HOP! České tenistky Lucie Hradecká, Petra Kvitová, Lucie Šafářová a Andrea

HOP! České tenistky Lucie Hradecká, Petra Kvitová, Lucie Šafářová a Andrea Hlaváčková slaví spolu s kapitánem Petrem Pálou postup do finále Fed Cupu. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Týmová jistota má podporu, kapitán tenistek může být spokojený

  • 19
Vyzařuje z nich pohoda. Počtvrté v řadě si zahrály semifinále týmové soutěže, podruhé za sebou budou bojovat o triumf ve Fed Cupu. České tenistky pod vedením kapitána Petra Pály v týmové soutěži září. "Hrát finále doma, to je třešnička na dortu," vyhlíží listopadový duel o prestižní trofej kapitán Pála.

Opět vyšle na kurt Petru Kvitovou. "Každý tým je silný, když má hráčku jako Petra," netají Pála. 

Z wimbledonské šampionky se stává fedcupová jistota pro české fanoušky a hrozba pro soupeřky, v týmové soutěži prohrála dvaadvacetiletá tenistka naposledy v semifinále v roce 2010. Její vítězná šňůra nyní čítá deset zápasů.

POHODA. Petra Kvitová a nehrající kapitán Petr Pála ve fedcupovém utkání proti Itálii.

"Pro mě to znamená zejména to, že jsme loni vyhrály Fed Cup a letos budeme znovu ve finále," naznačuje tenistka, jak důležitá pro ni je týmová soutěž. Jenže její dva body k triumfu nestačí. 

"Máme řadu dobrých tenistek, vždycky někdo Petru podpoří. Za to jsem rád. Navíc, ona nemusí automaticky vyhrát dva zápasy," upozorňuje Pála. V záloze však má silné zbraně - v Německu zazářila Iveta Benešová, v Ostravě nezaváhala Lucie Šafářová. 

"Vyzařovala z ní pohoda, věřila si. Má formu," pochvaluje si Pála. "Na kurtu vypadá hodně sebevědomě," všimla si Petra Kvitová. V pětadvaceti letech jako by Lucie Šafářová, momentálně 22. hráčka světa, dozrála. "Jsem komplexnější hráčkou," uvědomuje si svěřenka trenérky Biljany Veselinovičové.

JSI ŠIKOVNÁ. Nehrající kapitán Petr Pála hladí po vlasech Lucii Šafářovou,...

A další české plus? Čtyřhra. Zatímco v žebříčku dvouhry figuruje v první světové stovce momentálně sedm tenistek, mezi deblistkami jich je dokonce deset. Loni v Belgii bodovala dvojice Benešová, Záhlavová-Strýcová, ve finále vydřela rozhodující bod dvojice Hradecká, Peschkeová, v Ostravě byl úspěšný pár Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková.

Český tým, momentálně druhý v hodnocení Fed Cupu, vzbuzuje respekt. "Bojujeme až do konce, jsme nebezpečené," dodává Petra Kvitová. "Myslím, že soupeřky to už vnímají. I když nevím, jestli to je hlavní důvod, proč vyhráváme..." 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga