Na tenisovém turnaji v Prostějově kdysi hrál i mladý Novak Djokovič, čerstvý wimbledonský šampion.

Na tenisovém turnaji v Prostějově kdysi hrál i mladý Novak Djokovič, čerstvý wimbledonský šampion. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Jako Nadal, Djokovič, Heninová. V Prostějově hrají tenisové naděje

  • 0
Už pošestnácté dostávají tenisoví fanoušci možnost vidět v Prostějově na vlastní oči budoucí hvězdy. Nejlepší hráči a hráčky v kategorii do 14 let od pondělí bojují o světové tituly družstev.

A někteří z nich třeba půjdou ve stopách Rafaela Nadala, Lleytona Hewitta, Amelie Mauresmové, Justin Heninové nebo Novaka Djokoviče, kteří se na Hané v předcházejících ročnících představili. „V této kategorii proti sobě naposledy nastupují nejlepší vrstevníci. Proto jde o akci, která je Mezinárodní tenisovou federací (ITF) a odborníky patřičně sledovaná. Na mistrovství jsou vždy ti nejlepší a nás těší, že se už řadu let vrací do našeho areálu,“ prohlásila ředitelka mistrovství Petra Černošková.

Český chlapecký tenis pod vedením kapitána Jiřího Kulicha reprezentují Tomáš Jiroušek a Evžen Holiš z Prostějova a Ondřej Štyler z 1. ČLTK Praha. Sestava obhajuje osmé místo. Nehrající kapitán dívek nominoval Lucii Kaňkovou a Karolínu Beránkovou z pražské Sparty a domácí Annu Kynčlovou. Loni dívčí družstvo získalo bronzovou medaili.

„Je těžké odhadovat, jak se našim týmům bude dařit letos. Běžně nastupují především proti Evropanům. Pokaždé je důležitý los. Všichni nominovaní jsou ale připraveni bojovat o co nejlepší postavení,“ uvedla Černošková.

Již v předstihu je jasné, že mistrovství v Prostějově zůstane také v dalších letech. Do dějiště šampionátu dorazí prezident Mezinárodní tenisové federace (ITF) Francesco Ricci Bitti a s organizátory podepíše pořadatelskou smlouvu na další dva roky.

„Jsme marketingovou organizací, která s ITF spolupracuje nejdelší dobu. Bereme to jako uznání naší práce. Stejně jako skutečnost, že záštitu nad mistrovstvím převzal premiér Bohuslav Sobotka a hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil,“ prohlásila ředitelka mistrovství světa.

V kontinentálních kvalifikacích se letos představilo 172 družstev z 90 států. Do Prostějova postoupilo šestnáct týmů chlapců a dívek. Zápasy startují od 10 hodin. „Každé utkání bude mít dvě dvouhry a čtyřhru. Vítězové skupin si zahrají o medaile, přiblížila herní program Černošková.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga