První titul: Berdych triumfoval v Palermu

  • 14
Palermo - Český mužský tenis nezůstane v roce 2004 bez turnajového vítězství ve dvouhře! Tomáš Berdych totiž získal svůj první titul na turnaji ATP Tour. Devatenáctiletý reprezentant triumfoval v italském Palermu, když ve finále porazil domácího hráče Filippa Volandriho 6:3, 6:3.

"Vyhrát turnaj ATP Tour je úžasný pocit," smál se Berdych po svém triumfu. Letos už přitom vyhrál i tři challengery - v Besanconu, Weidenu a Braunschweigu.

"Ale ATP Tour je mnohem podstatnější. Tohle vítězství doma určitě oslavím s rodinou a známými," přidal. Následující týden se na žádném turnaji nepředstaví, nejbližší akcí v jeho programu je až Kremlin Cup v Moskvě, který začíná 11. října.

Poprvé mezi čtyřiceti nejlepšími

Závěr letošního roku má Tomáš Berdych jako z partesu - na olympijských hrách v Aténách zdolal světovou jedničku Rogera Federera a poté se probojoval do čtvrtfinále, na US Open hrál v osmifinále, poté pomohl českému týmu k vítězství v barážovém utkání Davisova poháru v Paraguayi a v Palermu získal první titul na turnaji ATP Tour.

Před turnajem v Palermu se přitom nikdy na okruhu ATP Tour nedostal do čtvrtfinále! Díky triumfu v posledním letošním turnaji na antuce se stal pouze druhým teenagerem, který letos vyhrál turnaj ATP Tour. Před ním se zvítězil Španěl Raphael Nadal v polských Sopotech jako osmnáctiletý.

V Palermu zdolal Berdych postupně Španěla Hernandeze, Argentince Asacusa, domácího Seppiho, dalšího Španěla D. Ferrera a Volandriho, 45. hráče žebříčku ATP Entry. Italovi zároveň vrátil prohru z prvního kola květnového turnaje v St. Pöltenu 3:6, 1:6.

Díky tomu se ve světovém žebříčku posune nahoru z momentálního 55. místa - poprvé v kariéře se v pondělí jeho jméno objeví v nejlepší světové čtyřicítce!

O triumfu rozhodlo podání

Mladý tenista, jehož agresivní hře podpořené tvrdým servisem vyhovují především tvrdé povrchy, se dočkal svého největšího úspěchu paradoxně na antuce. Ve finále soupeři naservíroval šest es a Volandriho nepustil k žádnému brejkbolu. "Můj servis byl v zápase hodně důležitý. Chtěl jsem dobře podávat, abych se nedostával do dlouhých výměn. V nich je totiž Volandri lepší než já," přiznal český tenista.

"Berdych je typ hráče, při kterém se nemůžu dostat pořádně do rytmu, což nemám rád. Navíc hrál výborně, neměl jsem mnoho šancí," komentoval utkání poražený finalista Fillipo Volandri.

Tomáš Berdych je prvním českým tenistou, jenž letos zvítězil ve dvouhře na turnaji ATP. Více se zatím dařilo ženám - v březnu v Acapulku triumfovala Iveta Benešová, srpnový turnaj ve Vancouveru se zase stal kořistí mladičké Nicole Vaidišové.

"Byl jsem před finále úplně klidný, s nervozitou nemívám před zápasy problémy," dodal první český vítěz turnaje ATP Tour v roce 2004.

Dvouhra - finále: Berdych (8-ČR) - Volandri (5-It.) 6:3, 6:3.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga