Coco Gauffová (vlevo) a Jessica Pegulaová během Turnaje mistryň ve Fort Worth

Coco Gauffová (vlevo) a Jessica Pegulaová během Turnaje mistryň ve Fort Worth | foto: AP

Neunesli kritiku? Nenechat nás mluvit je nepřijatelné, zlobí se tenistky

  • 10
Každá tenistka se těší, že po závěrečném zápase na akci pronese děkovnou řeč a zakončí tak jednu radostnou etapu. Finalistky čtyřhry v Madridu ale o tuto možnost přišly, organizátoři jim dovolili akorát jednu společnou fotku. „V jakém století to žijeme?” zlobila se poražená Jessica Pegulaová.

Ve španělské metropoli Američanku a její mladou krajanku Coco Gauffovou trochu překvapivě porazil nově vzniklý pár Viktoria Azarenková a Beatriz Haddad Maiová. Vítězství si ale nemohly vychutnat se vším všudy.

„V životě se mi nestalo, že bych po finále nemohla mluvit,“ stěžovala si Pegulaová novinářům v Římě, kde aktuálně probíhá další turnaj. „Dokonce i na challengeru o deset tisíc dolarů byste dostali prostor. Nechápu, proč se takhle rozhodli.“

O den dříve totiž mužští finalisté prostor poděkovat fanouškům a užít si zaslouženou chvíli slávy dostali. „Nám ale jen řekli: ‚Teď půjdete na pódium a uděláte si jednu fotku.‘ Nikde nebyly žádné mikrofony, všechno bylo hrozně uspěchané,“ vysvětlila Pegulaová.

Viktoria Azarenková na turnaji v Indian Wells.

Šlo snad o odplatu ženským hráčkám? Nebo se organizátoři v Madridu báli další veřejné kritiky? Pod její palbu se totiž dostali už dříve, kdy si tenistky stěžovaly, že muži získávají za stejný turnaj více peněz než ony. Pozdvižení pak u spousty lidí vyvolalo i nerovné zacházení s narozeninovými oslavenci.

Zatímco domácí hvězda Carlos Alcaraz dostal k dvacetinám obrovský dort přímo na kurtu, Aryna Sabalenková si musela vystačit s menším, předaným v šatně. „Toto gesto odráží odlišný přístup k ženám a mužům během celého turnaje,“ posteskla si Běloruska na sociálních sítích. „Její reakce mě zaskočila,“ odpověděl ředitel turnaje Feliciano López.

Mnohým vadil i nepřiměřený úbor sběraček míčků. „Jsem typ člověka, který má potřebu se k věcem vyjadřovat,“ připojila se Gauffová. „Nemyslím si, že jejich krok byl správný, ale snad za tím nebylo nic sexistického.“

Zároveň zmínila že pro ni osobně není největší problém znemožnění proslovu. „Já si finále určitě ještě párkrát užiju. Ale nechci, aby se to stávalo ostatním holkám, které by tak přicházely o příležitosti,“ dodala.

Incident zasáhl i jednu z vítězek Azarenkovou. „Je opravdu těžké vysvětlit synovi Leovi, že ho máma nemůže během ceremoniálu ani pozdravit,“ napsala Běloruska zklamaně.

Oficiální účet madridského turnaje se na sociálních sítích hráčkám omluvil. „Neposkytnout našim finalistkám ženské čtyřhry příležitost promluvit k fanouškům na konci zápasu bylo nepřijatelné,“ uznali organizátoři.

Svých kolegyň se zastala i loňská turnajová vítězka Uns Džábirová. „Smutné a nepřijatelné,“ komentovala. „Madrid není jedinou akcí, kde se s hráčkami takhle zachází. Musíme společně bojovat, abychom to změnily.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga