů

Dvouhra - finále:
Medveděv (3-Rus.) - Murray (Brit.) 6:4, 6:4

Siniaková v Méridě na finále nedosáhla

Kateřina Siniaková na tenisovém turnaji v Méridě zůstala před branami finále. Světová deblová jednička prohrála v semifinále s Italkou Camilou Giorgiovou 5:7, 6:7. Titul v Mexiku získá nenasazená hráčka, soupeřkou 68. tenistky světa Giorgiové bude Rebecca Petersonová ze Švédska, jíž patří v pořadí WTA až 140. místo.

Siniaková byla jako turnajová čtyřka jedinou nasazenou hráčkou v semifinále. Mezi nejlepšími čtyřmi tenistkami byla naposledy před pěti měsíci v Portoroži, kde tehdy šestadvacetiletá Češka došla až ke třetímu titulu.

Sedmačtyřicátá hráčka žebříčku Siniaková se s Giorgiovou utkala po pěti letech a ve čtvrtém vzájemném duelu potřetí za sebou prohrála. Do utkání vstoupila sice ziskem soupeřčina podání, ale v osmé hře sama servis ztratila a za stavu 5:6 podruhé. Ve druhé sadě vyrovnala ztrátu 1:4 a šla dokonce do vedení 6:5, pak ale stejně jako Giorgiová podruhé v setu neudržela servis a v tie-breaku získala jen dva body.

Turnaj žen v Méridě

tvrdý povrch, dotace 259.303 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Giorgiová (It.) - Siniaková (4-ČR) 7:5, 7:6 (7:2)
Petersonová (Švéd.) - McNallyová (USA) 6:2, 6:7 (4:7), 6:4.

Alcaraz si po týdnu zopakuje finále s Norriem

Na okruhu ATP se po týdnu opět bude hrát finále Carlos Alcaraz - Cameron Norrie. Stejně jako v Buenos Aires se oba nejvýše nasazení hráči probojovali do boje o titul i v dalším jihoamerickém dějišti Riu de Janeiro. Minulou neděli byl úspěšnější bývalý první hráč světového žebříčku a současná dvojka Carlos Alcaraz.

Devatenáctiletý Španěl v semifinále otočil zápas s Chilanem Nicolasem Jarrym a zvítězil 6:7, 7:5, 6:0, jeho britský rival rovněž v třísetovém duelu vyřadil Bernabého Zapatu ze Španělska po výhře 6:2, 3:6, 7:6. Alcaraze s Norriem čeká šestý vzájemný zápas, čtyřikrát byl úspěšnější první jmenovaný hráč, který v Riu obhajuje titul.

Alcaraz vyhrál po návratu na kurty po téměř čtyřech měsících i osmý zápas. Světovou jedničkou se jako nejmladší hráč v historii stal loni v září po triumfu na US Open, o závěr sezony ale přišel kvůli zranění břišních svalů a v úvodu té letošní zase léčil nohu. Otazníky nad jeho zdravím se objevily i v semifinálovém duelu proti Jarrymu, protože si dvakrát nechal ošetřit levou nohu. Ujistil ale, že na finále bude stoprocentně připravený.

„Nedělá mi to starosti, takový je život tenisty. Do finále půjdu na sto procent. Hrát s nějakou bolestí je pro tenistu normální, zvlášť když přidáváme výhru za výhrou bez přestávky skoro čtrnáct dní v kuse,“ řekl Alcaraz. „Že jsem znovu ve finále, to je mimořádná věc, lepší start do roku 2023 jsem si přát nemohl,“ dodal.

Pokud dnes v Brazílii získá titul, vyrovná se bodově lídrovi žebříčku Novaku Djokovičovi. Oba by pak měli 7070 bodů, ale srbský tenista by trůn uhájil, neboť za posledních 52 týdnů získal na velkých turnajích s povinnou účastí více bodů.

Turnaj mužů v Riu de Janeiro

antuka, dotace 2 178 980 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Norrie (2-Brit.) - Zapata (Šp.) 6:2, 3:6, 7:6 (7:3)
Alcaraz (1-Šp.) - Jarry (Chile) 6:7 (2:7), 7:5, 6:0

Turnaj mužů v Marseille

tvrdý povrch, dotace 784 830 eur

Dvouhra - semifinále:
Hurkacz (1-Pol.) - Bublik (Kaz.) 6:4, 7:6 (7:4)
Bonzi - Fils (oba Fr.) 6:4, 6:4

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Hokejisté uspěli v přípravě i popáté. Na Slovensku vyhráli 4:2, trefil se i Vrána

26. dubna 2024  16:20,  aktualizováno  18:55

Aktualizujeme Čeští hokejisté vyhráli i pátý přípravný duel před domácím MS. V Trenčíně zdolali domácí Slovensko...

Bejlek a Vondroušová postoupily, Nosková a Krejčíková v Madridu vypadly

26. dubna 2024  13:49,  aktualizováno  18:41

Osmnáctiletá česká tenistka Sára Bejlek přidala na antukovém turnaji v Madridu druhou výhru na...

ONLINE: Třinec - Pardubice 3:0. Využitá přesilovka, náskok Ocelářů zvýšil Vrána

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  18:35

Sledujeme online Zbývá poslední vítězství. Hokejisté Pardubic mohou v pátek večer oslavit historicky sedmý titul,...

Amstel, Valonský šíp, Ironman. To vše za osm dní! Nezdolný Wurf zase ohromil

26. dubna 2024  18:26

Většina cyklistů vám poví, že po konci klasikářského jara si chce hlavně pořádně odpočinout. Pár...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...