Smolaře Clementa spoluhráči litují

Paříž - Jako jediný z francouzského daviscupového týmu si zahrál finále grandslamu, ovšem přesto mu přísluší přízvisko smolař. Arnaud Clement již podruhé začívá trpké pocity muže odsunutého na vedlejší kolej. Tenista měl ještě před pár týdny takřka jistou pozici týmové dvojky. Finále si ovšem nezahraje. Na poslední chvíli jej kapitán Forget nahradil mladým Mathieuem a na Clementa vyzbyl, stejně jako před loňským finále v Austrálii, post náhradníka.

Možnost hrát finále Davis Cupu před nabitým domácím hledištěm je skvělý okamžik v životě tenisty. Pokud taková možnost proklouzne mezi prsty, jsou pocity pořádně hořké. "Je mi Arnauda moc líto," říká Nicolas Escude. Právě ten před rokem nastoupil místo Clementa a rozhodl o vítězství francouzského výběru. "Musí to pro něj být nesmírně těžké, ale my budeme hrát ve finále i pro něj."

Zanedlouho pětadvacetiletého tenistu zradilo zdraví. Zanícené šlachy v zápěstí se snažil upozadit pomocí prášků proti bolesti, ovšem na jednom z tréninků před finále musel opustit kurt. Šance na to, aby hráč při finále nastoupil, klesala každým dnem. "Ve středu jsme stále neměli jistotu, jestli může Arnaud odehrát na sto procent pět setů," přibližuje člen týmu Thierry Tulasne průběh rozhodování. Spolu s týmovým lékařem, Guy Forgetem a Tulasnem pak vedl důležitý pohovor. "Řekl nám, že si není jistý, jestli může hrát naplno. Pomohl Guyovi rozhodnout se," dodal.

Obtížnost rozhodnutí zaměstnala celý tým včetně hráčů. "Při večeři se všichni snažili ukrýt lítost. Šlo to dost těžko. Museli jsme na něj pořád myslet," popsal Tulasne atmosféru. "Je to podruhé za sebou, kdy přišel o finále. Zasloužil si letos hrát a bez toho zranění by určitě nastoupil."

Alespoň malou útěchou může být pro Arnauda Clementa uznání, jež si vysloužil od svých kolegů za upřímnost, s níž doznal, že se necítí v pořádku.

Arnaud Clement nestačil ve 3. kole turnaje ve Washingtonu na Chorvata Ivaniševiče


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga