První den postoupilo sedm Čechů z deseti

  6:44aktualizováno  15:43
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Vydařený úvod grandslamového Australian Open v Melbourne mají za sebou české tenistky. Do druhého kola postoupily Benešová, Vaidišová, Ondrášková, Birnerová i Šafářová. V mužské soutěži uspěli Štěpánek a Dlouhý, ze hry venku jsou naopak Hájek, Vaněk a Hernych.
Nicole Vaidišová

Nicole Vaidišová - Česká tenistka Nicole Vaidišová na Australian Open postoupila do druhého kola přes Jill Craybasovou ze Spojených států amerických. | foto: Tim WimborneReuters

Hájek Austrálii promarodil

Souboj 1. kola úvodního grandslamu sezóny mezi českým hráčem Janem Hájkem a favorizovaným Španělem Ferrerem si dnes vysloužil dvě prvenství. Nejdříve ze všech zápasů prvního hracího dne začal a bohužel pro Hájka také jako první i skončil.

Za nepříznivého stavu 0:3 totiž musel český tenista pro silnou žaludeční nevolnost svůj premiérový zápas na Australian Open skrečovat.

"Všechny trable začaly už v noci před zápasem, kdy jsem se probudil se zvýšenou teplotou a silnou nevolností a do rána jsem několikrát zvracel. Nakonec jsem přece jen znovu usnul a cítil se mnohem lépe, šel jsem se proběhnout a vše vypadalo v pořádku. Proto jsem zápas zkusil odehrát, ale na kurtu se všechno zase velmi rychle k horšímu obrátilo," vyvracel Jan Hájek případné nařčení, že si jen došel pro prize-money za prohrané 1. kolo. 

"Cítil jsem velkou slabost a nevolnost, nemělo smysl dále pokračovat - jednak bych si mohl svůj zdravotní stav ještě více zhoršit a navíc proti takovým hráčům, jako je Ferrero musíte být stoprocentně fit, což jsem dnes rozhodně nebyl. Je možné, že bych to možná sice nějak odehrál celé, ale ani vůči divákům nebylo fér, abych zápas jen odchodil bez šance na úspěch."

Jan HájekZdravotní potíže Hájka provázejí celé lednové australské turné. "Vše začalo hned na úvodním turnaji v Adelaide, kde jsem zřejmě ještě nebyl dostatečně aklimatizován. Odehrál jsem tři zápasy ve dvou dnech a právě při tom třetím se mi poprvé udělalo špatně a čtyřhru jsem proto musel vzdát. Raději jsem šel na zdravotní kontrolu, výsledky však byly dobré, takže jsem si dal jen pár dní volno a v Sydney nastoupil do kvalifikace. Tam se mi však stejná nevolnost vrátila hned v 1. kole, takže jsem musel zápas se Zverevem opět vzdát."

Úspěšné tažení českých žen

Z deseti českých tenistů, kteří byli nalosování hned do prvního hracího dne, tak sice vypadl hned první z nich, naopak další tři české tenistky už dnes v podmračeném a zatím teplotně "milosrdném" Melbourne slavily postup.

Jako první se radovala Zuzana Ondrášková, která za hodinu a půl po výhře 6:4, 6:2 nad Argentinkou Fernandezovou zopakovala svůj zdejší loňský postup do 2. kola. V úvodní sadě odskočila Onrdášková své soupeřce v sedmém gamu a třetím proměněným setbolem šla do vedení, ve druhém setu pak už česká hráčka dominovala a jediným zádrhelem na cestě k výhře tak byla série nevyužitých mečbolů, když k vítězství nakonec pomohl až ten šestý.

Zuzana Ondrášková"V úvodním setu se to dlouho tahalo, nakonec se mi povedl klíčový brejk na 4:3 a první set byl záhy můj. Pak už jsem průběh zápasu kontrolovala, jen škoda, že jsem nevyužila už některý z dřívějších mečbolů," řekla Ondrášková, která se svojí dnešní soupeřkou hrála před necelými třemi lety na antuce v Záhřebu. "I tehdy jsem ji porazila, takže jsem věděla, co by na ni mělo platit - má dobré podání a forhend, její slabinou jsou naopak pohyb a bekhend, čehož se mi povedlo využít."

Ondrášková si pochvalovala počasí. "Bylo ideální, žádné velké vedro. Ale jakmile ve druhém setu vysvitlo slunce, hned to bylo znát a musela jsem si proto raději nechat od sběrače namazat ramena... Z postupu mám dvojnásobnou radost, neboť právě dnes slaví můj otec 52. narozeniny, takže jsem mu snad domů poslala příjemný dárek!" radovala se z úspěšného dne Zuzana Ondrášková.

Iveta BenešováMnohem déle musela o postup do druhého kola bojovat Iveta Benešová. S houževnatou Ruskou Voskobojevovou se přetahovala o vedení hned od svého úvodního prohraného servisu, za stavu 5:4 měla v úvodním setu dokonce dva setboly, které však nevyužila a první sadu nakonec ztratila v tie-breaku.

Druhý set ale začala Benešová hned úvodním ziskem podání soupeřky a bez problémů dokráčela k výhře 6:1 a rozhodujícímu třetímu setu.

V něm měla blízko k výhře už za stavu 5:3 při svém podání, nadějnou situaci však nedotáhla a z postupu se tak radovala až při následném podání Voskobojevové, kdy proměnila hned první mečbol ve výhru 6:7, 6:1, 6:4.

Nicole Vaidišová podává"Postup mě samozřejmě těší, sice tu obhajuji 3. kolo z loňského ročníku, ale nijak mě to nestresuje, hraji kolo od kola. Mohla jsem vyhrát už první set, měla jsem i pár setbolů, ale ten první jsem zahrála do pásky a měla jsem v těchto fázích zápasu i dost smůly. Druhý set už se mi povedl mnohem lépe a nakonec jsem zvládla i třetí, i když to nebylo vůbec lehké," popisovala česká tenistka.

S Voskobojevovou hrává Benešová čtyřhru, takže se s ní velmi dobře zná. "Předem jsem věděla, že to vůbec nebude lehký zápas."

Stejný důvod k radosti pak měla o pár chvil později i nejvýše postavená česká hráčka Nicole Vaidošová. Nasazená desítka sice ve Vodafone Aréně ztratila s Američankou Jill Craybasovou druhý set, nakonec však po výhře 6:4, 5:7, 6:1 potvrdila roli favoritky a pozítří si zahraje 2. kolo.

Vaněk Hrbatého neudolal

Své pověsti největšího smolaře grandslamových losů dostál i letos v Melbourne Jiří Vaněk, který letos "vyfasoval" zkušeného Slováka Dominika Hrbatého, nasazeného jako číslo 22. Přesto se Vaněk pokoušel projít přes favorita do druhého kola a první dva sety se mu to dařilo na výbornou.

Jiří VaněkV úvodní sadě oba aktéři česko-slovenského derby  až do pátého gamu shodně ztráceli podání, nakonec se výsledková houpačka v koncovce nejprve vychýlila na Vaňkovu stranu, který za stavu 5:4 podával na zisk úvodní sady. Hrbatý ale nepříznivý stav odvrátil, vynutil si tie-break a v něm měl za stavu 6:3 hned tři setboly. Vaněk je ale dokázal odvrátit, stejně jako následný čtvrtý a naopak při Slovákově servisu využil hned svůj první setbol k vedení 1:0.

Zaskočeného Hrbatého pak Vaněk nešetřil ani na úvod druhé sady, v níž si vybudoval nadějné vedení 4:1 a za stavu 5:3 stejně jako v prvním setu podával na zisk druhé sady, Dominik Hrbatý však znovu potvrdil svou pověst neúnavného bojovníka a milovníka dlouhých tenisových maratonů a i tentokráte se dokázal z nepříjemné situace vykřesat. Již téměř ztracený druhý set dovedl znovu do tie-breaku, který vyhrál hladce 7:1 a od této chvíle už, věren své přezdívce Dominátor, na dvorci nad českým soupeřem dominoval.

Jiří Vaněk po prohře 7:6, 6:7, 1:6, 3:6 tak už poněkolikáté v kariéře mohl jen smutně hodnotit své vyřazení v prvním kole grandslamového turnaje: "Dnes se hodně projevila předchozí vynucená zdravotní pauza, nehrál jsem čtyři měsíce pořádný zápas. Ještě před třemi týdny mě stále pobolívala záda, takže jsem nepřijel dostatečně připraven - vždyť s tréninkem jsem začal až 29. prosince."

Přes zdravotní problémy si Vaněk myslí, že mohl uspět: "Dominik určitě nehrál v nejlepší formě, ale bohužel se mi nepovedlo vyhrát i druhý set a tím ušetřit nějaké síly. Za stavu 1:1 jsem už pak cítil bolavé tělo i nohy, záda mi ztuhla a aby člověk hrál v Austrálii pět setů, musí být vyloženě dobře připraven a to letos určitě nebyl můj případ..."

Maraton zvládl lépe Dlouhý

Lukáš Dlouhý se se svým soupeřem Gabašvilim z Ruska postaral o nejdelší utkání prvního dne. Do nekonečné koncovky jej však "dotáhl" z téměř vyhraného zápasu. Dlouhý vedl 2:0 na sety a podával na výhru v utkání. Gabašvili však zabojoval, dovedl utkání do zkrácené hry a v ní uspěl. Rovněž ve čtvrté sadě rozhodoval tie-break a opět v něm Dlouhý podlehl.

V rozhodující sadě měl Dlouhý znovu výborně nakročeno k výhře. Vedl 4:1, poté 5:3, ale opět nedokázal udržet svůj servis. Rozhodnutí nakonec přinesla až 30. hra a v ní i radost pro Lukáše Dlouhého. Zápas trval čtyři a tři čtvrtě hodiny.

Po téměř půlroční zdravotní pauze se vrátil Radek Štěpánek na grandslamové dvorce ve velkém stylu. Ve svém prvním utkání na turnaji hladce zdolal levorukého Francouze Llodru zdolal 6:2, 6:4 a 6:0. Svou jasnou herní převahu korunoval mečbolovým esem. Oba postupující čeští tenisté se střetnou ve druhém kole ve vzájemném duelu.

Pro čtvrtého nasazeného tenistu Ivana Ljubičiče skončilo Australian Open nečekaně už v prvním kole. Chorvatský favorit dnes nestačil na Američana Mardyho Fishe a jeho porážka 6:4, 6:7, 4:6 a 4:6 se stala dosud největším překvapením úvodního dne grandslamového turnaje v Melbourne.

Švýcarský tenista Roger Federer si při duelu prvního kola Australian Open mění ponožky.Australian Open - 1. kolo dvouhry mužů: Štěpánek (20-ČR) - Llodra (Fr.) 6:2, 6:4, 6:0, Dlouhý (ČR) - Gabašvili (Rus.) 6:3, 6:1, 6:7 (5:7), 6:7 (5:7), 16:14, Hrbatý (22-SR) - Vaněk (ČR) 6:7 (7:9), 7:6 (7:1), 6:1, 6:3, Južnyj (25-Rus.) - Hernych (ČR) 7:6 (8:6), 6:2, 6:0, Ferrero (24-Šp.) - Hájek (ČR) 3:0 skreč, Federer (1-Švýc.) - Phau
(Něm.) 7:5, 6:0, 6:4, Fish (USA) - Ljubičič (4-Chorv.) 4:6, 7:6 (7:2), 6:4, 6:4, Roddick (6-USA) - Tsonga (Fr.) 6:7 (18:20), 7:6 (7:2), 6:3, 6:3, Robredo (7-Šp.) - Ramirez Hidalgo (Šp.) 6:4, 6:4, 6:0, Ančič (9-Chorv.) - Soeda (Jap.) 6:4, 6:3, 6:2, Baghdatis (11-Kypr) - Schüttler (Něm.) 6:4, 2:6, 6:3, 6:2, Djokovič (14-Srb.) - Massu (Chile) 6:1, 6:1, 6:0, Ferrer (16-Šp.) - Pless (Dán.) 7:5, 6:4, 6:3, Gasquet (18-Fr.) - Volandri (It.) 6:4, 6:4, 6:2, Safin (26-Rus.) - Becker (Něm.) 5:7, 7:6 (7:2), 3:6, 6:3, 6:4. Querrey (USA) - Acasuso (27-Arg.) 6:7 (2:7), 6:4, 6:1, 6:3, Fleishman (USA) - Calleri (30-Arg.) 7:5, 4:6, 6:3, 6:4, Garcia-Lopez (Šp.) - J. Johansson (Švéd.) 1:1 skreč, Delic (USA) - Simon (Fr.) 6:3, 6:0, 6:2, Udomchoke (Thaj.) - Vassallo Arguello (Arg.) 6:3, 6:3, 6:2, Arthurs (Austr.) - Koubek (Rak.) 1:6, 6:7 (4:7), 7:6 (7:5), 6:2, 6:3, Gicquel (Fr.) - Jones (Austr.) 3:6, 6:7 (1:7), 6:4, 6:1, 6:0, Spadea (USA) - Andrejev (Rus.) 6:2, 7:6 (7:3), 6:1, Sela (Izr.) - Srichaphan (Thaj.) 6:4, 6:2, 6:2, Monfils (Fr.) - Bracciali (It.) 7:6 (7:2), 6:7 (9:11), 6:4, 7:6 (7:5), Jen Chsun-lu (Tchaj-wan) - Greul (Něm.) 6:3, 6:4, 6:3, Mahut (Fr.) - Monaco (Arg.) 6:0, 6:7 (0:7), 6:3, 6:4, Melzer (Rak.) - Karlovič (Chorv.) 6:4, 6:4, 7:6 (8:6), T. Johansson (Švéd.) - Chiudinelli (Švýc.) 6:4, 3:6, 1:6, 6:4, 6:2, Serra - Devilder (oba Fr.) 7:5, 6:2, 6:4, F. Lopez (Šp.) - Wilson (USA) 7:6 (10:8), 4:6, 6:3, 7:6 (7:3), Björkman (Švéd.) - Patience (Fr.) 5:7, 4:6, 6:0, 6:1, 6:2.

Australian Open - 1. kolo dvouhry žen: Vaidišová (10-ČR) - Craybasová (USA) 6:4, 5:7, 6:1, Ondrášková (ČR) - Fernandezová (Arg.) 6:4, 6:2, Benešová (ČR) - Voskobojevová (Rus.) 6:7 (3:7), 6:1, 6:4, Birnerová (ČR) - Suchá (SR) 7:5, 6:3, Šafářová (ČR) - Briantiová (It.) 6:3, 6:1, Mauresmová (2-Fr.) - Perryová (USA) 6:3, 6:4, Kuzněcovová (3-Rus.) - Mooreová (Austr.) 6:2, 6:0, Petrovová (5-Rus.) - Tanasugarnová (Thaj.) 6:3, 6:2, Dementěvová (7-Rus.) - Foretzová (Fr.) 6:1, 6:2, Jankovičová (11-Srb.) - Wozniaková (Kan.) 6:3, 6:3, Schiavoneová (14-It.) - Klöselová (Něm.) 6:4, 6:4, Peerová (16-Izr.) - Oprandiová (It.) 6:1, 6:3, Bartoliová (18-Fr.) - Duševinová (Rus.) 6:0, 6:3, Golovinová (20-Fr.) - Smašnovová (Izr.) 6:3, 6:1, Srebotniková (21-Slovin.) - Dellacquaová (Austr.) 4:6, 6:2, 7:5, Sugijamaová (23-Jap.) - Arvidssonová (Švéd.) 6:3, 6:4, Vesninová (Rus.) - Medinaová-Garriguesová (25-Šp.) 6:7 (7:9), 6:1, 6:1, Kirilenková (26-Rus.) - Špremová (Chorv.) 3:6, 6:3, 6:2, S. Williamsová (USA) - Santangelová (27-It.) 6:2, 6:1, Schruffová (Něm.) - Čeng Ťie (31-Čína) 4:6, 7:6 (7:1), 6:4, Pučkovová (Rus.) - Domachowská (Pol.) 6:2, 6:4, Sequeraová (Venez.) - Gajdošová (SR) 6:3, 6:4, Tuová (USA) - Gallovitsová (Rum.) 2:6, 6:4, 6:2, Müllerová (Něm.) - Craverová (Arg.) 6:0, 6:3, Jakimovová (Běl.) - Pousová-Tiová (Šp.) 6:2, 4:6, 7:5, Camerinová (It.) - Flipkensová (Belg.) 6:2, 6:2, Vakulenková (Ukr.) - Lichovcevová (Rus.) 6:0, 4:6, 6:3, Azarenková (Běl.) - Fedaková (Ukr.) 6:2, 5:7, 6:4, Ruanová-Pascualová (Šp.) - Czinková (Maď.) 1:6, 6:1, 9:7, Dulková (Arg.) - Sun Tchien-tchien (Čína) 6:2, 6:2, Adamczaková (Austr.) - Tuljaganovová (Uzb.) 6:1, 6:4, Kremerová (Luc.) - Krajiceková (Niz.) 6:4, 6:3. 

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Co víte o českém hokeji? Otestujte se a vyhrajte lístky na vyprodané MS v hokeji 2024

6. května 2024

Advertorial Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 vypukne už za pár dní – a vy můžete být u toho....

Do růžové. Proč měl Pogačar černou pásku a proč oponoval Contadorovi

6. května 2024

Premium Jako by Giro chtělo svému superfavoritovi Tadeji Pogačarovi ukázat: Pozor, chlapče, tady se ti může...

Cleveland porazil Orlando a jako poslední postoupil z 1. kola play off NBA

5. května 2024  23:01

Basketbalisté Clevelandu se stali posledními účastníky 2. kola play off NBA. Sérii s Orlandem...

Titul v Madridu pro Rubljova, finále s Augerem-Aliassimem otočil

5. května 2024  22:04

Ruský tenista Andrej Rubljov otočil na antuce v Madridu finále s Kanaďanem Félixem...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....