PYŠNÝ KOUČ. David Kotyza, trenér Petry Kvitové, byl na svou svěřenku během...

PYŠNÝ KOUČ. David Kotyza, trenér Petry Kvitové, byl na svou svěřenku během finále Wimbledonu patřičně hrdý. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Lidé kolem šampionky Kvitové: kouč, kuchař, zaříkávač i maskot

  • 64
Londýn (Od našeho zpravodaje) - Když se Petra Kvitová probudila před sobotním finále, spatřila na zahradě svého dočasného wimbledonského domova obří nápis: „Pojď!“ Výraz, jímž se na dvorci povzbuzuje, vytvořili členové jejího týmu na trávníku z papírových utěrek. I­ takhle její klíčoví muži pomohli Kvitové k nejprestižnějšímu tenisovému titulu. Kdo je kdo mezi jejími blízkými?

David Kotyza

Tenisový kouč. Kvitová ho po triumfálním výběhu do lóže objala jako prvního. Vede ji už šestým rokem. Pojí je zvláštní pouto. Zvládli už několik krizí, věří si. Ona mu stále vyká.

Michal Šafář

Sportovní psycholog. Zaříkávač trémy. Bývalý běžec na lyžích, vysokoškolský pedagog. To on Kvitovou učí zkrotit stres. Pochvalovala si, jak ji na turnaji osobně „ladil“ na utkání.

Richard Šodek

Vypletač. Roznašeč dobré nálady. Kvitové ve Wimbledonu na objednání vařil, když nechtěla večeřet v­ restauraci. On, Kotyza a­ Šafář s ní v Londýně v uplynulých týdnech bydleli.

Miroslav Černošek

Manažer. Domlouvá jí kontrakty. Kdysi vsadil na děvče z Fulneku, investoval do ní - a teď sklízí procenta z ­jejího výdělku.

Jiří Kvita

Otec. První trenér. S manželkou Pavlou a Petřinými bratry přiletěli do Londýna na otočku. Dcera ho dojala, když mu při závěrečném ceremoniálu popřála k nedělním narozeninám. Jako obvykle slzel. Jeho paní vše nesla s tradičním klidem.

Marek Jankulovski

Bývalý fotbalista. Maskot. Při Wimbledonu se stal častým hostem v ­lóži šampionky. Dostal se do ní přes známého Šodka. „Přinesl jsem štěstíčko,“ říkal. „Při fotbale máte spoluhráče, Petru obdivuju, jak na kurtu musí všechno zvládnout sama.“

Katie Spellmanová

Jedna z mála žen v Petřině okolí. Manažerka pro vztahy s veřejností. Britka žijící v Kanadě. Pomáhá s organizováním rozhovorů a sociálními sítěmi.

Marek Všetíček

Kondiční kouč. Po rozchodu Kvitové se Štěpánkem zůstal se svým odvěkým klientem, přesto má na jejím triumfu velký podíl. Tenistka hledá jeho nástupce.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga