Šmrc českého deblu malinko pohasl

  • 1
Pau - Tenisté Jiří Novák a David Rikl patří od konce roku 1998 k jistotám českého daviscupového týmu. Body ze čtyřhry se staly díky jejich umění téměř stoprocentní, ale tentokrát v Pau v utkání čtvrtfinále Světové skupiny proti Francii vypadli z rytmu. S domácí dvojicí snadno prohráli, ale mnohem více zarazil styl této prohry. Novák s Riklem působili na dvorci jako odlišné jednotky. Zdálo se, že je jim týmový duch vzdálen. Český kapitán Jan Kukal připustil, že je tento deblový pár v jisté krizi. "Chybí jim rozehranost, ale nedělal bych z toho tragédii," řekl Kukal. "Jsou světovou dvojicí a zápas bych jim odpustil," doplnil kapitán.

V Davisově poháru Novák s Riklem prohráli čtyřhru teprve podruhé z devíti zápasů. Punc neporazitelnosti ztratili loni ve Švédsku, kde je zdolali Jonas Björkman a Nicklas Kulti.

Loni absolvovali ve čtyřhře společně jeden z nejlepších roků. Vyhráli dva turnaje série Masters - v Miami a v Montrealu - a na trávě grandslamového Wimbledonu skončili až ve finále. Sezonu ukončili na třetím místě žebříčku Champions Race ATP dvojic. Čas letí a kdeže loňské sněhy jsou. Novák s Riklem ještě první lednový týden postoupili do finále v Dauhá, ale od té doby spolu hráli jen tři turnaje a už nevyhráli dva zápasy v řadě. Bodovali ještě ve čtyřhře v 1. kole Davisova poháru proti Brazílii.

"Máme odehráno málo turnajů, chybí nám rozehranost," shodli se oba hráči. "Stačí jedna, dvě výhry a bude to jiný," doufal levoruký Rikl. "Utápíme se v tom, že nás někdo brejkne a už nejsme vyhraný, abychom dokázali vzdorovat," odhalil Novák a Kukal mluvil o tom, že nejsou takovým párem jako předtím.

Jedním z faktorů poklesu formy deblového páru Novák, Rikl může být fakt, že prvně jmenovaný má letos výbornou formu ve dvouhře. Hrál semifinále Australian Open, v žebříčku ATP pro nasazování do turnajů je patnáctý a jeho cíle míří jinam než dříve. "Snažím se dát momentálně nejvíce dvouhře. Čtyřhru jsem dlouho netrénoval," přikývl sedmadvacetiletý Novák. "Má potíže stihnout obojí najednou," přitakal rovněž Kukal.

Nejlepší český deblový pár ztratil jiskru. Novák není schopen podržet Rikla, silného ve volejích na síti. "Rikl cítí tlak, že musí od začátku hrát výborně. Novák ho totiž jako dříve nepodrží a oni se nemají o co vzepřít," vysvětlil Kukal.

Nabízí se otázka, zda neměl Kukal přemýšlet o jiné volbě hráčů do čtyřhry pro Davisův pohár. "Absolutně jiná možnost nebyla," řekl Kukal. V současném systému daviscupových zápasů potřebuje mít kapitán k dispozici tři hráče do dvouhry. "Pro nás je to trochu nešťastné," uvedl Kukal. Spojení Nováka s Riklem se samo nabízí, ale pro Nováka to znamená odehrát tři zápasy v řadě.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga