Novák bude v Prostějově jedničkou

  • 2
Prostějov - Patnáctý hráč světového tenisového žebříčku ATP Jiří Novák bude nejvýše nasazeným hráčem prostějovského turnaje Živnobanka Czech Open, který začal nedělní kvalifikací. Dalším magnetem největšího tenisového souboje v zemi se stal Švéd Magnus Norman. Od pořadatelů dostal volnou kartu do hlavní soutěže. "V roce 2000 byl ve světovém žebříčku první, takže určitě bude patřit k hlavním tahákům turnaje a řadí se mezi hlavní favority," řekla ředitelka Živnobanky Czech Open Petra Langrová-Píchalová.

Zbývající dvě volné karty do hlavní soutěže dostali slovenští tenisté Dominik Hrbatý a Karol Beck. "V případě Becka jde o výměnu se slovenským tenisovým svazem. Dostaneme za něj volnou kartu pro našeho Tomáše Berdycha na start v turnaji stejné kategorie v Bratislavě," vysvětlil jednatel pořádající společnosti TK Plus Miroslav Černošek.

V případě Hrbatého pořadatelé přihlédli ke skutečnosti, že v žebříčku ATP zaujímá 59. pozici a patří ke špičkovým hráčům na antuce. "Navíc bude v Prostějově obhajovat loňské semifinále," doplnila ředitelka turnaje.

Největším tahákem přesto bude vystoupení Jiřího Nováka. Zlínský rodák již několik let bydlí v Prostějově a reprezentuje místní tenisový klub. "Na grandslamu v Paříži vypadl ve třetím kole, a proto mohl přijet. Všichni jsme mu drželi palce, aby ve Francii postoupil co nejdále, na druhé straně jsme rádi, že naši diváci budou mít možnost vidět v akci současného nejlepšího domácího hráče. Určitě bude chtít před vlastním obecenstvem podat maximální výkon," těší se na hlavní hvězdu turnaje Langrová-Píchalová.

Kvalifikace má za sebou úvodní dvě kola. O postupujících do hlavní soutěže se rozhodne v pondělí,  kdy jsou na programu poslední zápasy. O postup se utká Navrátil s Dlouhým, Mašík s Levinským, Zíb s Krošlákem a Cakl s vítězem  duelu Lixa, Minář.

"Pro naše mladé hráče je to dobrá příležitost probojovat se do hlavní soutěže a hrát o body do světového žebříčku," tvrdí ředitelka Živnobanky Czech Open. Pondělní program začíná v 11 hodin. Ve stejný čas hrají všichni hráči a na čtyřech kurtech. Po  skončení zápasů se bude losovat program prvního kola hlavní soutěže, který začne v úterý.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga