Nevím, jak na tebe, svěřila se Hingisová své přemožitelce

M e l b o u r n e - Americká tenistka Lindsay Davenportová se stala vítězkou prvního grandslamového turnaje v tomto roce. Ve finále Australian Open porazila druhá nasazená hráčka turnajovou jedničku Martinu Hingisovou ze Švýcarska ve dvou setech 6:1 a 7:5. Vítězka přetrhla své soupeřce čtyřletou sérii, v níž Hingisová vyhrála na kurtech v Melbourne 27 zápasů v řadě a třikrát celý turnaj vyhrála. Vítězi mužské čtyřhry se stali tenisté Ellis Ferreira z Jihoafrické republiky a Američan Rick Leach.Podívejte se, jak finalistky postupovaly v turnajovém pavouku

Výhra vysoké Američanky se nezrodila zdaleka snadno. První set získala poměrně rychle a také ve druhém postupovala rázně za svým triumfem. Vedla 5:1 a 30:0, v té chvíli však favorizovaná Švýcarka našla sama sebe a zahájila velkou stíhací jízdu. Ziskem čtyř her za sebou srovnala stav druhé sady na 5:5.

Davenportová si pak podržela servis a zkonsolidovala síly. Při podání soupeřky nepovolila Hingisové ani jeden vítězný míč a závěrečný brejk znamenal její celkové vítězství. Světová jednička tak z Melbourne odjede bez vítězství. Poté, co prohrála ve finále čtyřhry, musí se po třech triumfálních letech spokojit s rolí poražené finalistky i v singlu.

"Moje vítězná série zde skončila, ale nebojte se, za rok se vrátím," oznámila Hingisová australskému publiku, které jí bylo po celé dva týdny nakloněno. Vítězná Davenportová svou poraženou soupeřku ocenila: "Určitě bude mít ještě hodně příležitostí, vyhrát turnaj Grand Slamu."

Davenportová má po dnešní výhře se svou největší současnou soupeřkou pozitivní bilanci v poměru 10:7, zopakovala svůj triumf se stejnou hráčkou z předešlého finále turnaje Grand Slamu, jímž bylo US Open 1998 v New Yorku, a překazila Švýcarce zisk čtvrtého titulu na dvorcích v Melbourne Parku v řadě.

"Cítila jsem se v pohodě a mám za to, že jsem nehrála špatně. Na Lindsay to dnes ale nestačilo," analyzovala finále Hingisová. Američanka později novinářům prozradila, že jí soupeřka po zápase řekla: "Prostě nevím, co proti tobě hrát."

Devatenáctiletá Švýcarka měla v hledišti mnoho fanoušků, kteří ji po celou dobu vytrvale podporovali. "Jsem dojatá a mám slzy na krajíčku. Cítím se tu pomalu jako doma. Doufejme, že se sem ještě několikrát vrátím," poděkovala Hingisová publiku.

"Hrálo se o Grand Slam, nešlo o postavení v žebříčku," zareagovala Davenportová na dotaz, zda myslí na to, že sesadí svou rivalku z místa světové jedničky. "Mám teď ve své sbírce tři různé grandslamové tituly. Už mi zbývá jen jediný," podotkla třiadvacetiletá Američanka, která dosud nevyhrála jen turnaj v Paříži. Letos by tam podle svých slov také konečně ráda uspěla.

"Na antuce mi to tolik nejde," přiznala, "ale o to větší je to výzva." Zatím nejdále se jí na French Open podařilo postoupit do semifinále v roce 1998. "Už se na to těším," dodala.

Finále mužské čtyřhry: bezmála čtyři a půl hodiny
Pátý nasazený pár Ferreira - Leach porazil ve finále mužské čtyřhry zimbabwsko-australskou dvojici Wayne Black, Andrew Kraztman, turnajovou osmičku, po velké bitvě, která skončila v pátém setu výsledkem 18:16.

Zápas trval 261 minut a vítězství překvapivě slavila starší dvojice. Devětadvacetiletý Ferreira si pochvaloval, že se na partnerství domluvil s pětatřicetiletách Leachem, jenž slavil největší úspěchy na konci osmdesátých let se svým někdejším stálým spoluhráčem Jimem Pughem. Čerstvý grandslamový titul je jeho třetí deblový v kariéře. "V prosinci jsem hovořil s manželkou o tom, jestli nemám s tenisem už skončit," řekl šťastný Leach. "Jsem rád, že mne podpořila v rozhodnutí pokračovat," doplnil.

Leachův otec Dick vešel do tenisové historie tím, že byl jedním z aktérů vůbec nejdelšího zápasu na mezinárodní úrovni. Spolu s Dickem Dellem porazili v roce 1967 na Rhode Islandu dvojici Len Schloss a Tom Mozur výsledkem 3:6, 49:47 a 22:20.

Výsledky
Muži
Čtyřhra - finále:

E. Ferreira, Leach (5-JAR/USA) - W. Black, Kratzmann (8-Zimb./Austr.) 6:4, 3:6, 6:3, 3:6, 18:16.

Ženy, finále:
Davenportová (2-USA) - Hingisová (1-Švýc.) 6:1, 7:5

Smíšená čtyřhra - semifinále:
Woodbridge, Sanchezová-Vicariová (4-Austr./Šp.) - Adams, Boogertová (JAR/Niz.) 6:3, 6:3

Junioři
Dvouhra - semifinále:

Roddick (2-USA) - Johansson (4-Švéd.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:5)
Ančič (6-Chorv.) - Robredo (1-Šp.) 6:3, 4:6, 6:2
čtyřhra - finále:
Mahut, Robredo (2-Fr./Šp.) - Davis, Roddick (1-USA) 6:2, 5:7, 11:9

Juniorky
Dvouhra - semifinále:

Kaprosová (1-Maď.) - Collinsová (5-Brit.) 6:2, 6:2
Martinezová (2-Šp.) - Pelletierová (9-Kan.) 6:3, 6:4

Víkend na Australian Open

Nevím, jak na tebe, svěřila se Hingisová své přemožitelce
Agassi vyhrál v Melbourne, ale o celém Grand Slamu nepřemýšlí
Finále narušil známý výtržník
Turnajový pavouk:  muži   -  ženy

Američanka Davenportová si z Melbourne odváží vítěznou trofej


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga