ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Třeba uvidíme budoucí hvězdy, láká ředitelka prostějovského MS Černošková

  • 0
Jiný šampionát. Tak v jedné větě hodnotí mistrovství světa družstev do 14 let jeho ředitelka Petra Černošková. Ví, o čem mluví. V pozici šéfky je už posedmnácté, a tak si zvykla, že se její tým musí během turnaje starat nejen o bezproblémový průběh zápasů, ale také o volný čas hráčů. „Je to přehlídka těch nejlepších. Takový Davis Cup a Fed Cup dohromady. Ale zároveň je vidět, že soutěž hrají ještě děti. A ty jsou hravé,“ říká s úsměvem Černošková.

Uvědomují si startující, že hrají na nejprestižnějším turnaji juniorské kategorie?
Každý ví, že je to naposledy, kdy proti sobě stojí nejsilnější hráči příslušných ročníků. V následujících letech už většinou v týmech ti nejlepší nestartují a snaží se prosadit ve vyšších věkových kategoriích. Tomu odpovídá nasazení při zápasech. Po nich to ale v hotelu někdy vypadá jako na táboře. Problémy ale nejsou. O klid se vždy postarají vedoucí výprav.

Děti také neumí ukrývat emoce. Je to při zápasech znát?
Naplno projevují svoji radost i zklamání. Na kurtu i v hledišti. U samotných aktérů i spoluhráčů, kteří fandí. Vidíme vítězná gesta i slzičky.

Už se vám stalo, že jste si při sledování utkání řekla: O tom hráči nebo hráčce ještě uslyšíme?
Stalo se to. A často se to později také potvrdilo. Už ve čtrnácti se dá odhadnout talent. Ale následná cesta nahoru a pak přechod do seniorské kategorie je těžký. Každý to nezvládne. A v první stovce je místo jen pro sto tenistů.

Podle plakátu mistrovství se přesto řada nadějí s prostějovskou zkušeností dostala až na vrchol. Je to důvod, proč stojí za to přijít na zápasy?
Na plakátu jsou vedle sebe Novak Djokovič, Jo-Wilfried Tsonga, Tomáš Berdych, Dinara Safinová, Richard Gasquet, Lucie Šafářová a Rafael Nadal. Ti a mnozí další jako Justine Heninová nebo Amelie Mauresmová prošli tímto mistrovstvím a hráli v Prostějově. Třeba zrovna letos tady sledujeme další budoucí světovou jedničku. Na ni přece stojí za to přijít.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga