Maria Šarapovová

Maria Šarapovová | foto: AP

S miliony v kapse se trápí. Šarapovová bleskově opustila Australian Open

  • 24
Pokaždé ve svých čtyřech účastech na Australian Open došla ruská tenistka Maria Šarapovová minimálně do semifinále. A letos? Stop, konec, vyřazení. První den úvodního grandslamu spláchl déšť. A někdejší světovou jedničku její krajanka Maria Kirilenková.

Nejlépe vydělávající sportovkyně světa (ročně si přijde na 22 milionů dolarů) se v Melbourne Parku objevila poprvé od triumfu před dvěma lety. Loni nemohla pohár obhajovat kvůli zranění ramene. "A hned v prvním kole jsem narazila na někoho, kdo hrál výborný tenis," smutnila dvaadvacetiletá hráčka.

Ještě na začátku roku hlásila: Jsem zdravá, odpočatá a hladová po úspěchu.

Jenže pod střechou arény Roda Lavera byla jen stínem hráčky, která na čele ženských tenisových žebříčků strávila sedmnáct týdnů. Sama si přispěla k prohře 66 nevynucenými chybami a jedenácti dvojchybami.

Trápila se servisem a pohybem po kurtu. "Měla jsem šance. Ale nevyužila jsem je," uznala hvězda společnosti Nike, se kterou americký oděvní koncern nedávno prodloužil smlouvu. Ta jí za osm let vynese asi 1,2 miliardy korun.

Pro trojnásobnou grandslamovou vítězku šlo o nejrychlejší konec na turnaji velké čtyřky od prvního startu v roce 2003. Ten mimochodem zažila taky v Melbourne. Přitom Kirilenková, její kamarádka z dětství, je až 58. hráčka světa a nikdy v grandslamu neprošla přes čtvrté kolo.

Mač trval 3 hodiny a 22 minut, takže byl jen o jedenáct minut kratší než nejdelší zápas historie turnaje.

"Můžu být zklamaná, nebo se můžu vrátit na kurty a zase makat," prohlásila po prohře 14. nasazená. "Vybrala jsem si tu druhou možnost. V životě jsou horší i situace. Špatný den mě nezastaví od něčeho, co miluju. Za rok mě uvidíte hrát i druhou sobotu turnaje."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga