Sampras už má Turnaj mistrů jistý

L i s a b o n - Američan Pete Sampras je prvním tenistou, jenž se kvalifikoval na mistrovství světa ATP v Lisabonu. Turnaje mistrů, který začne 28. listopadu, se zúčastní na základě postavení v žebříčku ATP Champions Race sedm tenistů. Poslední místo připadne letošním grandslamovému vítězi, který se do nejlepší osmičky nevešel, nebo osmému hráči žebříčku.

Sedminásobný wimbledonský vítěz Sampras se zásluhou finálové účasti na US Open posunul letos poprvé na první místo žebříčku. Před momentálně devátým Rusem Jevgenijem Kafelnikovem má náskok 250 bodů a horší než osmý už být nemůže. V sezóně už zbývají totiž jen dva turnaje série Masters, ve Stuttgartu a v Paříži, na kterých vítěz získá 100 bodů. Ostatní podniky tak vysoko ceněné nejsou.

Sampras, jenž na mistrovství světa ATP nechyběl v 90. letech ani jednou a pětkrát se radoval z vítězství, je zatím se sezonou spokojen. "Sice mě zklamalo, že jsem ve finále US Open se Safinem prohrál, ale na druhou stranu jsem rád, že jsem se dostal na první příčku v žebříčku a zajistil si účast v Lisabonu," řekl Sampras. "Podzim vypadá napínavě. Hrozně rád bych rok ukončil jako světová jednička," dodal.

Letos byl zaveden nový systém ATP Champions Race, v němž se tenistům body přičítají od nuly. Do hodnocení se každému započítávají body z 18 turnajů. "Champions Race se mi líbí. Myslím, že přesněji oceňuje výkon hráčů v průběhu roku a hodnota prvního místa na konci sezóny je tak vyšší," domnívá se Sampras, jenž podle starého systému ukončil rok šestkrát za sebou na místě světové jedničky.

Boj o účast v Lisabonu bude napínavý, neboť hráče na pátém až desátém místě odděluje pouze 114 bodů.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

Témata: Turnaj mistrů