Serena Williamsová

Serena Williamsová | foto: Reuters

Sestry Williamsovy se opět utkají ve finále Wimbledonu. Znechutily Rusky

  • 81
Jako loni. A v historii už čtyřikrát. Finále dvouhry žen na tenisovém Wimbledonu si zahrají sestry Williamsovy. V americko-ruských semifinálových soubojích nejprve mladší Serena zvládla bitvu s Jelenou Dementěvovou po setech 6:7, 7:5 a 8:6. Obhájkyně titulu Venus pak udělala krátký proces se světovou jedničkou Dinarou Safinovou - zničila ji 6:1, 6:0.

Serena Williamsová si na londýnské trávě zahraje už o třetí celkový triumf. Předtím zde vyhrála v letech 2002 a 2003, ve finále byla také v roce 2004.

Naopak olympijská vítězka Dementěvová se stejně jako v loňském roce loučí se slavným turnajem těsně před finálovou bránou.

Pavouky dvouher: muži x ženy

Obě hráčky měly do semifinále nervózní start. Williamsová ztratila svůj servis hned v první hře, ale vzápětí svou chybu napravila. První set musel rozhodnout až tie-break, v němž byla trpělivější Dementěvová.

Také druhá sada byla vyrovnaná a rovněž spěla do tie-breaku. Dementěvová však nedokázala za stavu 5:6 využít brejkbol. Američanka si v klíčových okamžicích dokázala pomoci esem, celkem jich za necelé tři hodiny duelu nasázela dvacet proti třem soupeřky.

Rozhodující set ale měla zpočátku pod kontrolou Dementěvová, která se dostala do nadějného vedení 3:1. I přesto, že si Williamsová brejk vzala zpět, propracovala se v deváté hře osmadvacetiletá ruská tenistka k mečbolu.

Serena ho však odvrátila za pomoci pásky. Ve třinácté hře pak popáté vzala Dementěvové servis a zápas v té následující ukončila.

Jelena Dementěvová

"Bylo to velice, velice těžké. Jelena hrála tak skvěle a divákům jsme společně nabídly úchvatné představení," pronesla Serena. Obecenstvo ocenilo obě hráčky po mečbolu aplausem vstoje. "Moc mi pomohla povzbuzováním moje rodina," poděkovala Američanka svým blízkým.

"Sledovat drama sestry bylo náročné. Ještě těžší part mě čeká, až proti ní nastoupím, ale doufám, že můžu vyhrát," podotkla Venus Williamsová.

Olympijská vítězka z Pekingu Dementěvová, která často hledala v hledišti pohledem matku Věru, si tak musí na svůj první grandslamový titul ve dvouhře počkat.

Ruska prohrála v roce 2004 shodně ve finále pařížského antukového French Open i na US Open na newyorském betonu. "Jediné, čeho lituji, je, že jsem při svém mečbolu nehrála mnohem riskantněji. Jinak to byl parádní zápas," dodala.

Utkání, které trvalo dvě hodiny a 49 minut a zapíše se do dějin jako dosud nejdelší grandslamové semifinále v open éře od roku 1968.

Venus Williamsová

Nemilosrdná Venus

Světová trojka Venus Williamsová pak předvedla před v úvodu poloprázdným hledištěm téměř bezchybný tenis. V prvním setu udělala jen jednu nevynucenou chybu a za pomoci svého razantního servisu nepustila Safinovou do hry.

Její "jízda" pokračovala i v druhém setu, v kterém nekompromisně nadělila soupeřce potupného "kanára". Bylo to drtivé vítězství, Ruska se nezmohla na odpor.

Dinara Safinová

Venus Williamsová útočí na třetí wimbledonský titul v řadě. Tím by napodobila slavnou Němku Steffi Grafovou, která to dokázala v letech 1991 až 1993.

"Budu hrát osmé finále a jsem nadšená, že mám šanci znovu se
dotknout talíře (ceny pro vítězku)," řekla Venus.

Ve finále grandslamového turnaje se sestry Williamsovy potkají již poosmé a Serena vede vzájemnou bilanci 5:2. Ve Wimbledonu loni vyhrála Venus, Serena se zase radovala v letech 2002 a 2003.

wimbledon - výsledky

MUŽI:

Čtyřhra - semifinále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Moodie, Norman (9-JAR/Belg.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:3), 6:4
Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Blake, Fish (USA) 5:7, 3:6, 6:2, 7:6(7:3), 10:8

ŽENY:

 Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (2-USA) - Dementěvová (4-Rus.) 6:7 (4:7), 7:5, 8:6.
V. Williamsová (3-USA) - Safinová (1-Rus.) 6:1, 6:0

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
J. Murray, Huberová (Brit./USA) - Dlouhý, Benešová (15-ČR) bez boje
Huss, Ruanová (12-Austr./Šp.) - Ullyett, Hsieh Su-wei (4-Zimb./Tchaj-wan) 6:3, 5:7, 9:7
Paes, Blacková (1-Ind./Zimb.) - Sá, Sugijamaová (11-Braz./Jap.) 6:3, 6:3
Knowles, Grönefeldová (9-Bah./Něm.) - B. Bryan, Stosurová (2-USA/Austr.) 0:6, 7:5, 6:3

Páteční program:

Centrální dvorec (začátek ve 14 hodin):
Haas (24-Něm.) - Federer (2-Švýc.)
Roddick (6-USA) - Murray (3-Brit.)

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga