Iga Šwiateková, vítězka Roland Garros

Iga Šwiateková, vítězka Roland Garros | foto: AP

Polská senzace dokončila jízdu. Šwiateková bez ztráty setu ovládla Roland Garros

  • 115
Senzační jízda dokonána. Devatenáctiletá polská tenistka Iga Šwiateková bez ztráty setu ovládla Roland Garros. Svůj premiérový grandslamový titul slaví po vítězství 6:4, 6:1 nad Američankou Sofií Keninovou.

Bylo to krásné finále a v prvním setu i báječná bitva. Američanka především v první sadě nedělala nic moc špatně, jenže proti ní stála mimořádně komplexní hráčka, kterou v Paříži provázela jakási magická aura a hlavně nezastavitelná sportovní forma. 

Šwiateková je první polskou tenistkou, která vyhrála grandslamový turnaj.

„Je to pro mě ohromující a jsem šťastná, že u toho byla moje rodina. Před dvěma lety jsem vyhrála juniorský grandslamový titul (Wimbledon) a teď jsem tady. Cítím, jak je to krátká doba,“ radovala se Šwiateková.

První set boj, pak jasná záležitost nezastavitelné Polky

Šwiateková začala čistou hrou a hned ve druhém gamu sebrala soupeřce servis. A byla to úchvatná výměna. Polka měla brejkbol, Keninová ji dostala pod tlak a zahrála nepříjemný kraťas, jenže Šwiateková míček doběhla a zakončila úžasným forhendem. Následně šla do vedení 3:0.

Iga Šwiateková (vlevo) a Sofia Keninová před finále Roland Garros

Keninová se nenechala rozhodit, udržela podání a dobře věděla, kde je její šance. Při podání soupeřky přitvrdila na returnu a po přesných úderech také získala brejk. Polka začala kazit a po dvaceti minutách bylo srovnáno.

Pěknou konfrontaci přinášel výborný bekhend Američanky proti famóznímu forhendu Polky. Šwiatekové v těžkých chvílích vycházely odvážné kraťasy. Keninovou držel dobrý první servis.

ONLINE: Iga Šwiateková vs. Sofia Keninová

finále Roland Garros jsme sledovali v podrobné reportáži

V osmé hře přišla krásná pasáž plná pohledných přestřelek, Polka v ní na třetí pokus proměnila brejkbol a šla servírovat na zisk sady.

Sice se propracovala k setbolu, ale po lehké chybě přišel nechytatelný  bekhend a drama pokračovalo. V této fázi zápasu bylo výhodou spíš číhat na returnu, než servírovat, čehož Šwiateková dokonale využila a získala první set.

Tento trend vydržel i na začátku druhé sady, kdy obě hráčky znovu ztratily podání. Mladá Polka pak na servisu uspěla a Keninová si vyžádala zdravotní pauzu na ošetření levého stehna.

Sofia Keninová ve finále Roland Garros

Šwiateková zůstala na kurtu a udržovala se v teplotě. Několikrát ji povzbudil i potlesk publika.

Šwiateková vs. Keninová

Vítězné míče: 25:10
Nevynucené chyby: 17:23

Keninová se vrátila ze šaten, ale ošetření jí příliš nepomohlo - ihned se dostala pod tlak a ztratila další podání. 

Polka pak zapnula mód bezchybný stroj, v naprosté pohodě střílela vítězné údery a dotáhla zápas k triumfální výhře 6:4, 6:1.

„Byla jsem psychicky pevná a chtěla jsem hrát agresivně jako v předchozích kolech. Dnešek byl opravdu stresující, bylo to trochu těžké,“ uznala devatenáctiletá šampionka.

Keninová semifinálový výkon v duelu s Kvitovou. „Jsem zklamaná a smutná, ale Iga je teď na vlně,“ řekla moskevská rodačka. „Pár věcí mi nevyšlo v prvním setu a pak už na tom nebyla nejlépe moje noha,“ konstatovala.

Krawietz a Mies obhájili titul ve čtyřhře

Kevin Krawietz a Andreas Mies obhájili loňský nečekaný titul ve čtyřhře. Němečká dvojice porazila ve finále vítěze nedávného US Open Chorvata Mateho Paviče s Brazilcem Brunem Soaresem 6:3, 7:5 a na pařížské antuce vyhráli i dvanáctý zápas. Oba mají po dnešku dvě grandslamové trofeje.

Kevin Krawietz (vlevo) a Andreas Mies s trofejí pro vítěze čtyřhry na Roland Garros 2020.

Osmí nasazení Krawietz s Miesem letos neměli dobrou sezonu, ale v místě životního úspěchu zopakovali loňskou překvapivou jízdu. Turnajové sedmičky přehráli za hodinu a půl i díky tomu, že odvrátili všech pět brejkbolů.

Pavič se Soaresem v semifinále vyřadili nasazené jedničky Juana Sebastiana Cabala s Robertem Farahem z Kolumbie, ale druhý grandslam po sobě vyhrát nedokázali.

Roland Garros v Paříži

antuka, dotace 38 milionů eur

Muži:
Čtyřhra - finále:

Krawietz, Mies (8-Něm.) - Soares, Pavič (7-Braz./Chorv.) 6:3, 7:5.

Ženy:
Šwiateková (Pol.) - Keninová (4-USA) 6:4, 6:1.

Junioři:
Dvouhra - finále:
Stricker (7-Švýc.) - Riedi (8-Švýc.) 6:2, 6:4.

Čtyřhra - finále:
Cobolli, Stricker (3-It./Švýc.) - Oliveira, Rodrigues (8-Braz.) 6:2, 6:4.

Juniorky:
Dvouhra - finále:
Jacquemotová (3-Fr.) - Čarajevová (Rus.) 4:6, 6:4, 6:2.

Čtyřhra - finále:
Alvisiová, Pigatová (It.) - Bondarenková, Šnajderová (5-Rus.) 7:6 (7:3), 6:4.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga