Wibledon, Roger Federer

Wibledon, Roger Federer - Roger Federer při finále Wimbledonu 2006. | foto: Reuters

První kouč: Federer se snad s raketou narodil

  • 6
Pardubice - Čtvrtý wimbledonský triumf Rogera Federera v řadě pozorně sledoval i jeho první tenisový trenér Adolf Kacovský. Rodák z Pardubic, který odešel do Švýcarska v roce 1969, začal budoucí světovou jedničku trénovat v basilejském Old Boys Tennis Clubu, když bylo Federerovi osm a půl roku. Už jako chlapec byl prý velmi ctižádostivý.

"Taky uměl rozbít raketu. Když prohrál, vztekal se, brečel a museli jsme ho uklidňovat," vzpomíná bývalý trenér.

"Už od devíti mluvil o tom, že chce být nejlepší. Byl dobrý, ale nikdy by mě nenapadlo, že se stane nejlepším na světě a vydrží jako jednička tak dlouho. Ze začátku jsme se tomu smáli, brzy nás však smích přešel."

Podle prvního trenéra se snad Federer musel narodit s raketou v ruce. "Během měsíce, kdy jsem mu dával tenisové lekce, se naučil a pochopil neuvěřitelně moc," vzpomíná Kacovský, který se z Basileje přestěhoval natrvalo zpět do rodných Pardubic.

"Vedl jsem tehdy ve Švýcarsku víc hráčů, také z národního družstva, ale takový talent jako Roger mezi nimi už nebyl. Během několika dnů pochopil všechny údery." Kromě tenisu prý hrál Federer dobře i fotbal, ve dvanácti letech však přestal.

"K tenisu ho přivedli rodiče. Matka pochází z Jižní Afriky a stejně jako on byla velmi ctižádostivá. Věřím tomu, že kdyby dal přednost fotbalu, hrál by dnes na mistrovství světa za švýcarskou reprezentaci," myslí si tenisový kouč.

"Pamatuji si, že když tehdy fotbalu nechal, trenér brečel, protože ho ztratil."  


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga