Český tým před odletem na semifinále Fed Cupu do Belgie: Lucie Šafářová, Petra Kvitová, kapitán Petr Pála, Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová

Český tým před odletem na semifinále Fed Cupu do Belgie: Lucie Šafářová, Petra Kvitová, kapitán Petr Pála, Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová | foto: Facebook - Czech Fed Cup Team

Tenistky zamířily k semifinále Fed Cupu. Roli favoritek přijímají

  • 13
Dvakrát neúspěšně bojovaly o postup do finále Fed Cupu. Teď doufají, že se jim to konečně povede. České tenistky zamířily do Belgie, kde je v Charleroi o víkendu čeká souboj s domácím výběrem. Jejich naděje umocňuje fakt, že Belgičankám bude kvůli zranění chybět Kim Clijstersová. A Češky nečekanou roli favoritek hodlají využít.

Předloni nedokázaly porazit v Brně Američanky, loni jim v Římě nedaly šanci italské tenistky. A v pozici outsiderů měly být Češky i letos v Belgii.

Jenže světová dvojka Kim Clijstersová kvůli zranění start odřekla a karty se rázem otočily.

"Že nebude hrát Clijstersová, je pro Belgičanky velké oslabení. A pro nás výhoda. Jsme favority," řekl před odletem kapitán českého výběru Petr Pála.

Nominace pro semifinále

ČESKO:

Petra Kvitová (18. v žebříčku)
Lucie Šafářová (31.)
Iveta Benešová (42., 18. ve čtyřhře)
Barbora Záhlavová - Strýcová (49., 16. ve čtyřhře)

BELGIE:

Yanina Wickmayerová (23.)
Kirsten Flipkensová (106.)
An-Sophie Mestachová (434.)
Alison van Uytvancková (604.)

"Věřím, že zvítězíme a bude platit, že do třetice všeho dobrého. A kdy by mohlo být rozhodnuto? Nad tím jsem nepřemýšlel. Ale doufám, že to bude pro nás," usmál se.

Do víkendových dvouher Pála zřejmě nasadí obě levačky - světovou osmnáctku Petru Kvitovou a 32. Lucii Šafářovou.

Pro čtyřhru jsou připraveny Barbora Záhlavová - Strýcová a Iveta Benešová, které ale mohou rovněž zaskočit i do singla.

"Už se semifinále je úspěch. Ale před námi je velká šance zahrát si finále," uvědomuje pozici favoritek Lucie Šafářová.

Belgické tenistky povede do boje Yanina Wickmayerová, 23. tenistka žebříčku. S českou jedničkou Petrou Kvitovou má sice pozitivní bilanci, ale poslední vzájemný duel letos v Paříži vyhrála rodačka z Bílovce.

"Její hru jsme s Luckou probíraly cestou na letiště. Je to nepříjemná, houževnatá hráčka. Hraje rychle a dobře servíruje," zhodnotila Kvitová kvality domácí jedničky.

Domácí dvojkou pak bude Kirsten Flipkensová, jíž v pořadí patří až 106. příčka. S pětadvacetiletou tenistkou hrály všechny čtyři Češky, pozitivní bilanci má pouze Iveta Benešová.

"Už je to dlouho, co jsem ji porazila. Vzpomínám si, že jednou to bylo na antuce. Každá soupeřka je nepříjemná, ale každý zápas je padesát na padesát," řekla nejzkušenější česká tenistka.

Los zápasu se uskuteční v pátek. V sobotu od 13:30 jsou na programu úvodní dvě dvouhry. V neděli ve stejný čas startují další dvě dvouhry, duel zakončí čtyřhra. Hrát se bude v hale na povrchu decotruf.

Pokud Češky zvítězí, zahrají si finále po 23 letech. V roce 1988 čtveřice Novotná, Suková, Zrubáková a Pospíšilová porazila Sovětský svaz.

Ve druhém semifinále se utkají Rusky s Italkami.

Postoupí české tenistky přes Belgii do finále Fed Cupu?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:00 sobota 16. dubna 2011. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 2077
NE
NE 1398

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga