VYŠKRÁBNUTÝ MÍČ. Tomáš Berdych ve finále turnaje v Monte Carlu.

VYŠKRÁBNUTÝ MÍČ. Tomáš Berdych ve finále turnaje v Monte Carlu. | foto: AP

Berdych ve finále v Monte Carlu dusil Djokoviče, trofej však nezískal

  • 69
Tomáš Berdych na triumf v Monte Carlu nedosáhl. Světová jednička Novak Djokovič ze Srbska zdolal českého tenistu v souboji o trofej na turnaje série Masters 7:5, 4:6, 6:3. Berdych tak letos dál čeká na první titul - prohrál i své třetí finále v sezoně.

Djokovič se stal prvním tenistou historie, jenž vyhrál úvodní tři turnaje série Masters v sezoně. Před Monte Carlem získal tituly v Indian Wells a Miami, k tomu ovládl úvodní grandslam roku v Austrálii.

Berdych šel do utkání se suverénem současného tenisu s výrazně negativní bilancí 2:18, ale vědomím, že v posledním vzájemném duelu na antuce Djokoviče před dvěma lety v Římě porazil.

Nejlepší český tenista začal nebojácně a hned v prvním gamu vzal Srbovi podání. Brejk si držel až do stavu 3:1, kdy začal dělat nevynucené chyby a soupeřovi umožnil získat čtyři gamy za sebou. Ani za stavu 3:5 se však Berdych nevzdal a po sérii šesti vyhraných míčků za sebou srovnal. Do tie-breaku však úvodní sadu nedotáhl, při třetím setbolu Djokoviče poslal bekhend do sítě.

Poprvé na turnaji tak Berdych ztratil set, což Djokovičovi následně oplatil. V pátém gamu sice nevyužil tři brejkboly, ale dočkal se po více než hodinové pauze kvůli dešti, která nastala za stavu 3:2 pro Djokoviče. Berdych po návratu na kurt brejknul Srba na 4:3 a výhodu už udržel.

V třetí sadě českému tenistovi utekl úvod a Djokovič se dostal do vedení 4:0. Ani tehdy Berdych zápas nezabalil, ještě prolomil soupeři podání, ale ztrátu už nedohnal. Po Stockholmu a Rotterdamu tak rodák z Valašského Meziříčí prohrál své třetí letošní finále.

Turnaj mužů v Monte Carlu

antuka, dotace 3 288 530 eur

Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Berdych (6-ČR) 7:5, 4:6, 6:3

Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Bolelli, Fognini (It.) 7:6 (7:3), 6:1

Po 27 letech vyhrála turnaj WTA Brazilka

Antukový turnaj v Bogotě vyhrála překvapivě Teliana Pereiraová a je první brazilskou šampionkou na okruhu WTA po 27 letech. Šestadvacetiletá tenistka ve finále porazila pátou nasazenou Jaroslavu Švedovovou z Kazachstánu 7:6, 6:1 a slaví životní úspěch.

Dosud poslední turnajovou vítězkou z Brazílie byla Neige Diasová, jež v dubnu 1988 získala titul v Barceloně. V té době ještě dnešní hrdinka Pereiraová nebyla na světě. Narodila se až o tři měsíce později.

Turnaj žen v Bogotě

antuka, dotace 250 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Pereiraová (Braz.) - Švedovová (5-Kaz.) 7:6 (7:2), 6:1

Čtyřhra - finále:
Goncalvesová, Haddadová (Braz.) - Falconiová, Rogersová (USA) 6:3, 3:6, 10:6

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga