Sebastian Korda hraje forhend ve čtvrtfinále turnaje v Delray Beach | foto: Profimedia.cz

Korda dosáhl na další milník. I díky kempu u Agassiho, který mu zařídil táta

  • 24
Když už ho bušení do míčů na kurtech vedle domu začalo unavovat, domluvil mu táta zpestření v podobě dvou týdnů tréninku u Andreho Agassiho. A příprava to byla vskutku kvalitní, vždyť Sebastian Korda hned na úvodním turnaji nové tenisové sezony září - v Delray Beach se probil do prvního semifinále na okruhu ATP v kariéře.

Dvacetiletý Korda tak může svému otci, šampionovi Australian Open 1998 Petru Kordovi, děkovat nejen za tenisové vlohy a odborné vedení, ale také za prosincové soustředění v Las Vegas pod dohledem Agassiho.

„Během pandemie jsem trénoval jen na kurtech vedle našeho domu a už jsem z toho začínal být mentálně unavený. Proto tátu napadlo, že by bylo skvělé se dostat k Andremu,“ vysvětluje Korda junior, 199. hráč světa.

Jeho otec se s legendárním Američanem dobře zná, porazil ho jednou z osmi vzájemných duelů. Mnohem blíž však oba tenisové mistry spojily duely, v nichž stáli na stejné straně kurtu. Čtyřhru si spolu zahráli třeba na turnaji v Cincinnati v roce 1993, kde dokráčeli až k trofeji.

„Hrávali spolu čtyřhru, myslím, že Andreho jediný titul ze čtyřhry je právě s mým tátou,“ podotýká Korda junior.

Great 2 weeks in Vegas with a couple of legends

13. prosince 2020 v 15:45, příspěvek archivován: 12. ledna 2021 v 14:51

A jaké poznatky si z návštěvy u osminásobného grandslamového vítěze odnesl?

„Andre vidí hru jinak než většina lidí, to je jisté. Čte soupeře jen proto, aby získal pocit, jaké zápasy hrají. O některých věcech, o kterých přemýšlí on, by vás nikdy během zápasu nebo před ním nenapadlo dumat,“ prozrazuje Korda.

Korda je poprvé v semifinále ATP

zpravodajství z Delray Beach

Sebastian Korda na turnaji v Delray Beach

Vydařenou přípravu aktuálně zužitkovává při tažení v Delray Beach, kde po třech výhrách dorazil do prvního semifinále podniku ATP v kariéře.

„Nejen můj táta, ale celý tým vložil během pauzy hodně úsilí do práce a jsem super šťastný, jak teď všechno šlape. Kdykoli mám šanci hrát velký turnaj jako tady, je to pro mě vždy privilegium a vždy se usmívám. Užívám si to o trochu více, protože vím, jak těžké je se sem dostat,“ radoval se po úspěchu v prvním kole, v němž dvakrát 6:4 vyřadil Korejce Kwon Sun-u.

Následně si poradil i s pátým nasazeným krajanem Tommy Paulem 4:6, 6:3, 6:2 a ve čtvrtfinále opět v duelu Američanů přetlačil turnajovou dvojku Johna Isnera 6:3, 4:6, 6:3.

Skalp 25. tenisty světa nezískal snadno, když ve třetím setu podával na vítězství, ztrácel 0:40. Sérií odvážných úderů však skóre zvrátil a vítězství oslavil bouřlivým výkřikem. „Poslední game byl plný stresu, tak jsem ho pak vypustil.“

Semis tomorrow. LFG #hairbandstays #allezlaaaaa #firemeup

12. ledna 2021 v 3:06, příspěvek archivován: 12. ledna 2021 v 14:50

Postup mezi poslední čtyřku znamená pro Kordu další výrazný průlom, poprvé na sebe výrazně upozornil na loňském Roland Garros, kde až v osmifinále nestačil na pozdějšího vítěze Rafaela Nadala.

Po úspěšném grandslamovém tažení přidal na začátku listopadu premiérový titul z turnaje kategorie Challenger a nyní ukazuje, že ve dvaceti letech může řádit i mezi elitou.

Z Kordy je hit Roland Garros: o golfu, Nadalovi i sázce se Štěpánkem

„Kdykoli jsem na kurtu, má hlava je čistá, jsem velmi pozitivní. Negativní emoci ze mě uvidíte vycházet jen velmi zřídka. Na tom jsem během pauzy hodně pracoval a teď se mi to vyplácí,“ hledá příčiny svých úspěchů.

Jeho dalším soupeřem v Delray Bech bude v noci na středu Brit Cameron Norrie, 74. hráč světa. Také do tohoto střetnutí může jít Korda plně v souladu se svým pozitivním přístupem, vždyť samotným postupem mezi poslední čtyřku na podniku na Floridě zdolal hned dvě mety.

Vedle první účasti v semifinále na okruhu ATP také překonal otcovo maximum z Delray Beach: Petr Korda na tomto turnaji startoval dvakrát v letech 1997 a 1999 a vždy skončil ještě před čtvrtfinále.

„Ale nebudu mu to připomínat, protože pak přejde do protiútoku a bude říkat, že má grandslam,“ vtipkuje Korda junior. „Ale ne, můj táta takový není. Přeje mi a když jsem šťastný já, je i on.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga