Tenistka Petra Kvitová pro vítězku pražského turnaje ve Stromovce.

Tenistka Petra Kvitová pro vítězku pražského turnaje ve Stromovce. | foto: ČTK

Slzy po domácím triumfu. Děkovala bych i po porážce, řekla Kvitová

  • 14
Do očí se jí draly slzy. Neustále děkovala divákům, pořadatelům, trenérům i rodině a blízkým. A zazněla i jedna omluva: „Pardon.“ To, když při vítězném proslovu nejdříve nefungoval mikrofon. Tažení turnajem Prague Open korunovala Petra Kvitová finálovým vítězstvím proti Rumunce Buzarnescuové.

Na domácích kurtech TK Sparta nastoupila k jubilejnímu třicátému finále na okruhu WTA. Se srdcem bojovnice a mohutnou podporou z natřískaných tribun nakonec dvojnásobná wimbledonská šampionka ovládla turnaj v pražské Stromovce.

A to ještě před rokem finále sledovala pouze z tribuny - tehdy se léčila po přepadení s ošklivě pořezanou levačkou. „Když jsem tady loni seděla na finále, tak jsem asi nečekala, že tento rok tady budu stát, hrát a můžu vyhrát,“ vyprávěla po sobotní bitvě na kurtu.

Na tribunách okamžitě propukl dlouho neutichající potlesk.

Kvitová si domácí turnaj zcela podmanila. Už v prvním kole její představení toužily vidět tisícovky fanoušků, někteří se do areálu vůbec nedostali. Mobilní tribuna u centrálního dvorce byla na její duely vždy zaplněná. A ona se odvděčovala skvělými výkony - až do finálového souboje neztratila ani set.

„Je neuvěřitelné, kolik sem dorazilo diváků. Čeští fanoušci jsou skvělí a oddaní. Navíc tu zůstávali i na cizinky,“ líčila 28letá tenistka. Do areálu podle informací pořadatelů během celého týdne dorazilo přes 24 tisíc lidí.

Po dvou hodinách a 19 minutách už mohla Kvitová děkovat i jim. V slzách vzpomínala rodiče, realizační tým ale i podavače míčků. Později přiznala, že dojemnou děkovačku měla lehce připravenou. „Ráno při rozcvičce mě to napadlo,“ vysvětlovala. „Ale já bych děkovala i kdybych prohrála.“

Třetí letošní trofej

Tenistka Petra Kvitová vítězstvím v pražské Stromovce přidala letos už třetí turnajový triumf. Předtím se radovala v Petrohradu a Dauhá. Na kontě už má letos 24 výher. "Čerpám ze skvělé přípravy," řekla. Navíc tři roky Kvitová čekala na antukový titul. Ten poslední získala právě v Madridu, kde se představí už v neděli.

Rumunku Buzarnescuovou, 37. ženu žebříčku, přetlačila především díky výbornému servisu, o který se opírala v rozhodující sadě. V prvním setu pomohl i příchod trenéra Jiřího Vaňka na kurt. „Hlavně mě uklidnil,“ řekla Kvitová.

Rázem česká tenistka přestala kupit chyby. „Bylo to ale hodně o bojovnosti. Počasí bralo plno sil, nehrálo se mi úplně dobře. Ani psychicky jsem na tom nebyla nejlíp.“

Euforii z vytouženého domácího titulu si ale tenisová dlouhánka vychutná pouze několik hodin. Soukromým letadlem se totiž hned po zápase přesunula do Madridu, kde už v neděli nastoupí proti Ukrajince Curenkové.

„Nemám nový turnaj, pokračuju dál,“ komentovala Kvitová náročný program: během šesti dnů naskočí do šesti zápasů. „Bude to takové semifinále grandslamu,“ vtipkovala.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga