Prohrávat? To radši skončím!

Paříž - Než aby prohrávala, to raději skončí hned s tenisem. Jennifer Capriatiová nepřipouští možnost, že snad byla ochotna objíždět turnaje a tvrdě trénovat, aniž by za to dostávala kompenzaci v podobě nejvyšších úspěchů. "Vždycky mi bylo jasné, že pokud se někdy vrátím na vrchol, budu tam chtít zůstat," nechala se slyšet v Paříži, kde obhajuje loňský titul. "Pokud začnu prohrávat, budu se muset vážně zamyslet, jestli vůbec chci ještě zůstat u tenisu," tvrdí rezolutně.

Americká tenistka už obětovala tenisu hodně ze svého života. Vždyť v patnácti letech hrála na French Open semifinále. Pak následoval pád, hráčku propíraly noviny za její aféry se zkoušením drog i drobné krádeže. Obrovské úsilí pomohlo Capriatiové znovu se vyšplhat nahoru. Úspěch stál mnoho bolesti a odříkání. "Je to neuvěřitelně tvrdý, krutý sport stejně jako život s ním. Nejsem si jistá, jestli by skutečně stálo za to jenom objíždět turnaje," uvažuje hráčka. Práce je na ní znát, jak ve výsledcích, tak i na vypracovaných svalech.

Roky strávené na úplném dně se na přístupu Jennifer Capriatiové projevily. Právě díky nim je tak tvrdá a neústupná. Nedávno měla právě pro svou neústupnost těžký konflikt ve fedcupovém týmu se slavnou Billy-Jean Kingovou. "Vyhrabala se ze zoufalé situace, dokázala překonat to peklo a dneska je na kurtu jako stotisícivoltová baterie," říká o Američance Amelie Mauresmová.

Na co Capriatiová hodně spoléhá, je sebedůvěra a také hrdost. "Dostat se až na vrchol, k tomu potřebujete velikou hrdost. Hlavně se nevzdat. Letos na Australian Open jsem vyhrála hlavně díky své hrdosti. Jestliže jí nemáte a nevadí vám prohry, pak se nemůžete stát šampionem," tvrdí neústupně a nebojí se upřednostňovat jistou dávku sobeckosti. Při nárocích kladených na nejlepší tenisty vidí i tuto vlastnost jako důležitou.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga