ZKLAMANÁ. Petra Kvitová v osmifinále turnaje v Madridu

ZKLAMANÁ. Petra Kvitová v osmifinále turnaje v Madridu | foto: Reuters

Kvitová vypadává z Top 10 a rozešla se s hokejistou Meidlem

  • 229
Právě před pěti lety pronikla tenistka Petra Kvitová do elitní světové desítky a opustila ji na pouhé tři týdny na podzim 2013. Teď z vybrané společnosti znovu vypadává. „Chci se co nejdřív vrátit,“ řekla v rozhovoru pro MF DNES. Oznámila v něm též, že se rozešla se svým snoubencem, hokejistou Radkem Meidlem.

V první půlce roku 2016 se Kvitové rozhodně nevyhýbají přelomové události. V lednu ukončila spolupráci s trenérem Davidem Kotyzou. V dubnu na jeho místo najala Františka Čermáka.

Letos má dvojnásobná wimbledonská šampionka na své poměry mizernou bilanci 11-11, a tak v novém vydání pořadí WTA klesla na 12. místo.

Tak nízko nebyla od května 2011. „Mrzí mě to, ačkoliv žebříček moc nesleduju a nikdy pro mě nebyl prioritou,“ pravila šestadvacetiletá levačka.

V březnu postoupila do čtvrtfinále v Indian Wells a v dubnu do semifinále ve Stuttgartu. Jinak ovšem na turnajích spíš klopýtala. „Ten sestup je zasloužený,“ uznala. „Žebříček je spravedlivý, pěkně se všem sečte to, co se v minulých dvanácti měsících stalo.“

Kvitová opět zápolila se zdravotními problémy. Ve Stuttgartu si poranila břišní sval. Poté onemocněla a brala antibiotika. Její psychické pohodě nesvědčil ani rozchod s přítelem, s nímž byla dva roky.

Petra Kvitová v osmifinále turnaje v Madridu
Petra Kvitová v osmifinále turnaje v Madridu
Petra Kvitová v osmifinále turnaje v Madridu

„Představovali jsme si to trošku jinak, takže jsem teď sama,“ řekla. „Pro tenistky není snadné udržet si fungující vztah. Pořád jsme na cestách. Neberu ten konec jako tragédii, ale není příjemný, na kurtu mi určitě neprospěl.“

Byť se jí nedaří, nepostrádá motivaci. „V poslední době mě ani nenapadlo, že bych třeba tenisu nechala,“ tvrdí. „Mám velkou chuť, chci zase jít nahoru. Zlepšit svou hru a výsledky na turnajích.“

Nyní se připravuje na Roland Garros, druhý grandslam sezony začíná v neděli.

Světové žebříčky: Berdych zůstal osmý

Srb Novak Djokovič je stále suverénním vládcem pořadí dvouhry ATP. Na druhé místo se vrátil Brit Andy Murray díky triumfu v Římě, kde ve finále porazil právě Djokoviče. Tomáš Berdych je nadále osmý.

Ženám neochvějně kraluje Serena Williamsová z USA, která získala v Římě první letošní titul. Za ní je Polka Agnieszka Radwaňská, která se po týdnu vrátila na druhé místo.

O dvě místa si polepšila Lucie Šafářová a je třináctá hned za Kvitovou. Karolína Plíšková se posunula na 19. pozici a Barbora Strýcová je třiatřicátá.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga