Nizozemská tenistka Kiki Bertensová ve finále turnaje v Petrohradu.

Nizozemská tenistka Kiki Bertensová ve finále turnaje v Petrohradu. | foto: Reuters

Bertensová slaví triumf v Petrohradu, Edmund zvítězil v New Yorku

  • 1
Nizozemská tenistka Kiki Bertensová po roce znovu vyhrála turnaj v Petrohradu. Světová osmička ve finále porazila 6:1 a 6:3 Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu. Osmadvacetiletá hráčka získala desátý titul v kariéře, ale první od loňského května.

Bertensová po loňském vítězství v Petrohradu triumfovala ještě v Madridu, ale následující tři finále nezvládla a uhrála v nich jediný set. Proti Rybakinové, která se navzdory porážce poprvé dostane do první dvacítky světového žebříčku, však měla zápas od začátku pod kontrolou.

Bertensovou nyní čeká turnaj v Dubaji, kde bude její soupeřkou v prvním kole čtyřnásobná grandslamová vítězka Kim Clijstersová. Šestatřicetiletá Belgičanka a bývalá světová jednička se na kurty vrací po osmi letech.

Turnaj žen v Petrohradu

tvrdý povrch, dotace 848.000 dolarů

Dvouhra - finále:

Bertensová (2-Niz.) - Rybakinová (8-Kaz.) 6:1, 6:3

Čtyřhra - finále:
Aojamaová, Šibaharaová (1-Jap.) - Christianová, Guarachiová (USA/Chile) 4:6, 6:0, 10:3

Linetteová v Hua Hinu získala svůj druhý titul

Polská tenistka Magda Linetteová porazila ve finále turnaje v Hua Hinu Leonii Küngovou ze Švýcarska 6:3, 6:2 a získala druhý titul na okruhu WTA. 

Pátá nasazená hráčka potvrdila roli favoritky a ukončila nečekané tažení devatenáctileté soupeřky ze třetí stovky žebříčku, jež prošla do rozhodujícího duelu až z kvalifikace a cestou vyřadila tři nasazené hráčky.

Osmadvacetiletá Linetteová, 42. hráčka žebříčku, hrála třetí finále během půl roku. V srpnu slavila coby kvalifikantka titul v Bronxu, v září pak na Korea Open hladce podlehla Karolíně Muchové. V Thajsku nyní poslední zápas kontrolovala, proti švýcarské finálové debutantce odvrátila jediný brejkbol a sama třikrát prolomila soupeřčino podání.

Turnaj žen v Hua Hinu v Thajsku

tvrdý povrch, dotace 275 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Linetteová (5-Pol.) - Küngová (Švýc.) 6:3, 6:2

Čtyřhra - finále:
Rodionovová, Sandersová (4-Austr.) - Haasová, Perezová (Rak./Austr.) 6:3, 6:3

Monfils obhájil v Rotterdamu a po týdnu získal další trofej

Francouzský tenista Gaël Monfils ve finále v Rotterdamu porazil 6:2, 6:4 Felixe Augera-Aliassimea z Kanady a na nizozemském turnaji obhájil titul. Třetí nasazený hráč navíc navázal na týden starý triumf z Montpellieru.

Monfils měl nakročeno ke snadnému vítězství, ale Auger-Aliassime se ve druhé sadě za stavu 1:5 ještě dokázal vrátit do zápasu. Devatenáctiletý Kanaďan odvrátil čtyři mečboly a snížil na 4:5, ale Monfils další drama nepřipustil a při vlastním podání rozhodl.

Třiatřicetiletý Monfils v Rotterdamu navázal na loňský triumf a celkově si připsal desátý titul v kariéře. Letos na okruhu ATP zvítězil už podruhé, před týdnem v Montpellieru si ve finále poradil rovněž s kanadským soupeřem Vaskem Pospisilem.

Turnaj mužů v Rotterdamu

tvrdý povrch, dotace 2 155 295 eur

Dvouhra - finále:
Monfils (3-Fr.) - Auger-Aliassime (Kan.) 6:2, 6:4

Čtyřhra - finále:
Herbert, Mahut (2-Fr.) - Kontinen, Struff (Fin./Něm.) 7:6 (7:5), 4:6, 10:7

Mladý Nor Ruud slaví na antuce v Buenos Aires první titul

Jednadvacetiletý norský tenista Casper Ruud vyhrál na antuce v Buenos Aires poprvé turnaj ATP. Portugalce Pedra Sousu ve finále porazil 6:1, 6:4 a ve světovém žebříčku si polepší ze 45. místa na životní čtyřiatřicáté.

O deset let starší Sousa, který se do hlavní soutěž dostal jako náhradník, rovněž usiloval o první titul. Dosud totiž nebyl nikdy ani ve čtvrtfinále. V sobotu mu k postupu pomohlo zranění turnajové jedničky Diega Schwartzmana, jenž kvůli problémům s nohou nemohl nastoupit.

Turnaj mužů v Buenos Aires

antuka, dotace 696 280 dolarů

Dvouhra - finále:
Ruud (8-Nor.) - P. Sousa (Portug.) 6:1, 6:4

Čtyřhra - finále: Granollers, Zeballos (Šp./Arg.) - Duran, Londero (Arg.) 6:4, 5:7, 18:16.

V New Yorku vyhrál Brit Edmund

Brit Kyle Edmund vyhrál halový turnaj v New Yorku a po loňské nepovedené sezoně se dočkal druhého titulu. Bývalý čtrnáctý hráč světového žebříčku ve finále porazil Itala Andrease Seppiho 7:5, 6:1.

Pětadvacetiletý Edmund prožil předloni nejlepší tenisový rok a dostal se blízko elitní desítky pořadí ATP. Loni se však trápil, od srpna prohrál sedm zápasů za sebou a propadl se v žebříčku do šesté desítky.

Kyle Edmund se raduje z triumfu na New York Open.

„Držet tuto trofej pro mě znamená, že jsem si po všech těch pádech uvědomil, že úspěch nemůžete považovat za samozřejmost,“ řekl rodák z Jihoafrické republiky, jenž v říjnu 2018 ovládl turnaj v Antverpách.

O deset let staršího Seppiho porazil na tvrdém povrchu i popáté. Ital usiloval o čtvrtý titul v kariéře a první po osmi letech.

Turnaj mužů v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 804 180 dolarů

Dvouhra - finále:
Edmund (8-Brit.) - Seppi (It.) 7:5, 6:1

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga