Rafael Nadal slaví triumf na turnaji v Pekingu.

Rafael Nadal slaví triumf na turnaji v Pekingu. | foto: AP

Báječný rok Rafy. Čím jsem starší, tím si titulů vážím víc, řekl Nadal

  • 30
Těžko by poznal Peking z roku 2005, na to se čínská metropole mění příliš rychle. Právě tehdy tu Rafael Nadal vyhrál turnaj ATP, což dokázal zopakovat až letos. A s trochou nadsázky nepoznává ani sám sebe: „Všechno je jiné. Už si ani nevzpomínám, jak mi tehdy titul chutnal.“ Španělský fenomén svůj snový rok vylepšil o další triumf a rozhodně nemá dost.

Nick Kyrgios poslal raketu vstříc zemi v jasném gestu: Už dost! „Já byl příšerný, on skvělý. Prostě mě zničil,“ pronesl poté, co prohrál ve finále turnaje v Pekingu s nejlepším tenistou planety jasně 2:6, 1:6.

Šlo o další silný vzkaz Rafaela Nadala všem, že právě takhle má působit světová jednička. V Číně získal šestý titul roku, z toho má dva z grandslamů (Paříž, New York) a dva z tisíci body dotovaných akcí (Monte Carlo, Madrid). Na další „tisícovku“ se rovnou přesunul do Šanghaje - a věří si.

„Hrál jsem s velkou intenzitou po celý zápas, nedělal jsem příliš chyb,“ říkal. Parádní výsledek na to, že v úvodním duelu turnaje proti Lucasi Pouillovi odvracel dva mečboly: „Měl jsem kliku, ale od toho momentu jsem sehrál jednu z nejlepších akcí roku. Celý týden jsem předváděl výborný tenis proti silným protivníkům.“

V Šanghaji se po delší době zase může potkat s Rogerem Federem; naposledy byli parťáky na úvodním ročníku Laver Cupu v Praze. To, aby jej Švýcar do konce roku předehnal v žebříčku, už ale působí trochu iluzorně.

Nadal má aktuálně 9 875 bodů a potřebuje vyhrát jen dva duely, aby přeskočil prestižní hranici 10 tisíc bodů za rok (vzhledem k loňské zdravotní pauze už nic neobhajuje, a tudíž ani neodečítá). Federer je na kótě 7 505.

Rafael Nadal s obrovskou vervou odehrává míček v utkání s Johnem Isnerem.
Rafael Nadal ve finále turnaje v Pekingu.

O tom, jak dobří oba jsou, napovídá pohled na životní sezonu Alexandera Zvereva. Ten brzy přeskočí zraněného Andyho Murrayho a stane se světovou trojkou, přesto má „jen“ 4 320 bodů. Nadal je na více než dvojnásobku.

„Proto je pro mě tenhle titul cennější než úspěch z roku 2005,“ řekl Nadal, který v Pekingu oslavil 75. trofej své monumentální kariéry. „Čím starší jste, tím jsou pro vás vítězství výjimečnější. Zvlášť když jsem tady měl tak těžký los,“ připomněl, že porazil Chačanova, Isnera, Dimitrova a Kyrgiose.

Pokud celý turnaj (až na rozkolísaný vstup) řadí mezi vrcholy sezony, o finále s nevyzpytatelným australským talentem řekl: „Podle mého názoru vysoká tenisová úroveň, jeden z nejlepších zápasů roku.“

Roku s bilancí 61-9. Roku velkého návratu. Roku, v němž se 21. srpna vrátil do role tenisového krále světa - a od té chvíle neprohrál. Navíc má před sebou další mety včetně Turnaje mistrů v Londýně.

Peking i Čína od jeho předchozího triumfu prošly obřími změnami, svět je jinde. „A já sám bych tehdy v roce 2005 neuvěřil, že ještě letos budu hrát tenis,“ pronesl Nadal. Natož tak dobře, že?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga