Kapitánka francouzského týmu Amélie Mauresmová a vůdce českých tenistek Petr...

Kapitánka francouzského týmu Amélie Mauresmová a vůdce českých tenistek Petr Pála s nejcennější týmovou trofejí. | foto: AP

Lze skolit Češky? Vzpouru chystá tým francouzské legendy Mauresmové

  • 17
Štrasburk (Od našeho zpravodaje) - Jen vzácně se Češi v prestižních sportovních soutěžích ocitají v roli, jakou si vybudovaly tenistky v tradičním Fed Cupu. Národní týmy obvykle na velké akce vyrážejí s pokorou a přáním zaskočit velmoci.

Leda hokejisté na přelomu tisíciletí působili jako despotičtí panovníci ledové říše, sbírali tituly a odolávali nájezdníkům. Třikrát za sebou vyhráli mistrovství světa. Svůj zlatý hattrick mohou o víkendu ve strohé hale Rhenus Sport na okraji Štrasburku završit neohrožené dívky kapitána Petra Pály.

„Je výsadou hrát finále doma, proti českým favoritkám,“ pravila v pátek uctivě Amelie Mauresmová, šéfka domácího družstva. „Čeká nás obtížný úkol. Snad nás diváci podpoří. Hodí se jakákoliv pomoc.“

Program

Finále Fed Cupu

Francie – Česko
(Štrasburk, hala – tvrdý povrch)

Dnes (od 14.00)
Mladenovicová (42.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.)
Garciaová (23.) – KVITOVÁ (11.)

Neděle (od 13.30)
Garciaová – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ
Mladenovicová – KVITOVÁ
Cornetová, Parmentierová – STRÝCOVÁ, HRADECKÁ

Nebyly to od někdejší světové jedničky zdvořilostní fráze. Obávané české titánky si stříbrnou trofej přivlastnily čtyřikrát v minulých pěti letech. Vyhrály patnáct z posledních šestnácti střetnutí. Letos vítězně vyvázly z bitev v Rumunsku i Švýcarsku. Jsou s obrovským náskokem první na žebříčku. Pro jejich současnou nadvládu se v dějinách Fed Cupu těžko hledají paralely. Třemi triumfy v řadě se naposled v letech 1993–95 směly chlubit Španělky.

Bylo by překvapením, ba zřejmě dokonce senzací, kdyby byly Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Strýcová a Lucie Hradecká v ne zrovna vznešené budově přikrčené nedaleko od pozoruhodného sídla Evropského parlamentu poraženy. „Nejenže jsou Češky silné na papíře, ony zpravidla válí právě ve Fed Cupu,“ říká Mauresmová.

Dostanou-li se ranařky Plíšková a Kvitová do ráže, dokáže se jim bránit jen nemnoho sokyň. Na sklonku sezony si drží znamenitou formu.

Strýcové tluče v hrudníku srdce udatné bojovnice. Hradecká náleží mezi nejlepší deblistky na WTA Tour. Drží pohromadě, podporují se. Nechovají se jako hašteřivé rivalky. Využívají podpory stratéga Pály. Rády reprezentují.

Jednou protivnice rozdrtí s převahou, podruhé je přetlačí silou vůle. Srší sebedůvěrou. Vyhovuje jim bezvětří a stabilní osvětlení pod střechou. Sedí jim i vcelku rychlý povrch kurtu ve štrasburské aréně.

V loňském semifinále v Ostravě vyřadily Francouzky přes statečný odpor Garciaové, která si proti Lucii Šafářové vypracovala pět mečbolů, už po třech singlech.

I tentokrát se Francie hodlá opřít o Caroline Garciaovou a Kristinu Mladenovicovou, které tvoří vynikající pár do čtyřhry. Ve dvouhře ovšem do úplné špičky nepatří.

„Ale žebříček se skládá podle výsledků z uplynulých 52 týdnů, zatímco my potřebujeme zvládnout pouze dva dny,“ hledá Mauresmová skulinky v impozantní české pevnosti. „Během jednoho víkendu se může přihodit leccos. Naše děvčata se dovedou vybičovat a porazit i ty nejzářivější hvězdy.“

Skutečně, Garciaová (23. na světě)loni v Madridu přemohla Plíškovou a v Cincinnati poté Kvitovou.

Mladenovicová si též připsala po jednom úspěchu proti českým bomberkám. A tak jsou Pála a jeho pobočníci ve střehu a pohotovosti. Bedlivě sledovali francouzské tréninky, vymýšlejí vhodnou taktiku.

„Naše holky zápasy určitě nepodcení,“ tvrdí Pála. „Vidím v nich odhodlání. Chápou, že vítězství nepřijde samo.“

Plíšková i Kvitová jsou zvědavé, jak se Mladenovicová a Garciaová, novicky ve fedcupovém finále, vyrovnají s trémou. Znají jejich přednosti i slabiny.

„Proti favoritkám to Kristině jde. Je trošku exhibicionistka, takže ji vyhecují diváci,“ odhadovala Plíšková před mačem s Mladenovicovou. „Bude riskovat, ale udělá taky nějaké chyby. Věřím, že mi nabídne nějaké šance. Měl by na ni stačit i můj solidní výkon.“

„Bude to zajímavé,“ tipovala Kvitová vývoj své partie s Garciaovou. „Ona ze sebe ve Fed Cupu dostane víc než normálně. Nepříjemně podává. Musím se soustředit na začátky výměn a hnát ji.“

Francouzky si troufají, ale sebevědomé české útočnice jsou znovu připravené zatočit s vyzývatelkami.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga