Sanchezová-Vicariová bude hrát v Aténách

Praha - Dvanáctého listopadu 2002 na tiskové konferenci v Barceloně oznámila: "S tenisem končím." Ale nevydržela, Arantxa Sanchezová-Vicariová znovu hraje a chystá se dokonce na svůj pátý start na olympijských hrách. Její nominaci do Atén definitivně potvrdil zvací dopis od vedení Mezinárodní tenisové federace.

"Uznáváme, že Arantxa patří na olympijské hry," řekl prezident Španělské tenisové federace Agustin Pujol, když Sanchezovou-Vicariovou Španělé do nominace navrhli.

Bývalá světová jednička se ve dvaatřiceti letech postaví na kurt pod pěti kruhy popáté. Jako jediná tenistka v historii nechyběla na žádném z turnajů od opětovného zařazení tenisu do programu Her. Její sbírka ze Soulu 1988, Barcelony 1992, Atlanty 1996 a Sydney 2000 čítá čtyři medaile, v Atlantě prohrála ve finále dvouhry s domácí Lindsay Davenportovou.

V Aténách nastoupí Sanchezová-Vicariová ve čtyřhře po boku Anabel Medinové. "Je to moje osobní výzva, moc se těším," řekla dvaatřicetiletá tenistka. Za osmnáct měsíců od svého odchodu z velkého tenisu prý držela raketu v ruce pětkrát. "Ale udržovala jsem se v kondici a teď už trénuji čtyři hodiny denně," dodala vítězka 29 titulů ve dvouhře a 67 ve čtyřhře.

Za sedmnáct let v profesionálním tenisu získala Arantxa Sanchezová-Vicariová celkem čtrnáct grandslamových titulů, třikrát vyhrála dvouhru na Roland Garros a jednou US Open. Dvakrát se také dostala do finále Wimbledonu - do historie se zapsala také finálovou bitvou se Steffi Grafovou v roce 1995, kterou prohrála 6:4, 1:6, 5:7. Jedenáctá hra třetího setu totiž trvala 20 minut, hráčky v ní uhrály 32 bodů a čtrnáct krát zahlásil rozhodčí stav "shoda".

Známá bojovnice Arantxa Sanchezová-Vicariová navíc patří mezi čtyři hráčky historie, které byly současně na prvním místě žebříčku WTA ve dvouhře i čtyřhře (15. února 1995).

"Nechystám žádný návrat. Možná po olympijských hrách odehraji ještě pár exhibicí, ale to bude všechno," upozornila. Své poslední tituly získala v Madridu 2001 ve dvouhře a v Tokiu 2002 ve čtyřhře s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou.

Španělka Arantxa Sanchezová-Vicariová byla na kurtu známá především díky bojovnosti.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga