Naběhne Hewitt Federerovi na nůž?

  • 8
Praha - "Bylo to pozitivní, snad se ve svých dalších dvou zápasech ještě zlepším," říká australský tenista Lleyton Hewitt. Ale ve dvou? To Roger Federer slyší nerad. Světová jednička nastoupí v semifinále US Open právě proti Australanovi, tak jak chce Hewitt odehrát v New Yorku ještě dva zápasy?

Poosmnácté za posledních šest let se postaví proti sobě. Velkohubý Australan proti uvážlivému Švýcarovi. Kdysi tomu bylo jinak.

Horkokrevný Hewitt se nezměnil, pokud nepočítáme změnu partnerek po jeho boku - když Belgičanku Kim Clijstersovou nahradila herečka, nyní už tenistova manželka Bec Cartwrightová.

Federer, to je jiný příběh.  Talentovaný, šikovný, ale zbytečně nervózní a nekoncentrovaný - takový byl Švýcar ze začátku profesionální kariéry. Nepovedl se mu úder, hodil raketu na kurt a několik minut nebyl schopen se dostat do rytmu.

Dnes? Pokazí úder, zavře oči, zavrtí hlavou a vzápětí vypálí z rakety úder génia.

Výsledek? Od Roland Garros 2003 má bilanci: 183 vítězství - 17 proher. Získal pět grandslamových titulů, letos potřetí vyhrál Wimbledon.

Sezona 2005 je ohromující - vždyť prohrál pouze tři utkání! Z posledních 33 na tvrdém povrchu ani jeden.

A stejně v new Yorku dlouho nebyl spokojený. "První kolo bylo skvělé. Další tři zápasy už ale byly těsné. Některé jsem sice vyhrál ve třech setech, ale bylo to těsné. Zvlášť v duelu proti Kieferovi jsem byl pod tlakem," tvrdí.

Úsměv ve tváři mu vykouzlil David Nalbandian. Argentinec, jenž vyhrál prvních pět vzájemných duelů, si odnesl Švýcarovu nespokojenost - z centrálního kurtu Arthura Ashe se odploužil do šaten s výpraskem 6:2, 6:4, 6:1.

"Hezký pocit hrát znovu tak jednoznačný zápas," pochvaluje si Federer. Právě Nalbandian je posledním tenistou, který Federera v New Yorku zdolal - v roce 2003 ve čtvrtém kole.

Loni Švýcar turnaj vyhrál. A jak! Hewitta ve finále rozdrtil výsledkem 6:0, 7:6, 6:0.
"Je o krok dál než všichni ostatní," říká Nalbandian o světové jedničce.

Nejvýše nasazený hráč posledního grandslamového turnaje však velkými slovy neplýtvá. "Bude to těžký souboj," říká před duelem s Hewittem.

Z prvních devíti zápasů sedm prohrál. POsledních osm však jednoznačně vyhrál, ztratil jediný set.

"Jenže když mě Lleyton zdolá, má šanci stát se světovou jedničkou a vyhrát znovu velký turnaj," připomíná vítěz devíti letošních podniků ATP. "Já mu stojím v cestě a on to ví."

"Když chcete vyhrát grandslam, většinou jej musíte někdy v průběhu turnaje zdolat," usmívá se Hewitt. Z posledních šesti grandslamových turnajů narazil na Federera čtyřikrát - a čtyřikrát odešel se sklopenou hlavou. V sobotu bude mít pátou možnost - zvládl totiž pětisetové čtvrtfinále s Finem Jarkko Nieminenem (2:6, 6:1, 3:6, 6:3, 6:1).

"Navíc v pátém setu jsem předvedl svůj nejlepší tenis. Snad se ještě zlepším v dalších dvou zápasech," říká sebevědomě vítěz newyorského turnaje z roku 2001.
Loňský debakl je zapomenut. Jenže jak vyzrát na švýcarský stroj?

"Hmmm... To je složité. Když jsem měl v minulosti příležitost na brejkbol v důležitém okamžiku, nedal mi šanci dostat jej pod tlak. To je on - i když je v problémech, zahraje skvělé údery," přiznává Hewitt.

Chce-li vyhrát, musí Švýcara překvapit. Něco ve své hře změnit. "Mohl by. A pak by mohl naběhnout na nůž ještě brutálněji," směje se Federer.

Nejenom semifinálový souboj Robby Ginepriho s legendou André Agassim bude mít dramatický náboj.

Roger Federer v utkání s českým tenistou Ivo Minářem.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga