Tomáš Berdych se snaží v souboji se Stanem Wawrinkou na Turnaji mistrů.

Tomáš Berdych se snaží v souboji se Stanem Wawrinkou na Turnaji mistrů. | foto: AP

Berdych vstoupil do Turnaje mistrů mizerně. S Wawrinkou uhrál dva gamy

  • 161
Londýn (Od našeho zpravodaje) - Českému tenistovi Tomáši Berdychovi se odplata za minulý rok vůbec nepovedla. Stejně jako loni zahájil Turnaj mistrů proti Švýcaru Stanu Wawrinkovi. S vítězem letošního Australian Open prohrál v londýnské O2 areně velmi hladce 1:6, 1:6. Utkání netrvalo ani hodinu.

Berdych prohrál s Wawrinkou pátý vzájemný zápas v řadě, naposledy ho porazil loni v prvním kole Davis Cupu. Celková bilance je po pondělním setkání 5:10. Před rokem český hráč na Švýcara nestačil rovněž v zahajovacím duelu Turnaje mistrů a znovu letos v semifinále Australian Open.

On-line

Utkání jsme sledovali podrobně.

Tentokrát si však Berdych na Švýcara věřil. Poukazoval na Wawrinkův skvělý začátek sezony orámovaný triumfem na úvodním grandslamu sezony, ale i slabší poslední měsíce.

Wawrinka od US Open vyhrál jen dva zápasy, ale utkání proti Berdychovi zahájil naprosto sebevědomě. Po prvním servisu v úvodním setu neztratil ani fiftýn, po druhém přišel jenom o dva. Navíc proměnil hned první brejkbol, ve čtvrté hře dokonce získal Berdychovo podání čistou hrou. Naprostá dominance!

Berdych za stavu 0:5 odvrátil další brejkbol a tedy kanára, ale první set přesto jasně prohrál 1:6.

Česká skupina diváků ho v londýnské O2 areně povzbuzovala a druhý set začal nadějně - Berdych získal úvodní hru bez ztráty fiftýnu, ale optimismus brzy opět mizel.

„Byl to můj nejhorší zápas sezony a bohužel jsem si ho nechal na start Turnaje mistrů. To není zrovna nejlepší věc na začátek,“ řekl zklamaný Berdych po utkání.

Wawrinka využíval svůj tradičně nepříjemný jednoručný bekhend, dařilo se mu také u sítě, kde uhrál všech sedm fiftýnů. Šesti zvládnutými hrami v řadě zopakoval výsledek 6:1.

„Musím koukat dopředu, najít cestu pro další dny, nechat toto někde hodně daleko a pokusit se přijít s lepším tenisem,“ podotkl český tenista.

Berdych ve skupině narazí i na další dva letošní grandslamové šampiony - Srba Novaka Djokoviče, který titul v Londýně obhajuje, a Marina Čiliče z Chorvatska. Balkánský souboj začne ve 21:00.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně

tvrdý povrch, dotace 6,5 milionu dolarů

Dvouhra:
Skupina A:
Wawrinka (3-Švýc.) - Berdych (6-ČR) 6:1, 6:1

Čtyřhra:
Skupina A:

Peya, Soares (3-Rak./Braz.) - Rojer, Tecau (5-Niz./Rum.) 6:3, 3:6, 12:10
Kubot, Lindstedt (8-Pol./Švéd.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 7:6 (7:3), 6:3

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga