Angelique Kerberová drží trofej pro vítězku dvouhry na Australian Open, Serena...

Angelique Kerberová drží trofej pro vítězku dvouhry na Australian Open, Serena Williamsová jí může závidět. | foto: AP

Senzace v Melbourne. Kerberová šokovala Serenu W. a slaví první titul

  • 208
Pohádková cesta Angelique Kerberové na Australian Open končí senzačním titulem. Německá tenistka, která se v prvním kole zachránila proti mečbolu, šokovala ve finále šestinásobnou šampionku Serenu Williamsovou a vyhrála ve třech setech 6:4, 3:6 a 6:4. V prvním grandslamovém finále hned slaví ohromující úspěch.

Williamsová mohla dvaadvacátým grandslamovým titulem vyrovnat rekord Steffi Grafové, jenže jiná Němka ji zarazila. Podceňovaná Angelique Kerberová zažila v Melbourne životní noc a soustředěně dokráčela k triumfu.

„V prvním kole jsem odvracela mečbol. Byla jsem jednou nohu v letadle na cestě do Německa, ale pak jsem dostala druhou šanci,“ připomněla Kerberová těžký začátek turnaje proti Japonce Doiové a v očích se jí třpytily slzy.

„Splnil se mi sen. Celý život jsem tvrdě dřela a teď můžu říct: Jsem vítězka grandslamu. To zní hrozně bláznivě,“ prohlásila roztřeseným hlasem.

On-line reportáž

Zápas jsme sledovali míček po míčku

Melbournský titul, první pro Německo od triumfu Grafové v roce 1999, vystřelil Kerberovou na žebříčku z šestého na druhé místo. Právě za záda svoji finálové soupeřky, která se hlavně v rozhodujícím setu musela sklonit před jejím umem.

„Je mi ctí, že ti mohu jako první pogratulovat. Hrála si opravdu skvěle a titul si zasloužíš,“ řekla usměvavá Serena v projevu na kurtu. „Teď si to hlavně užij!“

Angelique Kerberová se raduje z titulu na Australian Open.
Angelique Kerberová se raduje z titulu na Australian Open.
Angelique Kerberová s trofejí pro vítězku dvouhry na Australian Open

Kerberová zaskočila velkou favoritku už od prvních míčků. Hrála bez zábran a vyrovnaně, zatímco obhájkyně titulu z nervozity chybovala. Kerberová udělala v úvodním setu jen tři chyby a čistou hrou při svém podání urvala první set.

Ve druhé sadě kralovala Williamsová, která se zlepšila a přestala tolik kazit.

Jenže ve třetím znovu musela dohánět náskok Němky. Levoruká Kerberová se dobře bránila, skvěle returnovala a dostala se do vedení 2:0 a 5:2.

Ve vyrovnaném setu si však mečbol vypracovala až v desáté hře při podání Williamsové. A proměnila ho okamžitě. Američanka měla na síti výměnu skvěle rozehranou, jenže jako už několikrát předtím v duelu poslala balonek příliš daleko až za základní čáru.

Kerberová udělala celkem jen 13 chyb oproti 46 zaváháním soupeřky. Vyhrála po dvou hodinách a osmi minutách. Odhodila raketu a rozplakala se štěstím.

Australian Open

tvrdý povrch, dotace 44 mil. australských dolarů

Ženy:
Dvouhra - finále:

Kerberová (7-Něm.) - S. Williamsová (1-USA) 6:4, 3:6, 6:4.

Junioři:
Dvouhra - finále:
Anderson (Austr.) - Karimov (7-Uzb.) 6:2, 1:6, 6:1.

Čtyřhra - finále:
De Minaur, Ellis (Austr.) - Klein, Rikl (SR/ČR) 3:6, 7:5, 12:10.

Juniorky:
Dvouhra - finále:
Lapková (5-Běl.) - Mihalíková (2-SR) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - finále:
Kalinská, Mihalíková (2-Rus./SR) - Jastremská, Zarycká (6-Ukr.) 6:1, 6:1.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga