Radek Štěpánek (vpravo) a Daniel Nestor ve finále Australian Open.

Radek Štěpánek (vpravo) a Daniel Nestor ve finále Australian Open. | foto: AP

Australské povzbuzení. Cítím se jako vítěz, řekl Štěpánek před odletem

  • 3
Měl pocit, že v deblovém finále mají s parťákem Nestorem o něco navrch, přesto nakonec ve třetím rozhodujícím setu prohráli 5:7. „Těžko se to kouše,“ říká Radek Štěpánek, ale hned vzápětí přechází na veselejší notu. „Nemáme za co stydět. Odcházíme s hlavou nahoře a můžeme být pyšní na to, co se nám povedlo.“

Titul z Australian Open jim nakonec uzmuli Brazilec Bruno Soares a mladší bratr britské hvězdy singlu Jamie Murray, kteří se zvedli po jasně prohraném prvním setu. Především brazilský tenista zlepšil servis, který hodně kazil.

„Začalo se to lámat v půlce druhého setu, přesto jsem měl pocit, že máme trošku víc ze hry. Možná jsme si to spíš prohráli, než jsme byli poraženi,“ vylíčil Štěpánek své pocity v sobotním rozhovoru pro Radiožurnál.

To však byl jediný moment, kdy připustil nějaké chmury. Dvoutýdenní štaci v Melbourne jinak hodnotil pouze v superlativech. „Myslím, že už se můžu cítit jako vítěz,“ řekl. Kromě úspěchu v deblu totiž veterán válel také ve dvouhře.

Kvůli dlouhým zdravotním problémům se hluboko propadl na žebříčku, přesto se kvalifikoval do hlavní soutěže, v níž prohrál až se čtvrtým nasazeným Wawrinkou. „Je to pro mě neuvěřitelné povzbuzení. Zadostiučinění,“ tvrdí.

Sedmatřicetiletý tenista teď plánuje využít dobrý start do sezony. „Chci zužitkovat, že jsem v dobré formě a na takové vlně. Budu si muset nejdřív odpočinout a postarat se o tělo, ale co nejdřív se vrhnu do práce,“ slibuje.

Bude se zaměřovat především na čtyřhru, ale mimo to se plánuje zúčastnit také challengeru ve dvouhře. A cíl? Když všechno půjde podle plánu, zakončí sezonu mezi nejlepšími deblisty světa na Turnaji mistrů v Londýně.

„Máme výbornou výchozí pozici,“ dodává Štěpánek a chválí si souhru s 43letým spoluhráčem Danielem Nestorem. „Prohra bolí, ale my vyhráváme i prohráváme jako tým. Jsem rád, že nám to s Danim sedlo hned na úvod.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga