Stávka? Na tenis se jezdilo na kole

  • 1
Paříž - (Od našeho spolupracovníka) - Pierre Boucholt tenis miluje. A určitě si nedovedl představit, že by mohl o zápas Amelie Mauresmové se Serenou Williamsovou přijít. Proto vytáhl ze sklepa kolo. K areálu dorazil ve stejné době jako já. Kolo přivázal řetězem k plotu, setřel z čela pot a vyrazil na zápas. „Nemám to tak daleko, bydlím kousek od Vítězného oblouku, u Champs Elysées. A je to celkem z kopce, zpátky to bude horší,“ prohodil s úsměvem a běžel do hlediště.

Paříž zachvátila stávka. Veřejná doprava byla výrazně omezena, ale žádný kolaps se nekonal. Všichni byli připraveni a vymysleli náhradní řešení.

Areál tenisového Roland Garros byl obležen mopedy a koly. Ještě půl hodiny před zahájením úvodního zápasu ženské dvouhry lilo jako z konve, což znemožňovalo nebo alespoň výrazně ztěžovalo nápad mnoha Francouzů: dorazit na tenis na kolečkových bruslích.

V Paříži nejsou brusle nijak neobvyklý způsob dopravy, a když se stávkovalo před třemi týdny, v novinách se to jen hemžilo příběhy lidí, kteří tak zamířili do práce.

Stávka je ve Francii stejně oblíbený sport jako pétanque. A když jednou začne, nikdo neví, kdy skončí.

Provoz metra je závislý na tom, které odborové skupiny ovládají jednotlivé trasy, takže se může stát, že některé trasy nejezdí vůbec a jinde je provoz narušen minimálně.

Na dvorcích Rolanda Garrose však bylo plno. Samozřejmě, když se stávkuje, tak nemáte co dělat a můžete jít klidně na tenis. Ale jak se tam dostat? Tenisoví příznivci měli štěstí. Do Bouloňského lesíka vede linka číslo l0, kde nebyly pokyny ke stávce tak úplně vyslyšeny a intervaly činily pouze dvacet pět minut. Diváci tedy zápas Mauresmové se Serenou Williamsovou stihli.

Těžko však říci, jestli z toho měli radost. Domácí hrdinka lehce prohrála...

 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga