Rafter s tenisem definitivně skončil

  • 4
Sydney - Rok si dal od tenisu pohov a nyní se rozhodl, že už se na kurty nevrátí. Australský tenista Patrick Rafter ve třiceti letech končí kariéru. "V posledních týdnech jsem zkoušel, zda ještě jsem schopen odevzdat sportu sto procent. Odpověď zní: ne," napsal Rafter v otevřeném dopise pro australská média. "Cítil jsem, že to tak asi dopadne, ale teď definitivně oznamuji konec profesionální kariéry," řekl.

Dvojnásobný vítěz US Open hrál naposledy v prosinci 2001 finále Davisova poháru. Od té doby si léčil bolavé rameno, užíval volna a rodiny. Když koncem roku přemítal, zda znovu naskočit do turnajového kolotoče, zjistil, že mu chybí motivace.

Rafterovi se prvního srpna narodil syn Joshua, ale rodina prý tenistovo rozhodnutí neovlivnila. "Přítelkyně i ten malý mě mohli doprovázet po turnajích, ale teď už mám jiné plány než hrát tenis," vysvětlil jeden z nejoblíbenějších sportovců v zemi, vyhlášený Australanem roku 2002.

V letech 1997 a 1998 se Rafterovi podařilo vyhrát US Open a o rok později v červenci se na chvíli dostal do čela světového žebříčku. Nikdy ale nezískal trofeje, po nichž velmi toužil: za vítězství ve Wimbledonu a Davisově poháru, i když v obou soutěžích byl dvakrát ve finále. "Je mi líto, že tyto dva poháry v mojí vitríně chybí, ale takový je sport: o vítězstvích a prohrách," uzavřel.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga