Květa Peschkeová (vlevo) a Nicole Melicharová ve finále turnaje v San Jose.

Květa Peschkeová (vlevo) a Nicole Melicharová ve finále turnaje v San Jose. | foto: AP

Peschkeová má další deblový triumf, s Melicharovou vládla v San Jose

  • 4
Česká tenistka Květa Peschkeová získala v deblu už 33. titul na okruhu WTA. S Američankou českého původu Nicole Melicharovou ovládla finále turnaje v San Jose po výhře 6:4, 6:4 na japonským párem Šuko Aojamaová, Ena Šibaharaová.

Čtyřiačtyřicetiletá Peschkeová dál ukazuje hlad po trofejích, její o osmnáct let mladší brněnská rodačka Melicharová přidala pátý triumf.

Společně už letos na okruhu WTA zvítězily v Brisbane, v loňské sezoně pak dominovaly v Praze a Tchien-ťinu.

Dvouhru ovládla nenasazená Číňanka Čeng Saj-saj, která v rozhodujícím utkání zdolala turnajovou dvojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska 6:3, 7:6.

Čeng Saj-saj dokázala v San Jose zdolat čtyři nasazené hráčky a v 25 letech vybojovala první titul. Díky trpělivé obranné hře porazila 55. hráčka žebříčku i favorizovanou světovou devítku Sabalenkovou, které v neděli pětkrát sebrala podání.

Turnaj žen v San Jose

tvrdý povrch, dotace 876 183 dolarů

Dvouhra - finále:
Čeng Saj-saj (Čína) - Sabalenková (2-Běl.) 6:3, 7:6 (7:3)

Čtyřhra - finále:
Peschkeová, Melicharová (1-ČR/USA) - Aojamaová, Šibaharaová (Jap.) 6:4, 6:4

Ve Washingtonu triumfovali Kyrgios a Pegulaová

Tenisový turnaj ve Washingtonu vyhrál Nick Kyrgios a získal druhý letošní titul. Australský bouřlivák ve finále zdolal třetího nasazeného Rusa Daniila Medveděva dvakrát 7:6, i když ho během zápasu trápila bolavá záda. K vítězství mu pomohlo i 18 es.

V tie-breaku první sady měl jako první setbol Medveděv, ale po následné sérii tří bodů vyhrál Kyrgios 8:6. Jediný brejkbol nebyl k vidění ani v druhém setu, po němž mohl čtyřiadvacetiletý Australan slavit šestý titul v kariéře. S hráči elitní desítky má letos impozantní bilanci, prohrál jen jeden z šesti zápasů.

„Tohle pro mne byl jeden z nejlepších týdnů v životě,“ řekl rodák z Canberry, který se z šesté desítky světového žebříčku posunul v novém vydání na 27. místo. Všechno přitom mohlo být jinak, kdyby proti němu v sobotním semifinále využil nejvýše nasazený Stefanos Tsitsipas z Řecka mečbol.

Jessica Pegulaová

Ženskou část turnaje ve Washingtonu ovládla americká tenistka Jessica Pegulaová, která v prvním kole vyřadila turnajovou šestku Kateřinu Siniakovou. Ve finále si poradila dvakrát 6:2 s rovněž nenasazenou hráčkou Camilou Giorgiovou z Itálie a získala první titul v kariéře.

Pegulaová šla od začátku jasně za vítězstvím a v obou setech se ujala vedení 2:0. Pětadvacetiletá Američanka, která si zahrála ve finále podruhé, náskok bez potíží udržela a stala se teprve druhou domácí vítězkou turnaje ve Washingtonu. Navázala na triumf Sloane Stephensové z roku 2015.

Turnaj mužů a žen ve Washingtonu

tvrdý povrch

Muži (dotace 2 046 340 dolarů)
Dvouhra - finále:
Kyrgios (Austr.) - Medveděv (3-Rus.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:4).

Čtyřhra - finále:
Klaasen, Venus (3-JAR/N. Zél.) - Rojer, Tecau (Niz./Rum.) 3:6, 6:3, 10:2.

Ženy (dotace 250 000 dolarů)
Dvouhra - finále:
Pegulaová (USA) - Giorgiová (It.) 6:2, 6:2

Liberecký challenger vyhrál srbský tenista Milojevič

Srbský tenista Nikola Milojevič vyhrál sedmý ročník challengeru ATP Svijany Open v Liberci. Čtyřiadvacetiletý hráč, jemuž ve světovém žebříčku patří 180. místo, zdolal ve finále o jedenáct let staršího Brazilce Rogéria Dutru Silvu 6:3, 3:6, 7:5 za dvě hodiny a 14 minut. V semifinále Milojevič vyřadil českého kvalifikanta Pavla Nejedlého, ve čtvrtfinále si poradil s třetím nasazeným Jiřím Veselým.

Vítězný Srb, který byl v roce 2013 světovou juniorskou jedničkou, uplatnil nátlakový tenis a ve 12. hře třetí sady prolomil podání běhavého protivníka. „Bylo to moje první vítězství na antukovém challengeru. Dosud jsem hrál více na tvrdých površích,“ řekl Milojevič. Za vítězství získal 80 bodů do žebříčku ATP a prémii 6190 eur.

Finále čtyřhry v sobotu ovládli Jonáš Forejtek s Michaelem Vrbenským.

Challenger Svijany Open v Liberci

(antuka, dotace 46.600 eur)

Dvouhra - finále: Milojevič (11-Srb.) - Dutra Silva (15-Braz.) 6:3, 3:6, 6:4

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga