S TROFEJÍ. Lukáš Rosol ovládl tenisový turnaj v americkém Winston-Salemu a jako...

S TROFEJÍ. Lukáš Rosol ovládl tenisový turnaj v americkém Winston-Salemu a jako vítěz se mohl laskat s trofejí. | foto: AP

Skvělý český tenisový den: Rosol a Kvitová slaví turnajové triumfy

  • 81
Parádně vyšly českým tenistům generálky na US Open. Lukáš Rosol ovládl turnaj ve Winston-Salemu a ve dvouhře získal na okruhu ATP druhou vítěznou trofej. Ve finále odvrátil dva mečboly a zdolal Jerzyho Janowicze z Polska 3:6, 7:6, 7:5. Petra Kvitová už slaví třináctý turnajový triumf, v New Havenu nedala šanci Slovence Magdaléně Rybárikové, kterou porazila 6:4, 6:2.

Devětadvacetiletý rodák z Brna už měl před finálovým duelem jistotu, že se poprvé v kariéře posune do elitní třicítky světového žebříčku. V něm si nyní polepší až na 27. příčku.

Souboj o trofej Rosol lépe začal. Jako prvnímu se mu povedl brejk, ale při vedení 2:1 nechal Jakowicze otočit úvodní sadu. Pak se dlouho finále vyvíjelo ve prospěch tenisty z Lodže, jenže Rosol zvládl několik kritických momentů.

Například v 11. gamu za stavu 5:5 při vlastním servisu prohrával už 0:40, ale hru získal pro sebe a vzápětí tie-break ovládl 7:3. V závěru třetího dějství zase měl Janowicz dva mečboly, jenže i tentokrát Rosol odvrátil konec, načež soupeři sebral servis a při vlastním podání po dvou hodinách a 11 minutách esem dramatickou bitvu završil.

VYHRÁL JSEM! Lukáši Rosolovi turnaj v americkém Winston-Salemu sedl...

... Neporazil ho ani polský tenista Jerzy Janowicz. Momentka ho zachytila při podání.

"Ve třetím setu jsem našel energii, což mi pomohlo doservírovat zápas a vyhrát," řekl Rosol na tiskové konferenci.

Ve Winston-Salemu měl i trochu štěstí. Ve druhém kole mu během druhého setu vzdal Američan Ryan Harrison a čtvrtfinále vůbec nemusel hrát, protože k němu nejvýše nasazený John Isner z USA kvůli zranění ani nenastoupil.

Při třetí letošní finálové účasti se Rosol dočkal titulu, předtím mu poslední krok na antuce v Bukurešti a Stuttgartu nevyšel. Titul letos slavil i na challengerech v Irvingu a v Praze.

Turnaj mužů ve Winston-Salemu

tvrdý povrch, dotace 683 705 dolarů

Dvouhra - finále:
Rosol (7-ČR) - Janowicz (Pol.) 3:6, 7:6 (7:3), 7:5

Čtyřhra - finále:
Cabal, Farah (Kol.) - J. Murray, Peers (3-Brit./Austr.) 6:3, 6:4

Kvitová v New Havenu: druhý titul za tři roky

Petra Kvitová musí turnaj v New Havenu milovat, světová čtyřka turnaj v druhém největším městě americkém státu Connecticut vyhrála podruhé za uplynulé tři roky a před rokem padla až ve finále.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka Kvitová hrála s Rybárikovou poprvé na okruhu WTA, přičemž na turnajích okruhu ITF vyhrála čtyři z pěti duelů. Ve finále v New Havenu Slovenka občas jen stěží odolávala razanci úderů Kvitové.

Svěřenkyně Davida Kotyzy vedla 5:2 a při podání soupeřky nevyužila dva setboly. Pak si prohrála servis, ale vzápětí podruhé uspěla při servisu Slovenky a získala první set.

VÍTĚZNÝ ÚSMĚV. Petra Kvitová po triumfu na turnaji v New Havenu.
SLADKÝ POLIBEK. Petra Kvitová s trofejí pro vítězku turnaje v New Havenu.
FINALISTKY S TROFEJEMI. Vítězná Petra Kvitová (vlevo) a Magdaléna Rybáriková po

VÍTĚZNÉ ÚSMĚVY. Petra Kvitová po triumfu na turnaji v New Havenu.

Stejně jako v předchozích zápasech Kvitová ve druhém setu dominovala. Ztratila už jen dvě hry, předváděla i výborné voleje a zápas ukončila po hodině a devíti minutách nekompromisním vítězným křížným bekhendem.

"Děkuji trenérovi, který tady někde je, a to nejen za tento týden, protože to se mnou někdy není jednoduché, takže děkuji," smála se Kvitová při slavnostním vyhlášení a ocenila i soupeřku. "Magdalena hrála skvěle, jsme kamarádky a má tady za sebou výborný týden. Přeju ti, ať se ti daří na US Open," dodala Češka.

Čtyřiadvacetiletá levačka se třináctým titulem a vyrovnala Regině Maršíkové. Lepší z českých hráček jsou už jen Jana Novotná (24), Hana Mandlíková (27) a nejspíš nedostižná Martina Navrátilová (167).

Turnaj žen v New Havenu

tvrdý povrch, dotace 710 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Kvitová (2-ČR) - Rybáriková (SR) 6:4, 6:2

Čtyřhra - finále:
Klepačová, Solerová (Slovin./Šp.) - Erakovicová, Parraová (N. Zél./Šp.) 7:5, 4:6, 10:7

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga