Bez velkého výsledku. Na grandslamech se Karolína Plíšková ani jednou nedostala dál než do 3. kola.

Bez velkého výsledku. Na grandslamech se Karolína Plíšková ani jednou nedostala dál než do 3. kola. | foto: Reuters

Dva roky tenistka Karolína Plíšková září. Ale ne na grandslamech

  • 14
Londýn (Od našeho zpravodaje) - Kdyby hrála tenistka Karolína Plíšková na grandslamech stejně dobře jako poslední dva roky na ostatních turnajích, dávno by už byla v elitní desítce. Takto zatím stále zůstává čekatelkou. Ve středu prohrála ve Wimbledonu už ve 2. kole s Coco Vandewegheovou, což je pro 11. hráčku světa zklamání.

Na kurtu jí fandili kamarádi, manažer Houdek, kouč Vaněk s manželkou Markétou či fedcupový kapitán Pála, přesto Plíšková po hodině a půl americké ranařce podlehla 6:7 (5:7), 4:6.

Rodačka z Loun se hrne do absolutní světové špičky, ale na grandslamu zatím ani jednou nepřešla 3. kolo. „Vím, že mám na to udělat na grandslamech lepší výsledky, ale bohužel se mi to zatím nesešlo, abych se dostala dál,“ říkala.

Mezi tenisovou elitu jí pomohla šťastná povaha. Ničím se příliš netrápí, nic přehnaně neřeší. Ani včera nevypadala zlomeně. Avšak jen marně dumala nad tím, proč se jí na grandslamech zatím nepovedl výraznější průlom. „Roli má samozřejmě to, jak hraju, ale ani soupeřky mi nijak extra nesedly. Nevím, co s tím mám dělat,“ přemítala.

Přitom mimo grandslamy je pro soupeřky postrachem. Za poslední dva roky se dostala do devíti finále, tři z nich vyhrála. Nebojí se velkých jmen, letos už porazila Ivanovičovou či Kerberovou. „Nemyslím si, že na grandslamech podléhám panice. Některé zápasy byly dobře rozehrané, některé s těžkými soupeřkami. I ta dnešní, ačkoliv nebyla nasazená, tak je pro všechny nebezpečná,“ tvrdí.

Jistě, někdy Plíškové skutečně na grandslamech příliš nenahrál los a narazila v brzkých fázích na Radwaňskou, Makarovovou či Lisickou. Ale také má za sebou prohry s méně vyhlášenými sokyněmi typu Mituové či Dellacquaové.

Že by jí ve 23 letech ještě chyběly zkušenosti? „Ne, myslím, že o nich to úplně není. Ty už nějaké mám, hráčky znám všechny,“ vypráví Plíšková a přichází s jiným možným vysvětlením: „Moc mi nesedí ten grandslamový rytmus. Zápas, den volna, zápas... Na tom je pro mě něco špatně.“

Vytáhlá ranařka netají, že je zápasový typ. Na začátku roku jich odehrála 24 na čtyřech různých kontinentech, to vše za pouhé dva měsíce! Přesto nepůsobila zničeně.

I proto není na den volna zvyklá, leda by si ho zkusila v tréninku na grandslamy nasimulovat... „Je to taky varianta, ale nevím, jestli jsem schopna vzít trénink jako zápas. V úterý jsem hrála jenom hodinu s Jirkou. Vyhovuje mi hrát každý den a nějak z toho nevypadnout. Tohle mi sedí trošku míň.“

Zatímco jiné favoritky obvykle bývají v úvodních kolech grandslamů stažené, Plíšková tvrdí, že nervozita za jejím grandslamovým trápením není. „Něco tam asi trošku nesedí. My na to s Jirkou přijdeme.“

Včera vůbec neměla ve Wimbledonu dobrý den: později odpoledne ještě prohrála se svou sestrou Kristýnou 1. kolo čtyřhry. A tak už teď jen může své dvojče povzbuzovat, aby v singlu zvládlo dnešní 2. kolo s Ruskou Kuzněcovovou.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga