DEBLOVÉ ŠAMPIONKY. Vítězkami čtyřhry na Roland Garros se staly Italky Roberta

DEBLOVÉ ŠAMPIONKY. Vítězkami čtyřhry na Roland Garros se staly Italky Roberta Vinciová a Sara Erraniová. | foto: Reuters

Dvouhra rozdělí kamarádky. Italky si v New Yorku zahrají o semifinále

  • 1
V letošním roce na ženském okruhu září. Italská dvojice Sara Erraniová, Roberta Vinciová vyhrála Roland Garros v Paříži plus dalších šest turnajů WTA, byla ve finále na Australian Open a v Miami. Ale na US Open se na chvíli rozdělí. Nejlepší kamarádky totiž nastoupí proti sobě - a ve hře bude místo v semifinále dvouhry.

Poprvé v tzv. open éře se mezi čtyřmi nejlepšími tenistkami na US Open představí Italka. Která, to určí souboj úspěšných deblistek z Apeninského poloostrova.

"Jedna tam bude, to je jistota," říká rozverně Roberta Vinciová. V úterý po boku Sary Erraniové nastoupí ke čtvrtfinále čtyřhry, ale pak si obě budou muset zvykat na novou motivační větu: Ta, kterou chci porazit ve čtvrtfinále, je moje nejlepší kamarádka...

Nebude to poprvé, co proti sobě nastoupí. Už se ve dvouhře potkaly na kurtech pětkrát, poslední tři zápasy vyhrála Erraniová. Vidina semifinálové účasti však dává jejich šestému vzájemnému souboji punc jedinečnosti. "Je to pro nás výjimečný turnaj," přiznává Vinciová.

TO ZVLÁDNU. Roberta Vinciová v osmifinále Wimbledonu.
SOUSTŘEDĚNÍ. Sara Erraniová v semifinálovém utkání Roland Garros.

Roberta Vinciová a Sara Erraniová, deblové partnerky stanou proti sobě ve čtvrtfinále US Open.

Ve Flushing Meadows se jí povedl nečekaný kousek - vyřadila turnajovou dvojku Agniezsku Radwaňskou, podruhé v kariéře porazila tenistku z TOP 5. Přitom předešlé čtyři zápasy s finalistkou letošního Wimbledonu prohrála.

Jenže v New Yorku skvělým forehandem, útoky na síti a 29 vítěznými údery polskou soupeřku zničila výsledkem 6:1, 6:4. "Odehrála jsem mimořádný zápas," řekla. "Někdy prostě zavřete oči, hrajete a všechny míče padají do kurtu."

V devětadvaceti letech si poprvé na grandslamu zahraje ve čtvrtfinále. Sara Erraniová si mezi osmi nejlepšími zahrála letos na turnajích velké čtyřky už dvakrát - zatímco na Australian Open prohrála s Kvitovou, na Roland Garros se dostala až do finále proti Marii Šarapovové.

Z lednové 45. pozice v žebříčku WTA se prodrala na devátou pozici. I díky nové, delší raketě, kterou letos začala používat.  "Cítím se s ní na kurtu lépe, mnohem jistější," řekla.

Ve čtvrtfinále vyřadila pětadvacetiletá tenistka Angelique Kerberovou. Loňskou semifinalistku newyorského turnaje porazila 7:6 (5), 6:3. "Psychicky to byl strašně těžký zápas, tolik dlouhých výměn."

Na dlouhé výměny je Sara Erraniová zvyklá zejména z antuky, na níž letos dominovala - na oranžovém povrchu vyhrála čtyři turnaje a navíc si zahrála ve finále pařížského grandslamu.

Na tom newyorském má na dosah semifinále. Ale musí porazit nejlepší kamarádku.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga